HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Három F1-es autót állít ki a McLaren a Belvárosi Nagydíj idején

2012.04.26. 18:00 Real Simon says

Egy 2006-os, egy 2008-as és egy 2010-es feljesztésű McLaren-Mercedes showcart is kiállítottak a budapesti Fashion Streeten a hétvégi, Vodafone Belvárosi Nagydíj felvezetéseként. Már úton van Budapestre Jenson Button 2011-es versenyautója, amellyel a tavaly vb-ezüstérmes háromszor fordul meg május 1-jén, a Parlament és a Bazilika között kijelölt, másfél kilométeres pályán.
 
Button 2011-es McLaren-Mercedes showcarja már a Fashion Streeten, "a város felett lebeg", mint Júlia a Napoleon Boulevard dalában
 
Sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön annak az autó- és motorsport-fesztiválnak a részleteiről, amihez hasonló eddig még nem volt Magyarországon.  Fülöp Szilvia, a Vodafone sajtófőnöke elmondta: a fesztivál mintegy 40 órányi programjára a Formula-1 világát idéző, különleges elemekkel készül a közel ezer dolgozóból, ezen belül 250 fős szakmai stábból álló szervezőgárda. Az előkészületek 50 napja tartanak.
 
A Budapest belvárosában, a Parlament (Kossuth tér) és a Szent István Bazilika között kialakított, ideiglenes pályán a 2009-es F1-es világbajnok, Jenson Button mellett felvonul többek között a Zengő Motorsport WTCC-versenyzője, Michelisz Norbert és Weber Gábor; Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnok, illetve Szalay Balázs tereprali-pilóta, Dakar-résztvevő is. Láthatóak lesznek a magyar bajnokságban résztvevő rali- és tereprali-versenyautók, formulaautók, autókrossz-versenygépek, valamint gyorsasági motorok is. Wéber Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar WTCC-pilóták BMW 320 TC-je mellett a túraautó-világbajnokság több csapata, illetve versenyzője is jelezte részvételi szándékát az eseményen.
 
Közelről meg lehet csodálni Jenson Button és Lewis Hamilton F1-es bukósisakját is (Fotó: SzC_blog)
 
Az április 28-án, szombaton kezdődő és május 1-ig (kedd) tartó, négynapos, ingyenes rendezvénysorozaton a látogatók olyan közel kerülhetnek az autósporthoz, mint korábban soha. A szervezők több mint tízezer emberre számítanak.
 
A legnagyobb érdeklődés várhatóan Jenson Button keddi F1-es bemutatóját kíséri: a 2009-es világbajnok egy tavalyi, 700 lóerős McLaren MP4-26-Mercedest hajt majd. Gyakorlatilag azt a versenyautót, amellyel Button tavaly megnyerte a Magyar Nagydíjat, emellett győzött Kanadában és Japánban is. Button kedden délután 2 és 5 óra között háromszor fordul majd a Kossuth térről induló, az Alkotmány utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Bazilikáig vezető ideiglenes pályán (oda és vissza), amelynek hossza 1,6 kilométer lesz.
 
A 2006-os McLaren MP4-21-essel Pedro de la Rosa második lett a Hungaroringen. A HRT jelenlegi pilótája ezzel élete legjobb eredményét érte el az F1-ben (Fotó: SzC_blog)
 
A szervezők szerint a legnagyobb feladatot a versenypálya kialakítása jelentette számukra. A Bajcsy-Zsilinszky utat és az Alkotmány utca burkolatát több helyütt kijavítják, dupla kordont húznak fel és biztonságot adó vizes ballonokat telepítenek a kanyarokba. Május 1-jén a helyszínen 220 fős rendezőgárda gondoskodik a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáról. Hozzávetőleg 150-200 pályabíró, rendőr és mentős segíti munkájukat. Ez azt jelenti, hogy a Belvárosi Nagydíj zavartalan lebonyolításáért felelős személyzet szállításához a világ egyik legnagyobb kapacitású repülőgépére, egy Boeing 747-esre lenne szükség.
 
Lewis Hamilton 2008-ban világbajnok lett a McLaren MP4-23-assal (Fotó: SzC_blog) 
 
Az esemény nagyságát érzékelteti, hogy a McLaren Historic Cars részlege három show-carral (a 2006-os McLaren MP4-21-essel, a 2008-as világbajnok MP4-23-assal, valamint a 2011-es MP4-26-ossal) érkezett Budapestre. A három versenyautó ma és pénteken a belvárosi Fashion Streeten lesz megtekinthető, majd átköltöztetik a Parlament elé, ahol kedden láncokra felfüggesztve lesz megcsodálható.
 
Az eseményt kedden élőben közvetíti a közszolgálati média: az MR1-Kossuth Rádió, illetve a Magyar Televízió. Május elseje ráadásul a közszolgálati televíziózás jubileuma is lesz, hiszen 55 évvel ezelőtt ezen a napon sugározta első élő műsorát a Magyar Televízió.
 
Button 2011-es versenyautóját a hétvégén átköltöztetik a Parlament elé, ahol két nap "felfüggesztettet kap" (Fotó: SzC_blog)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr424475238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2012.04.27. 08:30:55

off: kis javítás, nem a 747 a legnagyobb már.
on: a 26-osról ugye leszedték alulról az érdekes részeket?
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása