HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Fellebbezhet a Ferrari a Brazil GP végeredménye ellen - Alonso lehet a bajnok

2012.11.29. 00:49 Real Simon says

Több mint 72 órával a Brazil Nagydíj leintése után megváltozhat a verseny és a világbajnokság végeredménye, ha a Ferrari benyújtja fellebbezési kérelmét az FIA-hoz. A maranellóiak egy friss videofelvétel alapján azt állítják, Sebastian Vettel sárga zászló alatt előzte meg az egyik Toro Rossót. A Ferrari gyűjti a bizonyítékokat a fellebbezéshez, amit legkésőbb péntekig fogadhat el az FIA.

Brazil_Alonso_Vettel.jpgAlonsónak és Vettelnek nem sok köze volt egymáshoz a Brazil GP-n, általában a pálya teljesen más pontjain jártak. De a Ferrari mindig szemmel tartja az ellenfeleit... (Fotó: Active Pictures/Jiri Krenek)

A Formula-1 történetében példátlan botrány pattanhat ki abból a videóból, amely Sebastian Vettel belső kamerájából mutat egy előzést a vasárnapi Brazil Nagydíjon. Vettel éppen Jean-Eric Vergne Toro Rossóját előzi, amikor - a Ferrari számításai szerint - épp sárga zászlójelzés volt érvényben. Sárga zászló hatálya alatt a versenyzőknek jelentősen csökkenteniük kell a sebességüket, előzni pedig tilos.

Vettel (állítólagos) sárga zászlós előzése már a verseny utáni órákban téma lett, de mivel a leintést követő kétórás időhatáron belül senki sem fellebbezett, az ügy háttérbe szorult. A BBC F1-es tudósítója, Andrew Benson azonban nemrég megtudta: a Ferrari bizonyítékokat gyűjt az utólagos fellebbezéshez.

Ha bebizonyosodna, hogy Vettel sárga zászló hatálya alatt előzött, 20 másodperces büntetést kapna, ami a hatodik helyett a 8. helyre sorolná vissza a Red Bull pilótáját. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy az Interlagosban másodikként célba ért Fernando Alonso lenne a világbajnok, egy ponttal Vettel előtt.

A BBC szakírója felhívja a figyelmet, hogy Alonso nem sokkal a Brazil Nagydíj után ezt írta a Twitteren: „Nem hiszek a csodákban. Én magam csinálom a csodáimat, az adott szabályok keretein belül.” Ez akár a Ferrari által vitatott Vettel-előzésre is vonatkozhat.

VETTEL ELŐZÉSE SZUPERLASSÍTÁSBAN (videó)

xq7wq2yp.gif_1024x576

A Ferrarinak egyébként nem is kell feltétlenül fellebbeznie, a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) ugyanis  – a Formula-1 világbajnokság felügyelő szervekénta saját szabályai kötelezik arra, hogy minden vitatható esetet kivizsgáljon.

Az FIA Sportkódexének 179/b pontja kimondja: „Amennyiben az FIA hatáskörébe tartozó eseményeken új fejleményre derül fény, függetlenül attól, hogy a versenybírák hoztak-e ez ügyben ítéletet vagy sem, az FIA küldötteinek (…) be kell idézniük meghallgatásra az érintett félt vagy feleket, hogy a szükséges magyarázatokat megkapják, és az eléjük tárt tények, illetve fejlemények fényében ítélkezhessenek.”

A Sportkódex a fellebbezés határidejét is megszabja. „Egy fellebbezés beadásának határideje a tárgyév november 30-án jár le, amennyiben az említett döntés kihatással lehet a bajnokság végeredményére.” Magyarán: a Ferrarinak legkésőbb péntekig be kell adnia a fellebbezést, különben az eset elévül.

Közben kikerült a YouTube-ra a vitatott előzési manőver videója. A belső kamerás (az esőcseppek miatt homályos) felvételen az látszik, hogy a sportbírók az 5-ös posztnál egy sötét színű (valószínűleg zöld) zászlót lengetnek, de semmiképp sem sárgát, és nem is a csúszós pályára figyelmeztető sárga-piros csíkos zászlót. Amennyiben zöld zászló látható a videón, Vettel előzése szabályos volt. 

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr844932792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morfologista 2012.11.29. 10:08:41

A youtube-on talált felvételek alapján Vettel egy Sárga és egy Zöld jelzés között(!) előzött, ami a szabályok értelmében tilos. A youtube-on több video is látható, ami szerint valóban sárga zászló alatt előzött Vettel.

Kylian 2012.11.29. 10:18:39

Undorító dolognak tartom, amikor valaki utólag, a vereséget lenyelni nem tudván, próbál belenyúlni egy már lefutott bajnokság végeredményébe. A pályán kell nyerni.

Ráadásul teszi ezt pont az a csapat, amelyik meglépte azt a bizonyos, nem kis eufemizmussal élve is "vithatható etikájú" váltócserét Massával. Szerintem azok után inkább maradjanak csöndben.

Giryu 2012.11.29. 10:22:21

@Morfologista: Linket adnál? Mert ami itt látható lassítva, az nem ezt az állítást igazolja.

- Rendi - 2012.11.29. 10:24:13

@Kylian: Esemény előtt nehéz óvni :]
--
Szerintem sem lenne szép, ha utólag nyúlnának bele, de a szabályoknak mindenkire vonatkozniuk kell.

novothauto · http://novothauto.hu 2012.11.29. 10:26:54

Az etika vitatható, a szabály az szabály. Ha a verseny alatt kap egy áthajtásost (ha igaz a sztori) akkor ugyan ott van. Akárhogy alakul, a szájíz tényleg rossz marad.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.11.29. 10:29:48

@Kylian: honnan tudod hogy tényleg nem volt hiba a váltóval? a sajtó rakta egyértelműen olyan köntösbe hogy beáldozták Massát. akár mi is lehetett.

te sem reklamáltál soha matekdogánál plusz 1 pontért, mi? amíg van szabály, és azt valaki áthágja, és lehetőség van fellebbezésre, addig ez így fog működni, és ez nem undorító.

ha esetleg fellebbeznek, és fordul a világ, akkor is a pályán dőlt el, csak akkor úgy hogy volt egy hiba, és egy jogos büntetés.

ettől függetlenül, fura hogy nem a verseny után óvtak. nem lenne jó, ha 2-3 futamra visszamenőleg csak úgy óvogatnának, vagy évekre visszamenőleg esetleg.

erre van szabály, hogy meddig lehet óvni?

Giryu 2012.11.29. 10:30:13

@Kylian: Értem a véleményed hátterét, de a csalás az csalás. Én sem vagyok Ferrari fan (főleg a "let Michael to win the race húzás óta), de ha Vettel tilosban előzés miatt "jogtalan" előnyre tett szert, az csalás, ennyi. Azért tettem idézőjelbe a jogtalan-t, mert nem hiszem, hogy Vergne zöld zászlónál abban a körben, vagy a futam végéig ki tudta volna védekezni Vettelt. De ez utóbbi természetesen a FIA-t nem fogja érdekelni.

HorsePower 2012.11.29. 10:34:37

Vettel több ilyen előzést is végrehajtott, amiből az egyik a Kobayasi féle sárga-piros zászlós volt. De volt egy HRT-s előzése is, ami szintén sárga zászló alatt történt.

Ez az eset ezért szomorú, mert ha megbüntetik és Alonso lesz a világbajnok, akkor a királyketgóriának tekintett Forma-1 milyen példát mutat majd? Ennek az esetnek a verseny alatt kellett volna utánajárni. Így a versenybírák alkalmatlanságát bizonyítják, ha meg nem büntetik meg Vettelt (már amennyiben jogosan kijárna neki), akkor az FIA hírneve sérül.

Alonso sem hiszem, hogy így szeretné megnyerni a bajnokságot.

Jamal Jamal 2012.11.29. 10:44:06

Kylian: A szabály az szabály.Vannak esetek amikor csapaton belül lehet trükközni (ezt kivétel nélkül megteszik egész egyszerűen Vettel kapja pl. a friss fejlesztéseket és nem Webber ebből Te semmit nem látsz csak hogy Vettel nyer oszt jóvan) viszont több csapat között szükséges betartatni különben csorbul az F1 presztízse.
A srác pedig örüljön hogy Japánban nem büntették meg.

Egy Ferrari fan.... :)

Jamal Jamal 2012.11.29. 10:45:54

A videón tényleg sárga zászló alatt előzött.

Wajk 2012.11.29. 10:48:18

@cine/ma: épp linkelni akartam ;)
azért ezt illett volna a futamon észre venni, akár a bíráknak vagy a Ferrárinak, nehogy már ennyi technika ne álljon már rendelkezésre.

Alonso helyében én spec nem szeretnék így világbajnok lenni, de talán Vettel helyében sem... ez így kissé keserű szájíz.

Én talán egy olyan büntetéssel lennék megelégedve ami nem érinti a Világbajnokságot, de büntetés szerintem kellene ha azok tényleg sárga zászlók (úgy tűnik)

de így utólag szerintem ilyen fontos poziciókat megváltoztatni nagy hiba lenne. VBt szerintem Vettel és Alonso is megérdemelte, ha a futamon ezt a hibát nem tudták szankciónálni, hiba lenne most.

a végén hozzáteszem, hogy én a végén már Alonso-nak drukkoltam, de talán méginkább az izgalmas VB-nek... de hogy Alonso így nyerjen, szerintem nem kéne.

Shadowbull 2012.11.29. 10:48:19

lengettek neki a zold zaszlot, ott kezdett elozni. ennyi.

LSL 2012.11.29. 10:54:09

3 napos hír, semmi nem volt, Ferrari ezért nem is ment FIA-hoz. Zöldet lengettek Vettel-nek, autosport forumon már bőven ki lett tárgyalva, 3. kanyar utáni poston, ahol nincs fényjelző, zöld zászlót lengettek a bal oldalon. Ennél 1000x durvább dolgokat megengedtek idén a csomoszor illegális Red Bull-nak. FIA leszarja ezeket

novothauto · http://novothauto.hu 2012.11.29. 11:04:15

A Forma 1 kőkemény üzlet, és technika szempontjából is. Nekem azóta sántít a Red Bull álszentsége, amióta Vebber autóját tartalék alkatrész raktárnak nézték. Jó szezon volt, akaratból, és küzdésből Alonso a világbajnok, egyébként meg Vettel.

A linkelt videót letiltották :)

Mazzzzu 2012.11.29. 11:07:33

amíg lengetik a zászlót, a sárgát, a kormányon is villog a sárga, majd belengedik a zöldet, a kormányon is kialszik, megindul előzni, majd belefut egy elektronyos sárgán villogó táblába, de a kormányon nem villan fel a sárga... szerintem ez FIA bug, magát kéne büntetni, mert nem tudják mikor mit csinálnak..

Vwiktor 2012.11.29. 11:09:04

Ne írjatok már hülyeségeket ezt nem a csapat kezdte hanem a szurkolók,a felvétel is egy szurkolótól származik,és a ferrari nem fog fellebezni,alonso a pályán akart győzni nem így,egy. fordított esetben a "raty bullosok" már kaparnák a falat,hogy fellebezhessenek....ha az fia belefog az más tészta,kíváncsi lennék,hogy vergne beszólt-e rádión a csapatnak,hogy ez a justin bieber hasonmás sárga alatt előz...........úgyhogy ne sírjatok ratyi bullosok ezt is megusszátok............

rognork 2012.11.29. 11:09:18

eléggé okádék dolog lenne ezzel szarakodni, de szerintem ez csak gumicsont téma, mint ahogy hamilton 2007-es éppen meg nem nyerése is. (utána a benzin hőmérsékletén buzultak). mindenki tudja, hogy vettel simán behozta volna a kocsit a megfelelő pozícióba, alonso szerencséje meg nem tartott ki végig (így is kb 60-80 ponttal többet szerzett mint amennyit érdemeltek volna), és mégis a jópár pontot elbukó vettelt anyázza, hogy milyen mázlista. egy nagy lófaszt. elég a generátorokra gondolni.

az más kérdés, hogy a red bull szabályos-e. valószínűleg igen, szabályos. hogy ellenkezik-e jópár megoldásuk a szabályzat szellemével? tutira. ez a rugalmas orrkúp gyalázatos volt, de sajnos a szabályzat szellemét nem lehet számszerűsíteni. ugyanígy ellenkezik szerintem coanda kipufogó is, mégis a szabályokba belefért. ez a vb elment, a primadonna meg hagy sírjon.

V12 Power 2012.11.29. 11:12:35

@novothauto: Ez azért nem biztos. Vettel végig biztonságra ment, ha verseny közben kapja az áthajtásost, biztos, hogy odatette volna magát utána, és nem csak poroszkál.

antimason (törölt) 2012.11.29. 11:15:28

Nem csalódtam a ferrariban és csalonzóban...

Fiastyúk 2012.11.29. 11:27:15

Egyébként ezekkel az utólagos büntetésekkel egy bajom van: ha ez kiderül verseny közben és meg is kapja a versenyző, akkor az teljesen más szitut hoz, mert akkor van még ideje arra reagálni - senki sem gondolhatja komolyan, hogy ha Vettelt verseny közben kiintik egy áthajtásosra vagy stop and go-ra, akkor azt nem tudja még a versenyen visszahozni...látszott, hogy potenciál lenne benne előrelépni, de biztonságit autózott, csak azt teljesítette, ami a végső győzelemhez kellett...Kimi fan

elzee 2012.11.29. 11:31:20

@Hurrá Torpedó:

november 30 a határidő az óvásra.

HorsePower 2012.11.29. 11:37:56

@novothauto: "A linkelt videót letiltották :)"

A FOM sorra tiltja le ezeket a videókat, ebből is látszik, hogy óriási balhé lesz belőle. Próbálják takargatni a dolgot, de sajnos már nem lehet.

vagodeszka 2012.11.29. 11:47:58

A FOM minden youtubera felkerült F1 videot letilt, ez sem kivétel...

indulagörögaludni 2012.11.29. 12:13:16

ezek a videok meg elerhetok, es dontse el mindeki maga hogy akkor most ez szabalyos volt vagy nem

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=vki0bEql6As&NR=1

www.youtube.com/watch?v=M52OITA5iis

megint 2012.11.29. 12:17:49

Konkurens portálon ez már olvasható volt, ott azt írták, hogy ferka nem fog fellebbezni.

Plankton 2012.11.29. 12:18:04

Nincs miről beszélni, mivel nincs minden bírói posztnál lámpa. A bírói posztnál már zöldet lengettek, viszont a kocsiban a fény a lámpáknál vált át. Gif-en látszik is a zöld zászló.

Részletesen itt:

www.f1hirek.hu/f1/20121129-f1-arcok-harca-interlagosi-gorbe-tukor.html

Vihar a biliben, ha szabálytalan lett volna, rögtön büntetik, vagy futam után fellebbezik...

megint 2012.11.29. 12:25:25

Azóta meg ahogy olvasom kiderült, hogy szabályos volt az előzés, szóval alonsonak marad az amit imád szajkózni, tehát, hogy övé a legjobb csapat és , hogy milyen gyenge volt egész évben az autója. Én érzek némi ellentétet a két állítás között, de a csapat vb állása is mást mutat. Másrészt alonso hálás lehet a sportbíróknak mivel egyből azután , hogy beszólt a rádión(sok a törmelék a pályán) már ott is volt a sc és ledolgozhatta a perces hátrányát. Ezt a döntést is sokan vitatják.

Giryu 2012.11.29. 12:40:55

@cine/ma: Törölték a videot...

Kolombusz 2012.11.29. 13:20:17

Bár én Alonso párti vagyok, elég tré lenne, ha így nyerné meg a VB-t, különösen, hogy Vettelnek gyakorlatilag semekkora előnye nem származott a dologból, mert később is könnyedén megelőzte volna.

CodyHudson 2012.11.29. 13:45:11

Engem egy dolog érdekel. Melyik az igazi, NEM preparált videó? Az egyiken a kormányon lévő sárga pötty később tűnik el, mint a másikon. A jobb oldali lámpa egyik helyen sárgás- fehéres színnel világít, a másikon tisztán zöldell. Az egyik videón látszik a bírói poszt, a másikon meg alig.

videa.hu/videok/jarmuvek/vettel-elozi-pertrovot-braziliaban-brazil-nagydij-elozes-VeWoGT5mJIkSLMdT?start=32.02

video.gazzetta.it/motori/formula1/index.shtml?videoid=71089154-3960-11e2-abd8-cc4e7b031e6e

Tisztelt FERRARI! Javaslom inkább a 2013 as autóra koncentrálj! Az idei egész egyszerűen, lassú volt.
Javaslom magyar, agilis mérnökök leigazolását, és több vezető leváltását. Alonzo megtette amit lehet, ti nem.

Önjáró Talajgyalu 2012.11.29. 14:05:16

A BBC-s kommentár már a verseny közben mondta a sárga zászlós előzést, és többször vissza is tértek rá, hogy furcsa, hogy nem is vizsgálják az esetet.

Amikor a Ferrari és Alonso végül kikapott, szinte biztos voltam benne, hogy elő fogják cibálni az esetet...

Amúgy ki is most a FIA góré? Nem a Jean Todt? :) Biztos elfogulatlan döntés születik majd...

vasgyuszi 2012.11.29. 14:05:25

Köcsög sumák ferka meg a rinyagép alfonzó. Visszataszító egy páros.

CodyHudson 2012.11.29. 14:18:56

Ha Stefano Domenicali 2-3 futammal előbb megy el a csapathoz szemlét tartani, akkor Alonzó most világbajnok és Massának is több pontja lenne. De nem tette.... a többi már ismerjük. Jah a két videón amit előbb poszoltam a zöld fény is máshol villog... Szerintem ez egy szenzáció hajhász, preparált videó.

Goddamit 2012.11.29. 14:22:59

Ekkora gané istálló nincs a világon, bezzeg Massa váltócseréje full szabályos volt. Most bizonyította be a Ferrari, hogy RB-nél van a legjobb helyen a VB cím.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.11.29. 15:06:03

Csütörtök délben aztán a FIA is jobbnak látta reagálni az eseményekre, és megerősítette, "nincs ügy". Az Autosportnak a szövetség rövid magyarázatot is adott, ami nagyjából ugyanaz, mint fentebb is olvasható: "A sárga szektor a sárga fénynél kezdődik, épp a 3-as kanyar előtt, és úgy 150 méterrel a 4-es kanyar előtt, egy zöld fényjelzéssel végződik. Csakhogy az egyenesben van egy pályabíróposzt, amin zöld zászlót lengettek, és már az feloldja a sárgát".

sportgeza.hu/forma1/2012/11/29/vettel_nem_elozott_tilosban_nincs_vb-ugy/

ennyi..

nem lenne mar illo a ferrarinak vegre palyan versenyezni es egy pilotaval bajnok autot kiallitani? nem eleg, hogy allandoan hozzajuk alakitjak a szabalyokat, minden palya nekik lejt, pofatlanul adtak a csapatutasitasokat akkor is, amikor tilos volt, massa nyilvanvaloan csinalta a helyet alonsonak - amig vetelt bizony utotte kemenyen weber. a legfelhaboritobb, hogy akkora gerinctelen rohadekok voltak, hogy csak a plombat piszkaltak meg, legalabb koltottek voltna a szarragok arra a valtotrukkos "kvalifikaciora", legalab tenyleg kicsereltek volna a valtot. de nem bakker.

szoval fujhat a ferrari egy kilo tollat a redbull seggebe....

antimason (törölt) 2012.11.29. 15:45:59

Legalább pontosan lett volna összeollózva a cikk. Az a kilassított videó azt hivatott bizonyítani, hogy bal oldalon a pályabíró a fülkéjében állva már a zöld zászlót lobogtatja, majd Vettel gázt ad és előz.

Tizenkettő 2012.11.29. 16:20:07

Gyötreles amit a ferrari csinál. Mindig is az volt. Undorító egy csapat. Nem ez az első példa rá, folyamatosan csak nyavalyogni tudnak meg pereskedni ahelyett, hogy végre összevakarnák magukat. Szánalmas.

Giryu 2012.11.29. 16:27:57

@Tizenkettő: Na de a Ferrari nem fordult az FIA-hoz panasszal...

Tizenkettő 2012.11.29. 16:30:33

@Giryu: Ez az eset csak a hab a tortán.

pástétom 2012.11.29. 16:31:01

Alonso fan vagyok, útálom Vettel-t, de ez nagyon szánalmas. Jövőre a Ferrari legyen valamivel jobb a Red Bull-nál és akkor nagyobb esélyel győzhetnek.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása