HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Massa a Williamsnél: hisznek egymásban!

2013.11.11. 21:53 Real Simon says

Felipe Massa kétéves szerződést kötött a Williams F1-es istállóval. A brazil új csapattársa Valteri Bottas lesz, a grove-i gárda útilaput kötött Pastor Maldonado – és vele együtt a venezuelai szponzor, a PDVSA – talpa alá. Massa hisz abban, hogy Sir Frank Williams csapata a 2014-es szabályváltozások következtében ismét felszállóágba kerül, és erre minden alapja megvan.

Massa-to-Williams_CUT600.jpgFelipe Massa újra kékben - a Saubernél töltött 2004-es idénye óta először!

Évek óta nem írhattuk le, de most igaz: nincs ok a találgatásra Felipe Massa jövőjével kapcsolatban. A 32 éves brazil vasárnap még Maranellóban járt, ahol hercegnek kijáró tisztelettel búcsúztatták el a Ferraritól. A csapattól, ahol pályafutása elmúlt nyolc évét töltötte, és hajszál híján megnyerte a világbajnoki címet 2008-ban. Hétfő délután aztán a Williams sajtóközelményben tudatta a világgal, hogy Massa náluk folytatja pályafutását a következő két évben.

„Kölyökkoromban mindig arról álmodtam, hogy egy szép napon a Williamsnél, a Ferrarinál vagy a McLarennél versenyzem majd. Nagyon örülök, hogy a Ferrarinál töltött éveim után a sportág másik kiemelkedő csapatánál, a Williamsnél folytathatom. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Williamsnél a legjobb brazil pilóták versenyeztek (Nelson Piquet, Ayrton Senna, Rubens Barrichello – a szerk.), akik erős kötődést alakítottak ki a hazámmal“ – méltatta új munkaadóját Felipe.

Massa elmondása szerint eddig a Lotusszal, a Sauberral és a Force Indiával tárgyalt, de meggyőződése, hogy a Williams kínálja számára a legjobb lehetőségeket. „Ez a csapat növekedni akar. Már most is egy nagy csapat, de nagyon keményen dolgoznak, hogy visszakerüljenek arra a szintre, ahol korábban voltak. Ez a csapat jó eredményekért, bajnoki címekért akar küzdeni, és én nagyon szeretnék részt venni ebben. A Williams volt a legjobb lehetőség, amit választhattam“ – jelentette ki a brazil.

Felipe hétfőn meglátogatta a Williams F1 grove-i főhadiszállását, ahonnan pozitív tapasztalatokkal távozott. „Megértettem, mi mindent csinálnak itt a mérnökök, hogy még erősebbé tegyék a csapatot. Az autósportban eltöltött éveim során nem emlékszem, hogy valaha láttam volna ennyi technikai változást, amennyi 2014-ben vár ránk. Remélem, a tapasztalataim révén sikerül előremozdítanom a csapatot egy nagyon nehéz periódus után.“

Massa arra célzott, hogy jövőre 1,6 literes, V6-os turbómotorok váltják fel a 2006 óta használt 2,4 literes, V8-as szívómotorokat, és a hibrid technológia minden eddiginél nagyobb szerepet kap az F1-ben. A turbómotor ereje mellett a fékenergiát (MGU-K) és a hőenergiát (MGU-H) is újra kell hasznosítaniuk a mérnököknek, hogy elérjék a jelenlegi, kb. 720 lóerős összteljesítményt. Ebből következik, hogy a téli felkészülés során minden eddiginél nagyobb szerepe lesz a tapasztalatnak, a pilóták precíz visszajelzéseinek, hogy a mérnökök tovább tudják fejleszteni a mindenki számára új technikát. Ezért szavazott bizalmat Sir Frank Williams a sokak által már leírt Massának, és ezért bontott szerződést Pastor Maldonadóval, aki a technikai visszajelzések terén messze elmarad a toppilótáktól.

F12013GP10HUN_HZ_Bottas_r600.jpgValtteri Bottas idén Sepangban került a legközelebb a pontszerzéshez, ahol 11. lett. Teljesítményével, akaraterejével mégis meggyőzte Frank Williamst, hogy megtartsa 2014-re (Fotó: Active Pictures/J. Krenek) 

„Örömmel jelentjük be a 2014-es pilótafelállásunkat, és üdvözöljük Felipét a Williams-családban! Ő egy kivételes tehetség, egy igazi harcos a versenypályán, aki ráadásul óriási mértékű tapasztalatot hoz magával a csapatunkhoz, amely egy új fejezet megkezdésére készül“ – méltatta új igazolását az alapító-csapatfőnök. A Williams egyébként az év végén megválik a Renault-tól is, jövőre a Mercedestől kapják a V6-os turbómotorokat.

A Williams másik autóját továbbra is Valtteri Bottas vezetheti majd, aki rendkívül nehéz bemutatkozó éve ellenére megmutatta, hogy gyors és sohasem adja fel. „Valtteri egy tehetséges, izgalmas fiatal pilóta, aki stabil munkát végzett számunkra az első szezonjában. Szeretnénk megadni neki a megfelelő felszerelést ahhoz, hogy a tehetségéhez méltó autóval megmutathassa, mennyire jó valójában“ – dicsérte az eddig nullapontos finnt Claire Williams, az istálló csapatvezető-helyettese.

Pastor Maldonado szponzorával, a PVSA-val együtt szabad ügynökként távozhat (a Williams kölcsönös megegyezéssel szerződést bontott a venezuelai olajtársasággal), valószínűleg a Lotushoz tart. Ez azért lenne érdekes, mert így meghiúsulhat, hogy a mezőny egyik legügyesebb versenyzőjének tartott Nico Hülkenberg a Lotushoz igazoljon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr395628280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása