HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A GP2-sorozat és Kiss Pál Tamás a hétvégén kezd Isztambulban

2011.05.04. 14:59 Real Simon says

Miközben az F1 mezőnye az Európába való visszatérést ünnepli, a két legkomolyabb utánpótlás-bajnokság, a GP2 és a GP3 is megkezdi 2011-es szezonját Isztambulban.

A GP2-sorozat 2005 óta az utolsó lépcsőfoknak számít a Formula-1 előtt.

Azóta szinte mindegyik GP2-es bajnok fejlutott a király-kategóriába: Nico Rosberg (2005), Lewis Hamilton (2006), Timo Glock (2007), Nico Hülkenberg (2009) és Pastor Maldonado (2010) is megtalálta a helyét a száguldó cirkuszban. Egyedül a 2008-as bajnok Giorgio Pantanónak nem sikerült eljutnia az F1-be a bajnoki címe után, de korábban már ő is versenyzett a Jordan-istállónál.



Az idei sorozatban legalább négy bajnoki esélyessel számolnak a szakemberek. A francia Romain Grosjean - aki 2009-ben a Renault F1-es csapatánál teljesített néhány futamot - visszatér a teljes szezonra a DAMS csapat színeiben. Legnagyobb ellenfele honfitársa, Jules Bianchi lehet, aki a Ferrari pilótaneveldéjébe tartozik, és a Nicolas Todt-vezette ART Grand Prix színeiben vág bele második GP2-es szezonjába.

Az iSport istállónál induló brit Sam Bird tavaly még Bianchi csapattársa volt és nagyon jó benyomást keltett, csupán 4 ponttal maradt el az év végén a franciától. Idén a svéd Marcus Ericsson lesz a kollégája, aki korábban a brit F3-ban jeleskedett és szintén a második idényét kezdi meg a GP2-ben.

Tapasztalatánál fogva helyzeti előnyből indul a holland Giedo van der Garde, aki 2008-ban megnyerte a Renault WSR 3.5 bajnoki címét. Az Addax csapat másik versenyzője az a Charles Pic, aki gyakran vakítóan gyors, de le kell higgadnia, ha a bajnoki címért is versenyben akar maradni. Hasonló a helyzet az olasz Davide Valsecchivel, aki régóta örök ígéretnek számít, de a végére valahogy mindig "szétesik" a szezonja.

Timo Glock és Lewis Hamilton (jobbra) csatája a győzelemért 2006-ban, Isztambulban

Fabio Leimer
a bajnokság egyik "sötét lova". A svájci arról híres, hogy teljesen átugrotta az F3-at, viszont 2009-ben megnyerte a Formula Master-sorozatot. Tavaly mutatkozott a GP2-ben, meg is szerezte első győzelmét. 

Titkos favoritom azonban az ART újonca, Esteban Gutiérrez, aki tavaly hatalmas fölénnyel nyerte meg a GP3 bajnoki címét. A mexikói szélvészgyors és sokak szerint tehetségesebb, mint honfitársa, Sergio Pérez, aki idén már a Saubernél versenyez a Formula-1-ben. Gyorsaságuk mellett az is közös bennük, hogy mindkettőjüket Carlos Slim karolta fel, aki a világ egyik leggazdagabb embere, és a Telmex révén már eddig is dollármilliókat költött a sikeres pályafutásuk érdekében.

A hétvégén Isztambulban kezdődik a másik betétsorozat, GP3 bajnokság is, amelyben a miskolci Kiss Pál Tamás révén egy magyar versenyzőnek is szoríthatunk. Tomi a francia Tech1 Racing színeiben fog indulni, és mivel még életében nem járt Isztambulban, rögtön az első futamon bizonyíthatja rátermettségét.

A GP3 BAJNOKSÁG ELSŐ FUTAMÁT AZ EUROSPORT VASÁRNAP DÉLELŐTT 9:00-TÓL, A MÁSODIK FUTAMOT - ÉLŐBEN - 9:30-TÓL KÖZVETÍTI.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr252877233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jocomano 2011.05.10. 10:15:00

Remélem Tomi megmutatja, biztos végig fogom követni mi történik
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása