HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A Ferrari „Suttogó lova” visszadumált Niki Laudának

2010.08.21. 16:00 Real Simon says

A Ferrari visszavágott Niki Laudának, amiért a háromszoros világbajnok élesen kritizálta az olasz gárdát a Német Nagydíjion alkalmazott csapatsorrend, illetve a Scuderia F1-szurkolókkal szemben tanúsított „lekezelő” viselkedése miatt.

A Ferrari kissé megkésve – négy héttel a történtek után – reagált egykori pilótája beszólására, méghozzá a csapat hivatalos honlapján, a „Suttogó ló” nickname mögé rejtőzve.

„A hockenheimi események után képmutatási hullám söpört végig az F1-es depón, amelyben számos ’szakértő’, fiatal és öreg, fejezte ki a véleményét. Néhány közülük a feletteseik gondolkodásmódját tükrözte, míg mások a mondataik kétértelműsége mögé bújtak. A legutóbbi támadás Ausztriából érkezett, attól a személytől, aki miután szögre akasztotta a bukósisakot, minden lehetőséget megragadott, hogy kérve-kéretlenül odabökje a gondolatait, még akkor is, ha több alkalommal arra kényszerült, hogy [utólag] módosítsa a véleményét az éppen fújó szeleknek megfelelően.”

A „Suttogó ló” nem érte be ennyivel: még tovább aprította Laudát, aki 1975-ben és 1977-ben világbajnoki címre vezette az ágaskodó paripát.

„Ezúttal azonban a jó öreg Niki elmulasztott egy kiváló alkalmat arra, hogy befogja a száját, tekintve, hogy amikor még a Scuderia versenyzője volt, tökéletesen megfelelt neki a Ferrari pilótamenedzselési felfogása… De ettől eltekintve, hol maradtak ezek a morális kirohanások az elmúlt években, amikor annyi mindenkit csíptek fülön különféle álszent cselekedetek miatt?”

„Ami az FIA Motorsport Világtanácsának szeptember 8-i döntését illeti, majd az idő megadja a választ. Ebben a helyzetben a legbölcsebb dolog lenne tiszteletben tartani a legfelsőbb sporthatóságot.”



A Ferrari titokzatos „Suttogó lova” egyszer már kihúzta a gyufát az FIA-nál is, amikor egy áprilisi bejegyzésében azzal vádolta meg a nemzetközi szövetséget, hogy az „szent háborút” hirdetett a gyári csapatok ellen, a kiscsapatok védelmében.

12 komment

Címkék: német niki motorsport suttogó világtanács ferrari; gp; lauda; botrány; balhé; beszólás; hockenheim; ló; fia;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr72237749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.08.21. 20:12:28

Lauda pár napja is "neki ment" a Ferrarinak, nem csak a Német GP után. Szerintem ez arra volt válasz...
Mellesleg a szabály megítélése mindenki sajátja, de egy tény, a szabályt a Ferrari látványosan megsértette, mert a szabály jelenleg él......szerintem

Real Simon says 2010.08.21. 20:16:39

De a szabály rossz. Amikor ennyi minden forog kockán, tarthatatlan, hogy egy csapat, amely évi 370 millió eurót költ el az F1-ben, ne mondhassa meg, hogy neki mi áll érdekében. Nonszensz. Ettől föüggetlenül, a szept. 8-i FIA-ítélet alapjául a "bűntett" elkövetésekor érvényes szabályok kell hogy szolgáljanak.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.08.21. 20:26:15

Ha én azt mindom, hogy Massa győzelmére 1 millió eurót tettem fel, arra milyen korrekt választ kaphatok, hogy elbuktam, a csapat utasítása miatt?

Real Simon says 2010.08.21. 21:13:54

@Szende Szandi(nista): erre azt a választ adnám, hogy barátom, te vagy hülye vagy, vagy nem értesz az F1-hez! ;) Egymillió eurót feltenni a No.2 pilótára, amikor a bajnokság még nyitott? Butaság.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.08.21. 21:24:14

Ez a kulcsszó, hogy a bajnokság nyitott, nem eleve elrendelt! Akkor pedig miért is kell bele szólni a csapatnak, ráadásul a szezon közepén??? És a Német GP alatt Massa nem játszott másodrangú szerepet, sőt ha hagyják, meg is nyeri. A tipmix nem a szakértők játéka (lásd a foci, tipmix gyilkos meccseit) de a fogadók elvárhatják, hogy ha a fogadásban szerepel egy versenyző, akkor az ő versenyét ne külső tényezők befolyásolják

Megosztó · blog.hu/megoszto 2010.08.21. 23:08:40

@Szende Szandi(nista): Ha valaki tippel egy sportra, akkor érdemes annak működési elvét is ismerni. Ha egy Alonso mellé ültetett Massánál utóbbira teszel 1 millát (én egy Milka csokit se tettem volna), az egy megmosolyogtató húzás mindenképpen. Nagyon szeretem a Massát, de figyelembe véve a balesetét, és egyéb tényezőket, ha egy forintot kellene feltennem, azt is Alonsóra tenném kettejük közül. Mindig az esélytelenebbnek drukkolok, de a pénzemet nem játszanám el rájuk (se).

Ami a csapatutasítást illeti, azt a fociban se hívják bundának, még csak közel sincsen a kettő egymáshoz. Csak gondold át. De ami még fontosabb, a Ferrari az Ferrari és nem Massa és nem Alonso. Nem Alonso és nem Massa fizeti a Ferrarit, hanem fordítva. A két beosztott meg a legjobb, ha teszi a dolgát, amire leszerződtették őket. Ha falábú volt az év első felében, akkor más módszerrel kell segítse a főnökséget. Sokszor engedték neki, hogy feltartsa Alonsót, ma már nem érdemes, mert nincs már versenyben. A kérdés, hogy kell-e valakinek egy engedetlen sikertelen pilóta. Engedetlenséget a folyamatosan a legmagasabb szinten teljesítő pilóta engedheti meg csak magának (képzavar?). Őt talán nem rúgják ki, de aki csak magáért játszik, de azt se a legprofibb módon, attól egy Ferrari gyorsan megválik.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2010.08.22. 07:44:15

@Száva-Nagy Zsolt: Nem hiszem, hogy a fociban az olyan csapatutasítást, hogy engedjétek nyerni a másikat, ne hívnák bundának. Ezen ez elven meg kellene szüntetni az egyéni bajnokságot, és csak csapatban hírdetni világbajnokot, ami a sport végét jelentené. A Massa balesete után akkor ezek szerint a brazilt le kell írni??? (én sem vagyok Massa fan, bár szeretem a kis brazilt). A sport tisztasága azzal kezdődik, hogy a fogadó irodák fel veszik a programba, és ha van arra odds, hogy Massa nyer, annak a versenynek tisztán kell zajlani. Azért azt szerintem a vak is láthatta, hogy a Német GP-t Massa minden további nélkül megnyerhette volna. De tételezzük fel, Montezemolo Alonsora fogadott, így egy telefonnal elintézte, hogy ő nyerjen. A csapatérdek az utolsó versenyeken teljesen rendbe van, a közönség nem is háborogna, de a szezon közepén szerintem megengedhetetlen. A végén is úgy lenne tisztességes, ahogy az már nem egyszer megtörtént, hogy az esélytelen pilóta bejelenti, hogy innentől kezdve a csapattársat támogatja. Ebben minden benne van, senki sem fogja magát becsapva érezni. És az a hivatkozás, hogy a szponzorok mennyi pénzt áldoznak, meg hogy a csapat mennyit költ, oda vezethet,hogy a Santander elnöke felhívja az irodából a Petronas elnökét, és megegyeznek a sorrendben. Ennek mi szurkolók lennénk az igazi vesztesei, és nem hiszem, hogy bárki is ezt szeretné, mert a Forma1 ugyan a pénzról szól, de ha a közönség elfordul a sporttól, akkor minden csak kidobott pénz...

simon weber 2010.08.22. 10:51:45

Egyébként jegyezzük meg, hogy a Ferrarinál sem volt mindig így. (Mármint csapatutasítás) Csak két példát hoznék. 1961-ben a nagy Enzo nem volt hajlandó kijelölni az első számú pilátát, pedig Phil Hill és von Trips arra kérte! Inkább hagyta, hogy a pályn küdjenek meg érte.

Lauda idejében sem volt volt második számú pilóta. Részben ennek tudható be az 1974-es fiaskó, amikor a jó öreg Rega lemaradt a vb-címről.

3. Van aki betartotta az első számú pilótának járó "tiszteletet", lást Villeneive 1979 Monza, volt aki nem. Pl. Mansell ezért tiszteltem annyira. Hajlandó volt szembe menni az árral és Piquet orra alá dörgölni, hogy ő is van olyan gyors a pályán. Ehhez viszont kellett a Williams hozzáállása, akik nem rúgták ki Nigelt páros lábbal, hanem hagyták őket harcolni, még akkor is ha ez a vb-címbe került. talán nem is volt az annyira rossz. Szerintem a Williamsnak nagyobb hírverést hozott az egész herce-hurca, mintha Piquet simán nyert volna 1986-ban.

Ez az egész csapatutasításos dolgot a pénz hozta magával. Jó régen is volt ilyesmi. Mert ugye Fangio szerződésében is benne volt, hogy ő az első számú a Ferrarinál, és ennek szegény Peter Collins itta meg a levét. (Bár ő tulajdonképpen maga mondott le a vb-címről.)

Megosztó · blog.hu/megoszto 2010.08.25. 12:56:24

Eddig tudtam elolvasni: "Nem hiszem, hogy a fociban az olyan csapatutasítást, hogy engedjétek nyerni a másikat, ne hívnák bundának."

Utána úgy döntöttem, hogy kár lenne belemenni, mert én azt hiszem, hogy a Ferrari nem azt mondta, hogy "Felipe, lassú vagy, engedd nyerni Vettelt!" Ha ezt mondták, volna, akkor azt nevezhetnénk bundának, de eztígy, ahogy történt, egy koszos pólónak se.

zevilaga 2010.08.25. 20:51:48

Feleim! Ha a fociban a labda kimegy az oldalvonalon, akkor az ellenfélnek jár a bedobás. Ez a szabály. Tök mindegy, hogy jó, vagy rossz, ezt kell betartani.

A Ferrari a világ füle hallatára megszegte az F1 egyik szabályát. Csaltak. Nincs ezen mit rinyálni, meg kell őket büntetni, de ezúttal rendesen!

zevilaga 2010.08.25. 20:55:03

@simon weber: Azt azért leszögezhetjük, hogy a Ferrari a pártatlansága miatt lett A FERRARI. Kevesebbet hozott nekik a konyhára a csapatutasításos sorrend, mint a 'győzzön a jobbik' felfogás miatt melléjük állt szurkolótábor.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása