HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

FIA-tanácsadót igazolt az új motorgyártó, aggódnak az F1-es csapatok

2011.08.03. 09:55 Real Simon says

Aggódnak a Formula-1-es csapatvezetők, mert a PURE leszerződtette az FIA volt motorügyi szaktanácsadóját, Gilles Simont. A Craig Pollock vezette PURE-csoport 2014-től szeretne motorszállítóként csatlakozni a száguldó cirkuszhoz.

Gilles Simon (középen) 2006 és 2009 között egyedül irányította a motorfejlesztést Ferrarinál, mielőtt 2010-ben az FIA-hoz igazolt (Fotó: Ferrari)

Gyanakvással vegyes aggodalommal figyelik a Formula-1-es csapatvezetők, hogy Craig Pollock új motorgyártó vállalkozása, a PURE Gilles Simont igazolta le technikai igazgatónak. Simon egy évtizeden keresztül irányította a Ferrari motorfejlesztési részlegét a Schumacher-féle sikerkorszakban, majd 2010-től a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorügyi szaktanácsadója lett.

Fennáll tehát a veszélye, hogy Gilles Simon műhelytitkokat, a többi motorgyártótól származó bizalmas (üzleti) információkat is magával vihet, amikor augusztus végén elhagyja az FIA-nál betöltött posztját.

Az újságírók a Magyar Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján szembesítették először a friss hírrel a csapat- és technikai vezetőket (a Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey; a McLaren technikai igazgatója, Jonathan Neale; a Renault F1-es fejlesztőrészlegének vezetője, Rob White; a Renault Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier, valamint a Marussia Virgin sportigazgatója, Graeme Lowdon volt jelen), akik közül a leginkább érintett, Rob White válaszolt a kérdésre.

„Ez nagyon friss hír. Személyesen és szakmailag is kiváló kapcsolatot ápoltunk Gilles-lel az elmúlt másfél évben, amíg az FIA-nál töltött be vezető szerepet. Természetes, hogy minden csapatnál, de nálunk, a Renault-nál különösen aggodalommal figyeljük az eseményeket, és azt hiszem, ezzel minden motorgyártó így van. Különösen azért, mert az új [1,6 literes, V6-os turbó] motorok fejlesztése előrehaladott állapotban van. Az is magától értetődik, hogy akkor lennénk nyugodtak, ha garanciákat kapnánk, hogy az információk, amelyekhez Gilles az FIA képviselőjeként hozzájutott az FIA-nál betöltött, kiemelt szerepében, nem kerülnek felhasználásra, amikor az egyik jövőbeli vetélytársunknál helyezkedik el” – mondta Rob White.

Craig Pollock (aki 1994-től 2004-ig Jacques Villeneuve menedzsere volt) az Autosport magazinnak úgy nyilatkozott: nem az ő hibája, hogy az FIA olyan könnyen elengedte Simont és hagyta, hogy hozzájuk szerződjön.

Craig Pollock (jobbra) 2004-ig Jacques Villeneuve menedzsere volt, most motorgyártóként tér vissza a száguldó cirkuszba

„Az összes motorgyártó részt vett a különböző egyeztetéseken, és miután ezek nyílt megbeszélések voltak, minden motorgyártó tudja, mire készül a másik. De meg tudom érteni őket. Ha én egy karosszériagyártó lennék, és leigazolnám Adrian Newey-t a Red Bulltól, biztos vagyok benne, hogy az ellenfeleim nem repesnének az örömtől. Szerintem itt ugyanez a helyzet.”

„Nagyon örülök neki, hogy Gilles velünk folytatja. De szeretném világossá tenni: nem azért vagyunk itt, hogy harcoljunk a többi motorgyártóval, hanem azért, hogy együtt dolgozzunk velük és biztosítsuk, hogy a sportág még erősebb legyen a jövőben”
– tette hozzá Pollock.

A PURE vezetője a Hungaroringen személyesen felkereste Rob White-ot is, hogy megvitassák a helyzetet és jelezte neki, hogy ha kifogása lenne, az FIA-hoz kell fordulnia.

„Hosszasan elbeszélgettem Rob White-tal és szándékosan vele, mert ő volt az, aki panaszkodott a hivatalos sajtótájékoztatón. Rob kifejtette, hogy nem személy szerint velem, vagy a PURE-ral van problémája, hanem az FIA-val, az ő rendszerükkel” – mondta Pollock.

Graeme Lowdon, a Marussia Virgin sportigazgatója a hétvégén megerősítette: a PURE már ajánlatot tett nekik, "ahogy szerintem mindegyik csapatnak".

Szólj hozzá!

Címkék: magyar nagydíj hungaroring; botrány; f1; villeneuve; renault; pure; craig; pollock; motorgyártó; 1.6 turbó; turbómotor; rob white; vita;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr543122247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása