HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Lauda után Stewartról is film készül Hollywoodban

2012.04.04. 19:04 Real Simon says

Még javában tart az 1976-os F1-es idényt, Niki Lauda és James Hunt késhegyre menő csatáját feldolgozó Rush című film forgatása. De Hollywoodban máris egy másik nagy hetvenes évekbeli sztorin, Jackie Stewart és François Cevert barátságát feldolgozó film forgatásán törik a fejüket a producerek.
 
Jackie Stewart (elöl) és François Cevert a Tyrrell legsikeresebb korszakában, 1971 és 1973 között versenyzett együtt
 
A közeli Bécsben, illetve klasszius versenypályákon – a Nürburgringen, Le Castellet-ben és Brands Hatch-ben – forgatják a Rush munkacímet viselő szuperprodukciót, amelyben Ron Howard rendező Niki Lauda és James Hunt 1976-os, drámai világbajnoki csatáját dolgozza fel. A Ferrari pilótáját, Laudát a német Daniel Brühl, míg a McLaren gyors playboyát, Huntot az angol Chris Hemsworth alakítja a filmben. 
 
Brühl, aki Kölnben nőtt fel, így fiatalabb korában sokszor kilátogatott a Nürburgring Nordschleifére, időt szánt arra, hogy gyalog bejárja a Bergwerk-kanyar környékét, ahol Niki Lauda súlyosan megégett az 1976. augusztus 1-jén elszenvedett, horrorisztikus balesete során. Ron Howard rendező Laudát kérte fel szaktanácsadónak, aki viszont beajánlotta Lewis Hamiltont, hogy a színészek egy aktív F1-es versenyzőtől is tanulhassanak. (James Hunt sajnos már nincs közöttünk, 1993-ban, szívinfarktusban meghalt.)
 
A tehetséges Daniel Brühl alakítja a fiatal Niki Laudát a Rush című filmben. A hasonlóság megdöbbentő, a kosztümök teljesen korhűek
 
Miközben a Rush leghamarabb 2013 nyarán kerülhet a mozikba, egy másik hollywoodi producer, Bill Pohlad (aki Oscar-díjat kapott a Brokeback Mountain /Túl a barátságon/ rendezéséért és forgatókönyvéért) máris újabb F1-es vonatkozású témát talált. A hetvenes évek elejének legnagyobb sztárja, Jackie Stewart; felesége, Helen, valamint JYS rivális-csapattársa, François Cevert különleges barátságát kívánja feldolgozni. A háromszoros világbajnok örömmel vállalta a tanácsadói szerepet, és azt is elárulta, hogy az egyik jelölt az ő szerepének eljátszására a kiváló skót színész, Ewan McGregor. 
 
„Azt hiszem, remek kis film lesz. Két autóversenyzőről fog szólni, akik csapattársak és egyúttal jó barátok is. Akkoriban nagyon különleges viszony fűzött minket egymáshoz. Szerintem a nézők könnyekig meg fognak hatódni” – mesélte Stewart a Motorsport-Totalnak. 
 
Stewart és Cevert 1971-ben lettek csapattársak a Tyrrellnél, és az együtt töltött három év alatt Jackie mindig saját pártfogoltjaként tekintett François-ra. Esetükben Stewart volt a munkamániás profi, a sármos Cevert pedig a nők kedvence, akinek Brigitte Bardot volt a barátője. Stewart felesége, Helen családtagként kezelte a franciát, aki cserébe minden tiszteletet megadott Jackie-nek. 
 
Cevert és Stewart: csapattársak és jó barátok voltak
 
Cevert 1973-ban már olyan gyors volt, mint Stewart – nem csoda, hogy Enzo Ferrari is ajánlatot tett neki a következő idényre. A francia nem akarta sokáig halogatni a Ferrarinak adandó válaszát, de kikérte a rangidős skót tanácsát is, aki azt javasolta, várjon még tíz napot az aláírással. Stewart ugyanis titokban már a Monacói Nagydíj után közölte Ken Tyrrell csapatfőnökkel, hogy az év végén abbahagyja a versenyzést, és javasolta, hogy Cevert-t léptesse elő első számú pilótává.

Csakhogy az 1973-as Amerikai Nagydíjon, Watkins Glenben Cevert halálos balesetet szenvedett az időmérő edzésen. Stewartnak az lett volna a 100. nagydíja, de a Tyrrell-csapat a gyász jeleként visszavonta nevezését a versenyről. Stewart így 99 nagydíjrészvétellel és 27 GP-győzelemmel vonult vissza – de élve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr114363963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása