HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Räikkönen F1-es visszatérése az arabokon múlik

2011.10.06. 10:12 Real Simon says

Finn lapértesülés szerint Kimi Räikkönen és a Williams F1 Team románca sokkal komolyabb, mint azt elsőre gondoltuk. Frank Williams állítólag a Qatari Bank bólintására vár: ha az arabok hajlandóak fedezni a 2007-es világbajnok fizetési igényeit, Kimi jövőre tényleg visszatérhet az F1-be.

Kimi dilemmája: lehet, hogy jobb az F1-ben pénzt keresni, mint a sajátomat elfecsérelni a WRC-ben?

Úgy tűnik, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kimi Räikkönen jövőre mégis visszatér a száguldó cirkuszba, mint azt elsőre sokan gondolták.

A finn Ilta Sanomat azon kevés napilap közé tartozik, amelyek rendszeresen tudósítanak a volt F1-es világbajnok, jelenleg a WRC-ben tengődő finn hétköznapi dolgairól. Annak idején, 2006-ban ez az újság írta meg először, hogy Räikkönen a Ferrarinál folytatja pályafutását, ahogy azt is, hogy saját csapattal nevez a rali-világbajnokságba.

Több forrás is megerősítette, hogy Räikkönen a Belga Nagydíj előtt meglátogatta a Williams grove-i főhadiszállását, azóta megy a találgatás, vajon mi lehetett a finn célja. Mivel Rubens Barrichello közeledik a 40-hez, Pastor Maldonado pedig a pénz mellett nem sok mást hoz a csapatnak, evidensnek tűnik, hogy a Williams egy volt világbajnok leszerződtetésével igyekszik még több szponzort szerezni.

A svájci Speedweek – az Ilta Sanomatra hivatkozva – úgy tudja, Sir Frank Williams csapatfőnök már csak a Qatari Bank (a katari nemzeti bank) beleegyezésére vár, azaz, hogy fedezzék Räikkönen vélhetően 8-10 millió dollár körüli fizetési igényét. Az arabok igenje egy csapásra minden akadályt elhárítana Kimi visszatérése elől.

Räikkönen leszerződtetésével a hajdanán szebb napokat látott grove-i gárda több legyet ütne egy csapásra. Mindenek előtt megmenekülne a fenyegető csődtől, amit a jelenlegi konstruktőr-bajnoki 9. hely jelentene; egyúttal a még mindig nagyon népszerű exbajnok neve komoly mágnest jelenthet a szponzorok számára, ezen felül a Williams merchandising-üzletét (csapatpólók, sapkák, stb. eladása a rajongóknak) is jelentősen fellendítené.

A Williams F1 Team 2008 óta szoros üzleti, szakmai és technológiai kapcsolatokat ápol Katar állam technológiai minisztériumával. A hatalmas földgázvagyonáról ismert arab állam jó ideje rendelkezik saját versenypályával (Losail), ahol évek óta MotoGP-futamokat rendeznek, de a pálya alkalmas lenne autóversenyek lebonyolítására is. A Williams katari pénzen fejlesztette ki a lendkerekes hibridrendszert, amellyel az elmúlt két évben, a Porsche partnereként karnyújtásnyira kerültek a Nürburgringi 24 órás viadal megnyeréséhez.



Räikkönen 2012-ben ismét az F1-ben? Az SzC_blog sokáig kételkedett, de a fenti fejlemények alapján most már nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a visszatérés megvalósulhat.

30 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr363282005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy hét múlva bejelentik Raikkönen visszatérését 2011.11.03. 15:52:44

Legalábbis arról számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung, az Autosprint, a svájci Motorsport Aktuell, illetve a finn MTV3 csatorna is, hogy 2007 világbajnoka, a finn Kimi Raikkönen és a Williams jövő héten jelenti be, hogy közösen vágnak neki a 201...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real Simon says 2011.10.06. 11:24:42

MÉHES KÁROLY irta: A bajnokok visszatérése elég bajosan sikeredett eddig: még Mansell járt a legjobban, ő versenyt is nyert, aztán mégsem kellett Franknek '95-re. De megszívta J. Villeneuve, és hát Schumaja prudkcióját is látjuk két éve már. Kimi akkor járna jól, ha - mint volt róla pletyka - Webber helyére kerülne a RBR-hez. De mint tudjuk, ez lehetetlen. A Williamsszel semmire sem fog menni, az tuti. Viszont megint reflektorfényben lesz - amit annyira utál...

Real Simon says 2011.10.06. 11:25:17

@Real Simon says: Karcsi, vegyesek az érzelmeim Kimi-Williams házassággal kapcs-ban. Az általad felsorolt pilótákkal szemben KR nagy előnye, hogy még fiatal, ereje teljében van.Egyértelmű, hogy a pályaversenyzés a neki való stuff, és ez most kiváló lehetőség lenne, hogy megmutassa: igenis jó fejlesztő pilóta (nem úgy, mint korábban a Ferrarinál, McLarennél) és hogy képes stabil, erős eredményekre egy középszerű autóval. Ez a férfinak való feladat.Az is biztos, hogy ha leszerződik a Williamshez, gyökeresen meg kell változtatnia a PR-ozáshoz való hozzáállását. Mivel mostantól egy bank állja(?) a fizetését, bizony el kell mennie egy évben 2-3-szor Katarba is, méghozzá nyafogás nélkül. Nehéz lesz neki. Meglátjuk.

Real Simon says 2011.10.06. 11:25:53

MÉHES KÁROLY irta: Egyetértek, bár - Kimink jövőre 33 éves lesz, szép Krisztusi kor. JV 34 évesen jött vissza a Sauberhez, ami kb hasonló színvonal, mint a mostani Williams. Bár csak 2 évet hagyott ki, a kocsik megint teljesen mások, mint 09-ben. Láthatjuk, hogy Rubens mennyire nem jutott semmire Frank papa gépeivel, holott egy évvel korábban a Brawnnal még simán nyert. Szóval nagyon rizikós, és én abban nem vagyok biztos, hogy Kimi 2 év rallys süllyesztő után miképp tolerálja a további - legalábbis kezdeti - sikertelenséget F1-szinten, ahol végképp sikerekhez szokott, hiszen még a gyatra '09-es Ferrari-évben is, ha KERS-szel is, de legalább nyert Spaban. Ha én lennék FW, visszahoznám Hülkit, az tuti, és a 10 misit szélcsatornára költeném.

Real Simon says 2011.10.06. 11:26:43

@Real Simon says: Szerintem Kimi annyiban különbözik JV-től és pláne Rubenstől, hogy egy őstehetség. Ez azt jelenti, hogy lényegében bármilyen autót tolnak a feneke alá, képes vele szinte azonnal gyors lenni. Pályán, nem raliban, mondom még egyszer.
De ez a Hülkenberg-visszahozós sztori nagyon is megfontolandó. A srác nem hagyta el magát, a Force Indiánál péntekenként tovább pallérozta magát, fejlődött, ezzel kivivta a szakma elismerését. Sutilt is emlegetik a Williamshez, akkor a FI-nál megvalósulhatna a Di Resta-Hülkenberg álom-csikócsapat. Kérdés, hogy a Williams megengedheti-e, hogy elengedi Maldonadót, meg a sokmillió venezuelai pesót (vagy micsodát). A válasz: nem.

Sünmami 2011.10.06. 12:43:10

Ezt meg én írom:) Számomra Kimi egy hatalmas figura volt a F1-ben, a maga egyéni laza stílusával úgy, hogy közben hihetetlenül tehetséges. Olyannak szerettem amilyen, és sajnáltam amikor elbúcsúzott. De lássuk be, amit az elmúlt két évben saját maga szórakoztatására csinált, főleg az utóbbi hónapokban, az a rajongóval szemben sem korrekt magatartás. És igen. Mindig van az a pénz, amiért "korpásodik az ember haja" :) és már nem fontos hogy tuti nyerő kocsija legyen. Neki most gyakorlatilag nem kerül semmibe (pár kötelező PR rendezvény amit majd csak kibír valahogy) hogy beüljön egy autóba. Akkor miért ne tenné? A Williams bizonyára nem kér tőle lehetetlent, csak hogy pár hellyel előrébb végezzenek. Ha össze kapja magát, ez sikerülhet. És szerintem ő arra fel lesz készülve tökéletesen, hogy itt sok futamon át újból át kell élnie azokat a kudarcokat, amikből a McLarennél eltöltött évei alatt volt éppen elég. Harcedzett ő, nem kell félteni. Hát, ha igaz a hír, akkor sok szerencsét neki. De ha csalódást okoz, akkor nagyon mérges leszek rá, hogy miatta esetleg egy fiatal tehetséget fosztottak meg a lehetőségtől.

Real Simon says 2011.10.06. 12:52:57

@Sünmami: Nagyon jól összefoglaltad Räikkönen lényegét, sok ponton egyetértek. A maga finn szürkeségével is színfoltja volt az F1-nek, ami ritkaság, a pályán pedig lélegzetelállító dolgokra volt képes. A 2004-es előretörése és győzelme a 10. helyről indulva Spában, Schumi vb-koronázásának napján, 3 safety car ellenére, az tanítanivaló volt.
Jobban átgondolva még az az érdekes, hogy ez a Williams-szerződés lehet Kimi Räikkönen UTOLSÓ ESÉLYE. Durva.

Blogerovac 2011.10.06. 13:06:13

Azt mondják, a Williamsekben jövőre a mostaninál jobb, erősebb Renault motorok lesznek, így ha az autót is sikerül fejleszteni, talán már dobogóra is esélyes lehet a jó ˝fejlesztésnek˝ számító Kimivel. :)

Én várom!

Láttunk már meglepetést gyengus autótól egy következő idényben. Lásd Honda-Braun GP. :)

1kutya 2011.10.06. 13:18:56

nem akarom sem Kimit, sem Rubenst bántani, de nagyon elszomorít, hogy olyan tehetségek, mint Hülkenberg, vagy di Resta kerül(het)nek süllyesztőbe, kizárólag a pénz miatt.

ez már rég nem autóverseny, hanem pénzverseny...

Dallas (a kitiltott) 2011.10.06. 13:20:55

Én nagy Hakkinen, így kötelező Kimi fan is vagyok, de azt gondolom, ha nem egy élcsapathoz tér vissza, hamar elszáll a motivációja és olyan helyzetben találja magát mint Sumák és az igen tehetséges Rosberg, majd ő is küzdeni fog, hogy a Q3-ba beférjen valahogy és az lesz a nagy ünnep, ha majd a redbull nem ad neki kört. Ez nem neki való meló lenne, ő enél sokkal tehetségesebb. Fel fogja őrölni és aprópénzre fogja váltani a tehetségét, ha a Williamshoz megy. Sajnos. Szóval én nem térnék vissz a helyében ilyen körülmények között.

Real Simon says 2011.10.06. 13:46:37

@1kutya: Igen, ezt tudtuk. DE azt is érdemes megnézni, mit jelenthet egy harcos Kimi Räikkönen visszatérése a Williamsnek és az egész száguldó cirkusznak. Di Resta és Hülkenberg túl fogja élni a schumachereket, trullikat barrichellókat, de még Räikkönent is. Én nem féltem őket, az igazi tehetségek megtalálják a maguk útját előre.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.10.06. 14:15:23

@1kutya: Azért ez a pénzes dolog nem most kezdődött! Pl Niki Lauda is bankpénzen vette be magát az F1-be.

1kutya 2011.10.06. 15:04:40

@Noname Cowboy: de lassan csak olyan lesz bent, aki fizet.

szine 2011.10.06. 16:32:45

@Dallas (a kitiltott):
Logikátlan amit beszélsz.
És rövid távon gondolkozol. 1 év kihagyás még belefér mai f1-ben, 2 már azért kevésbé, 3 meg mondhatani egyáltalán nem. Williams egy jó ugródeszka lehet Kiminek a jövőre nézve. Pl. Hamilton 2013-ra eligazol a RedBullhoz, akkor már is mehetne a McLarenhez.
Emellett cipész miskához hasonlítod Kimit? Kimi még 32 éves lesz a következő szezonban, míg misu jelenleg 42 éves. És három szezont kihagyott, ráadásul drasztikus változások voltak az f1-ben. Kimi ha visszatérne nem csak hogy fiatalabb lenne, hanem még úgy térne vissza, hogy drasztikus változások nem történtek az f1-ben, sőt jövőre fújt diffuzor betiltása miatt tabula rasa lesz a mezőnynek.
Emellett Maldonando bár igen tehetséges pilóta a közelében nincs Rosbergnek, Kiminek nem méltó ellenfél.

szine 2011.10.06. 16:39:20

@1kutya:
Kimélj már meg minket a pocsék szövegedtől,de tényleg.
Kimi a mezőny legjobb és leggyorsabb pilótája volt 2001 és 2009 között, ha vki akkor ő senki elől nem venné el az ülést. Rubens pedig Misut leszámítva minden csapattársánál jobb volt, még Buttonnál is, csak hát Button ritka mázlis pilóta, így sikerült többször Rubens előtt végeznie a pontversenyben. De ha a dolgok mögé nézzünk, láthatjuk hogy Rubi a jobb.
Amúgy ha Hülkenberg olyan tehetséges lenne, akkor nem lenne süllyesztőben, Di Restanak meg biztosított a jövője. Kimi amikor ilyen fiatal volt, vajon miért nem került süllyesztőbe? Nem olyan tehetségesek ők, mint gondolod. Az az igazság.

Az pedig, hogy csak az lesz benn, aki fizet, erre nem is reagálnék. Az autósportért fizetni kell, nem is keveset. Szánalmas a dumád. Én azért kiváncsi lennék kinek drukkolsz, mert Alonso jelenleg is fizetős pilóta, és anno fizetős pilóta volt, hisz a Minardiban kezdett. Webber is fizetős pilótaként kezdte, neki a teljes szezonját, menedzsere Briatore perkálta le, és már az első futamán 5. lett Webber, mivel jócskán bizonyította, hogy érdemes volt.

Dallas (a kitiltott) 2011.10.06. 16:46:03

Szine, nem akarok vitatkozni veled, mert nem látom értelmét. Mi az, h Kiminek ugródeszka lehet bármi? Hova ugrana, ha érted mire gondolok.. Neki nincsen szüksége már a F1ben ugródeszkára. Vagy nyerni jön vissza, vagy semmi értelme a kínlódásának. Eleget szívott az utolsó évében azzal a hulladék Ferrarival, pont semmi értelme egy közepesnél nem jobb csapatba visszatérni. Szerintem is vagy Webber helye vagy újra a Mclaren vagy semmi. Másnak egyszerűen nincs értelme. Sumák is azt hitte elvileg élcsapatba tér vissza, az más kérdés, h rácseszett. Ő se a toro rossoval akart egy tanulóévet. Sajnálom, ha ezt nem érted.

szine 2011.10.06. 16:46:22

@Blogerovac:
Kérlek ne essünk át a ló másik oldalára.
Brawn azért lett vb autó, mert olyan pocsék volt 2008-as Honda, hogy már a szezon elejétől 2009-es autóval foglalkoztak, már pedig ez több hónapnyi előny a többiekkel szemben, ráadásul ott van még DD is, aminek Brawn igen sokat köszönhetett.
Williamstől azt lehet várni, hogy 2008-2009 szintre visszatért, ami dobogóért való esetenkénti harcolást jelentheti.
Ráadásul exMcLarenes tervező fog a Williamsnél dolgozni akit Kimi nagyon jól ismer, sőt nem rég kirúgták Schumacher versenymérnökét, aki Kimi McLarenes mérnöke volt, őt simán leszerződhetnék Kimi mellé.
Ráadásul ami fontos Kimi a Q3 garantálttá válhat a csapat számára, ahogy Rosberg ezt hozta is általában a csapatnak, bár néha olyan rossz volt a Williams, hogy nem tudta hozni ő sem.

szine 2011.10.06. 16:52:54

@Dallas (a kitiltott):
Te komolyan ilyen hülye vagy? Nekem ne példálózz itt Misuval. Fogd már fel, hogy ő már NYUGDÍJAS!
Kimi a köv. szezonban lesz 32. Ég és föld a különbség.
Látom nem ismered a mondást: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.
Ez hatványozottan igaz.

Két év kihagyás azért nem kevés. És Williamshez visszatérni okos döntés, mert itt egy részt a csapattársa nem egy toppilóta lesz, másrészt ez nem egy topautó. Viszont ha egy McLarenbe térne vissza, akkor a sajtó már is elvárná az eredményeket, és ha azok elmaradnának, akkor már is jönnének a negatív főcímek. Ez olyan dolgok, mint amikor a fociban egy játékos hosszúsérülésből felépül, akkor először tartalékcsapat színeiben játszatják, hogy leteszteljék mire képes, és nem egyből bedobják mélyvízbe.

Hova ugrana? Pl. a McLarenbe 2013-ban. Tudod nem halsz bele, ha elkezdesz értelmezni egy mondatot.

stig 2011.10.06. 16:57:05

Tévedés, hgoy még Mansell járt a legjobbna a visszatért bajnokok közül, mivel Lauda anno 84-ben világbajnok lett, míg Prost '93-ban lett újra bajnok.

Én szurkolok Kiminek, a rally tényleg nem megy neki, kevés ez a 2-3 év amit ott eltöltött, bár tényleg fejlődött.

Az F1-ben Hakkinen után ő volt a következő akinek szurkolni tudtam (Coulthard mellett).

Kíváncsian várom mire jut, ha visszatér. Ráadásul ha ő visszatér, sokkal nagyobb esélyt látok, hogy BÁRMIT is elérhet, mint Kubica

visszakettopadlogaz (törölt) 2011.10.06. 17:03:58

Az mindig jo ha egy vilagbajnok visszaul a f1 be. En nem szeretem kulonossen R t de jojjon es lets race :)

szine 2011.10.06. 17:07:40

@stig:
Lauda jó példa. De Prost már csak azért lett bajnok, mert mezőny abszolut legjobb autója volt alatta. Saját maga is bevallotta, hogy már nem volt olyan gyors, mint régen. Ráadásul csapattársa Damon Hill többször gyorsabb volt nála, és többször pech miatt esett ki az első helyről, de még így is nyert 3 versenyt.
Lauda helyzete sem egyszerű, hisz bár visszatért 1982-ba. Vereséget szenvedett Watsontól, aki egy roppant tehetséges pilóta volt, és ha a McLaren nem teszi lapátra biztos világbajnok lett volna. Watson az a versenyző, aki rekordot tartja az f1-ben ugyanis 22. helyről nyert versenyt.
Tény, hogy azért Lauda visszatérése után azért versenyképes volt, és 1984-ben világbajnok lett, ami annak volt köszönhető, hogy belátta, hogy időmérőn nem tudja megverni Prost-ot, de a versenyen felveheti vele a versenyt, és az az ami meghozta neki a vb címet. Amúgy Prost maga alatt vágta a fát, hisz ha nem kéri, hogy Monacoi versenyt intsék le, amit jó barátja Jacky Ickx megtett.
És ezen múlt a vb címe, hisz ha a futam végig megy /vagy 75%-ig elmegy/, és ő beér második helyen, akkor az 6 pont ütötte volna a markát és világbajnok lett volna. Így végülis a gyávasága okozta a vesztét Alainnak.

Real Simon says 2011.10.06. 20:18:08

"Dallas" és "szine" kedves barátaink sekélyes társalgásuknak köszönhetően kiírták magukat az SzC_blog jeléen cikkének kommentelői közül. Sorry, srácok, a kocsmában vitatkozzatok ilyen alpárian!

1kutya 2011.10.06. 20:26:01

@Real Simon says: bocs, hogy én is beálltam közéjük, de nagyon felbaxta az agyam...

robian 2011.10.07. 00:52:12

Kimi gyors. ez tény. rajta nem fog múlni. Igenis kell Iceman a mezőnybe (mint ahogy az MSC vagy LH is)

szine 2011.10.07. 03:13:37

@Real Simon says:
Vehetjük úgy hogy nem olvastam ez a hozzászólást. Neked lövésed sincs mi az az alpári stílus, hogy nem ez az fix. Emellett bár az újdonság lehet számodra, de léteznek normális kocsmák is.

rregisterr 2011.10.07. 09:18:49

"Räikkönen 2012-ben ismét az F1-ben? Az SzC_blog sokáig kételkedett, de a fenti fejlemények alapján most már nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a visszatérés megvalósulhat."

Apam, hogy megkonnyebbulhetett Raikonnen meg a menedzsere! Na most mar nyugodtan alairhatjak, nem csinalnak magukbol bohocot. :))

Szerintem ket hete is egyertelmu volt, hogy igaz volt. De: ha kicsit keson is, megvolt a cimlap. As simple as that, Simon? :)))

Real Simon says 2011.10.07. 09:39:08

@szine: Na látod, ez már egy normális, káromkodásoktól mentes hozzászólás. Maradhat.

Real Simon says 2011.10.07. 09:42:53

@rregisterr: Ez is egyfajta látásmód. Ha nem jött volna le egyértelműen, természetesen nem azért írtam a cikk végére, hogy az SzC_blog kételkedett Räikkönen Williamshez igzolásában, hogy ettől Steve Robertson jobban aludjon. Hanem egyfajta kézfeltartásként, hogy én/mi hibáztunk (kicsit), amikor humbugnak minősitettük ezt az egész sztorit. De ha már a rajongóktól való elnézéskérés sem menő, akkor legközelebb nem erőltetem. :)

==T== 2011.10.08. 12:30:00

@Real Simon says: Pont a 3 SC miatt tudott nyerni...

Real Simon says 2011.10.08. 14:32:43

@==T==: Nyilván a SC is befolyásolta a McLaren versenystratégiáját azon a napon, de azért nézd már meg, mekkorát rajtolt akkor Räikkönen (Spa, 2004: 10-ről 5-re az első kör végére). És milyeneket előzött, öröm volt nézni. Ez megmaradt, ezt nem lehet elvenni tőle.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása