HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A Mercedes elhalászta a McLaren technikai igazgatóját – Ross Brawn is veszélyben?

2013.02.25. 18:44 Real Simon says

Láncreakció az F1-ben: a McLaren felfüggesztette Paddy Lowe-ot, miután kiderült, hogy eddigi technikai igazgatójuk a rivális Mercedeshez tart. Wokingban azonnal kinevezték Tim Gosst új technikai igazgatónak, miközben brit források máris azt találgatják: vajon Lowe érkezése a nemrég még ajnározott Ross Brawn pályafutásának is véget vet a Mercinél?

Paddy Lowe_res600.jpgPaddy Lowe 20 év után távozik a McLarentől, a Mercedes kedvéért. Új szerepe egyelőre tisztázatlan (Fotó: McLaren)

Ahogy a Száguldó cirkusz blog már januárban megszellőztette, Paddy Lowe az idény végétől a Mercedesnél folytatja pályafutását. A bejelentés egyelőre nem hivatalos (a Mercedes nem kommentált semmit), de a csapathoz közeli források kész tényként kezelik, hogy Lowe már a 2013-as idény második felében szenior csapatvezetői feladatokat fog ellátni a stuttgarti gárdánál.

A McLaren – a csapat szokása szerint – egy percig sem hezitált a válaszlépéssel: eddigi főmérnöküket, Tim Gosst nevezték ki a gárda új technikai igazgatójává. Az angol szakembert sokan a McLaren legszimpatikusabb mérnökének tartják, az egykori csapatfőnök, Eddie Jordan szerint "Tim bőven rászolgált az előléptetésre". 

Egyelőre nem teljesen világos, hogy az új igazgató, Niki Lauda milyen szerepet szán Lowe-nak az Ezüstnyilaknál. Miután a csapat jelenleg három technikai vezetővel is rendelkezik (Geoff Willis a kasztniért, Rob White a motorfejlesztésért, Ross Brawn pedig technikai igazgatóként az egész „csomagért” felel), legvalószínűbb, hogy Lowe valamilyen szenior vezetői posztot kaphat.

Ez viszont felveti a kérdést: vajon szükség lesz-e a továbbiakban Ross Brawn szolgálataira? A Ferrari egykori sikerkovácsa 2009-ben (még Brawn GP néven) mindkét világbajnoki címet megnyerte a Mercedesnek, ám azóta csak egy futamot (Kínai Nagydíj, 2012) tudtak nyerni Nico Rosberggel.

Brawn Haug EUR12_r600.jpgRoss Brawn és Norbert Haug így örült Schumacher 3. helyének tavaly, Valenciában. Haug már nincs a csapatnál, és a jelek szerint Brawn napjai is meg vannak számlálva... (Fotó: Mercedes AMG)

Hírek keringenek arról, hogy az új sportigazgató, Toto Wolff és Brawn viszonya nem éppen felhőtlen, az osztrák menedzser januári érkezése feszültségeket okozott a csapat régebbi vezetésében. Jellemző a kavarodásra, hogy az Autosport úgy tudja, Brawn szorgalmazta a tárgyalások megkezdését Lowe leszerződtetéséről, így marad a csapatnál; míg a BBC Sports úgy értesült, hogy az 57 éves szakember napjai meg vannak számlálva Lowe érkezése miatt.

„Paddy egyelőre nem jön. Ami engem illet, szeretném megvárni az idei év alakulását, mielőtt végleg döntenék a hosszú távú terveimről” – idézi Brawn egy januári nyilatkozatát a BBC. „Ha úgy döntök, hogy elhagyom a csapatot, Paddy akkor lép a helyemre. Mindenre van tervünk – ilyen egyszerű ez.”

Lowe Mercedeshez érkezése azért is érdekes, mert így újra együtt dolgozhatna Lewis Hamiltonnal, akit szintén a McLarentől igazoltak le a stuttgartiak. Martin Whitmarsh, a McLaren első embere így kommentálta Lowe távozását: „Paddy másfajta szerepkörben fog dolgozni az idény végéig. Jó és sikeres technikai igazgató volt, minden jót kívánunk neki 2014-re, amikor egy új kihívással néz majd szembe.”

Paddy Lowe a Mercedes negyedik nagy kaliberű szerzeménye ezen a télen Niki Lauda, Hamilton és Toto Wolff után. A BBC szakírója, Andrew Benson így fogalmazta meg a stuttgarti gárda hódító hadjáratát: „Mindez a Mercedes gátlástalanságának jele, amellyel a sikert üldözik az F1-ben.”

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr465105018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2013.02.25. 20:12:45

Én azt sose értettem, hogy kinek mi a feladat egy csapatnál. Ki mennyit tud a lényegről. Azaz ha megszeik Lowe-ot, akkor el tudja-e hozni a tudást.

Real Simon says 2013.02.25. 21:39:18

@rognork: Persze, hogyne tudná. Azért kell Laudának, azért beszélte rá a Mercedes igazgatótanácsát, hogy a neki, Hamiltnnak meg Wolffnak kifizetett 15-20 millió eurók után még virítsanak egy 15-öst Lowe-nak is. Mi másért?
Egyébként pedig nem nekünk kell értenünk, hogy pontosan ki mit csinál a csapatnál. Csak találgathatunk. Elég, ha ők tudják, mi a dolguk - nem igaz? :)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása