HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Jövőre a WRC-be, két év múlva az F1-be jöhet a Volkswagen

2011.03.02. 11:41 Real Simon says

Jövőre még csak egy tesztcsapattal, 2013-tól gyári csapattal száll be a rali-világbajnokság küzdelmeibe a Volkswagen – értesült a Speedweek. Az 1.6 literes "világmotor" megnyithatja az utat a konszernnek a Formula-1 felé is.

Egyre közelebb kerül a Volkswagen WRC-szereplése. Miután a wolfsburgiak egymás után háromszor megnyerték a Dakar-ralit, Ferdinand Piëch konszernfőnök új kihívások elé kívánja állítani versenycsapatát.

A Speedweek értesülései szerint a VW először csak néhány versenyen venne részt 2012-ben (hasonlóan a WRC-sorozatba idén visszatérő MINI-hez), majd 2013-ban teljes világbajnoki szezont futnak a kékek. Hogy melyik modellel, az egyelőre kérdéses. A WRC-ben jelenleg szereplő Citroën DS3, illetve Ford Fiesta mintájára egy kisautóval lenne célszerű, amire a VW Polo lenne a legalkalmasabb választás. Annál is inkább, mert a Polo Super-2000-es változata (kétliteres benzinmotorral) már versenykész, sőt, tavaly megnyerte a dél-afrikai ralibajnokságot.

A Volkswagen eddig kivárt a ralis bejelentéssel, mert a Nemzetközi Autós Szövetség döntésére vártak, amely megerősítette, hogy ettől az évtől kezdve 1,6 literes, 300 lóerős turbómotorok hajtják a WRC-kocsikat. Az új motorformula testre szabott a VW-nek, hiszen több ilyen erőforrás is szerepel a németek kínálatában.

A Skoda, SEAT, Audi, VW, Porsche és Bentley márkákat is magában foglaló Volkswagen-konszern tíz évvel ezelőtt már szerepelt a rali-vébén, a SEAT Cordoba WRC-vel és a Skoda Octavia, illetve Fabia WRC-vel. A Skoda jelenleg a Fabia Szuper-2000-es verziójával az Interkontinentális ralisorozat bajnoki címvédőjének számít. Tapasztalatokban tehát nincs hiány, és most már a motorformula is egybevág a VW elképzeléseivel.

A tervbe vett ralis beszállás nem jelenti azt, hogy a VW automatikusan kimarad a Formula-1-ből. Az FIA 1,6-os „világmotorja” 2013-tól kötelező tartozék lesz a száguldó cirkuszban is, és a németek egyik prémiummárkája (a Porsche vagy az Audi) révén az F1-es beszállás is megvalósíthatóvá válik.

Kapcsolódó cikk: ELBUKTA A VOLKSWAGENT A FORMULA-1

Szólj hozzá!

Címkék: volkswagen f1 vw formula 1 wrc 1.6 fia; beszáll; világmotor

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr622703737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása