HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Száguldó cirkusz és művészet, avagy egy kiállítás gépei

2011.06.18. 15:00 Real Simon says

Az ember és a gép, a humán értékek és technika, de mindenek előtt a Formula-1 és egy tehetséges autósport-rajongó hölgy - aki történetesen festőművész - különleges viszonyát mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílt meg a budapesti Közlekedési Múzeumban. 

„Egyre inkább minden csak a technikáról szól. De az ember azért ott van. Ő teszi olyan színessé, érdekesen vibrálóvá, fantasztikussá a sportot. A száguldás, a sebesség kulcsa ennek a sportnak, "játék" ez a száguldó cirkusz. Számomra  még mindig egy életveszélyesen szép és feszes játék, ezért szeretnék ilyen feszes, összpontosított képeket festeni”
– áll a fiatal festőművésznő, Szabó Andrea Cecília ars poeticájában, akinek olajvászon festményeiből, valamint a sgrafitto mozaiktechnikát sajátosan alkalmazó műveiből nyílt kiállítás a Közlekedési Múzeumban.


Cecília egyik kedvenc festményével. "A versenyautók, amikor megszületnek, fehéren jönnek ki a gyárból. Ezt a nyers állapotot szerettem volna megragadni a Ferrari F2007-et ábrázoló képpel. A szponzori matricákra azért van szükség, hogy kétség se férhessen hozzá: ez egy versenyautó" - mondja a művésznő

A 30 éves, vásárosnaményi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) születésű művésznő kiállításának témája a Formula-1, illetve az autóversenyzés világa. Színek és formák, melyekhez érzések, szagok és illatok, hangok és események kapcsolódnak. A kiállítást Czene Attila sportért felelős államtitkár nyitotta meg, a meghívottak között ott volt az első magyar F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt is.

A Formula-1 iránti szeretet az első Magyar Nagydíjon, 1986 augusztusában alakult ki, amikor a kis Szabó Cilike a színes kavalkád, a versenyautók hangjának és szagának („azok számomra illatok” – javít ki kedvesen a művésznő) hatására versenyautókat rajzolt a Hungaroring  porába. A többi, ahogy mondani szokták, már történelem.

Szabó Andrea Cecília 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, egyetemi tanulmányainak részeként 2008-ban egy Erasmus-ösztöndíjjal eljutott Münchenbe is, ahol a BMW Múzeum, illetve a BMW Welt állandó kiállításán testközelből tanulmányozhatta a bajor márka versenyautóit. Nemcsak az F1-es gépeket, hanem túraautókat és más járműveket is.

Az érdeklődők közelről is szemügyre vehetik a kiállított Formula Vee versenyautót. A gyerekek körbejárhatják, megérinthetik, beülni azonban nem szabad

„München és Stuttgart, vagyis a BMW és a Porsche városa között választhattam. Miután két nagy példaképem, Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula is élt és alkotott Münchenben, számomra nem volt kérdéses, hogy a bajor fővárost választom” – mondta az SzC_blognak Cecília.
„Munkám fókuszában mindig a sebesség állt. Megpróbáltam ezt minél sokrétűbben, sokszínűen megjeleníteni, folyamatos következetességgel próbáltam felépíteni a formát és a szerkezetet, különböző anyagokkal és technikai eljárásokkal” – vallja a művésznő.

Szabó Andrea Cecília "A megszelídített Száguldó Cirkusz" című kiállítása a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (Budapest, Városligeti körút 11.) július 31-ig tekinthető meg.

Nelson Piquet Williams-Hondájának orra. A képet az 1986-os, első Magyar Nagydíj győztese ihlette








Baumgarner Zsolt örömmel fogadta el a meghívést a kiállítás megnyitójára. Az első magyar F1-es pilóta az őt ábrázoló minardis kép előtt (Minden fotó (c) Simon István)

2 komment

Címkék: közlekedési múzeum f1; formula 1; kiállítás; cecília; szabó andrea cecília; festő; művészet; művésznő;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr712995223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sünmami 2011.06.18. 16:46:33

Tehetséges emberek születnek a "Beregben" ;) Azt a narancssárga brüm-brümöt eltudnám helyezni a nappaliban. Pont.

Real Simon says 2011.06.18. 22:02:44

@Sünmami: Nem kétlem, hogy lenne nálad helye! Nálam is, úgy 3-4 alkotásnak... :)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása