HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

WTCC: Tarquini és Huff nyert, Michelisz beragadt "hatodikban" Pozsonyban

2012.04.29. 17:05 Real Simon says

Gabriele Tarquini a Sunred SEAT, Rob Huff saját maga első győzelmét aratta a szezonban, a túraautó-világbajnokság (WTCC) mai futamain, a Slovakiaringen. Michelisz Norbert két hatodik hellyel távozott a Pozsony melletti pályáról, amiből az első futamon akár dobogós eredmény is lehetett volna, ha előbb Tarquini, majd a világbajnok, Yvan Muller nem lökte volna meg hátulról. Mindkét manőverről sokat fogunk még hallani a hungaroringi futamokig hátra lévő egy hétben...
 
Most sem távozott győzelem nélkül a Chevrolet - Rob Huff idei első sikerét aratta a Slovakiaringen (Fotók: FIA WTCC)
 
Hiába zarándolkolt ki több ezer magyar szurkoló a közeli Pozsonyba, hogy szem- és fültanúja lehessen az FIA túraautó-világbajnokság hetedik és nyolcadik futamának, a Zengő Motorsport rajongói nem lehetnek elégedettek. Michelisz Norbert az első – repülőrajtos – futamot a pole pozícióból kezdte, vezetett is az első kanyar után, de a mezőny két legrutinosabb versenyzője, Gabriele Tarquini és Yvan Muller kitolt vele – szó szerint. 
 
Tarquini az első futam harmadik körében pöckölte meg a vezető magyar fiú BMW-jét, ami ugyan nem szabálytalan (a túraautós sorozatokban kifejezetten engedik a test-test elleni küzdelmet), ám a fair play szempontjából hagyott kívánnivalókat maga után. A Sunred-csapat olasz veteránja büntetlenül megúszta ezt a tettét, és meg sem állt ez évi első futamgyőzelméig. Miután orosz csapattársa, Alekszej Dudukalo futott be másodiknak, a Sunred SEAT kettős diadalt aratott Szlovákiában. Harmadikként Alain Menu Chevrolet-jét intették le, a svájci az eddigi legjobb eredményét elérő Alberto Cerquit (ROAL BMW), valamint Stefano D'Astét (BMW) előzte meg a célvonalon. Wéber Gábor sokat előzött, nagyszerűen küzdötte fel magát, aminek a tizedik hely – és a Zengő Motorsport régi versenyzőjének első vb-pontja – lett a jutalma. 
 
Michelisznek az 5. körben Yvan Mullerrel gyűlt meg a baja, amikor a Chevrolet francia menője világbajnokokhoz teljesen méltatlanul, megpróbálta letolni a pályáról az előtte fékező Zengő-BMW-t. A szélárnyékből nagy lendülettel érkező, megállni szinte képtelen Chevrolet kibillentette az egyensúlyából Michelisz kocsiját, amely megpördült, és csak a magyar pilóta kiváló reflexeinek köszönhetően tudott visszaállni a 8. helyre. Muller tovább fokozta a magyar WTCC-rajongók többségében iránta élő unszimpátiát, amikor úgy nyilatkozott a futam után, hogy Michelisznek „nem lett volna szabad beletaposnia a gázba, amikor a kocsi fara megindult, hiszen ilyet csak elsőkerékhajtásos autóknál szokás csinálni”. Muller boxutcán áthajtásos (drive-thru) büntetést kapott, így csak a 11. helyen ért célba; Norbi hatodik lett.

Michelisz Norbi két hatodik hellyel távozott Pozsonyból, ezzel újabb értékes pontokat gyűjtött
 
A második futamot Stefano D'Aste kezdhette meg az élről, nyomában a három gyári Chevyvel. Michelisz bombarajtot vett a kilencedik helyről, az első jobbkanyar előtt már a harmadik helyen haladt, ám lesodródott a tapadós versenyívről, visszacsúszott nyolcadiknak. Rob Huff már az első körben átvette a vezetést az olasztól, amit a leintésig ki sem adott a kezéből. Az idei első győzelmét arató angolt csapattársa, Menu követte, aki az utolsó körökben kivédekezte a harcias hangulatban versenyző Tarquini sorozatos támadásait. 
 
Michelisz előbb Tiago Monteiro friss benzinmotorral felszerelt SEAT-ját, majd a futam vége felé Mehdi Bennani BMW-jét is megelőzte, ezzel visszakapaszkodott a hatodik pozícióba. Segítségére volt az is, hogy Dudukalo boxutcán áthajtásos büntetést kapott, Menu pedig bal első defektje miatt kicsúszott és kiesett. Tom Coronel szintén remekül startolt, a holland a 12. rajthelyről ugrott fel ötödiknek, majd Pepe Oriola megelőzése után negyedikként intette le a kockás zászló.
 
Wéber Gábor második futamának egy csoportos lökdösődés vetett véget, amelyben D'Aste kocsija elé keveredett, a magyar autós pedig nem tudta elkerülni az ütközést. Michelisz Norbert a második futamon másodikként végzett a privát versenyzők számára kiírt Yokohama Trophy értékelésében.
 
WTCC Race of Slovakia, Slovakiaring (Pozsony)

A 7. futam eredménye:
1. TARQUINI (ITA) Sunred SEAT León
2. DUDUKALO (RUS) Sunred SEAT León  +2,484 mp.h.
3. MENU (CH) Chevrolet Cruze 1.6T      + 4,194”
... 6. MICHELISZ (HUN) Zengő BMW 320TC +9,943”
 
A 8. futam eredménye:
1. HUFF (GB) Chevrolet Cruze 1.6T 
2. MULLER (FRA) Chevrolet Cruze 1.6T +2,029 mp.h. 
3. TARQUINI (ITA) Sunred SEAT León  +2,555”
... 6. MICHELISZ (HUN) Zengő BMW 320TC +9,553”
 
A bajnokság állása 8 futam után:
1. Muller (FRA), 148 pont
2. Huff (GB), 122 p.
3. Menu (CH), 121 p.
4. Coronel (NL), 93 p.
5. Tarquini (ITA), 87 p.
6. D'Aste (ITA), 55 p.
7. Oriola (SPA), 53 p. 
8. Michelisz (HUN), 47 p.
9. Engstler (D), 34 p.
10. Dudukalo (RUS), 22 p.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr214479561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sünmami 2012.04.30. 15:01:36

Én személy szerint elégedett vagyok, és nem bántam meg hogy sok száz kilométert utaztam. Nagyon nem örültünk amikor két világbajnok is „megkóstolta” Norbit. Itthon megnéztem újból a futamokat, mert sajnos egyetlen kivetítő sem volt a pályán, nem láttam a történteket. Akár mennyire is bosszankodunk, ez nem teadélután, hanem verseny, mindenki győzni, vagy pontokért megy. Túl kell lépni a történteken és előre nézni, Norbi is ezt teszi. Szombaton beírta magát a magyar autósport történelemkönyvébe, vasárnap futott egy leggyorsabb kört, behozta a kocsit mindkét futamról sérülés nélkül és összeszedett a hétvégén 21 pontot, Wéber Gabi pedig mint azóta kiderül 2-t. Tudom hogy ezért nem osztanak pontokat, dobogóra sem lehet vele kerülni, de egy valami biztos. Lehet a mezőnyben bármelyik versenyzőnek akár mekkora tapasztalata, világbajnoki címe, a csapatának halom pénze, egy valamiben Zengőék a csúcstartók. Olyan szurkolótáboruk van, mint senki másnak a világon. Állítom, hogy amikor Wéber Gabi sajnos épp az orrunk előtt kiesett a versenyből és kiszállt a kocsiból, olyan tapsviharban, üdvrivalgásban volt része, mint az összes többi versenyzőnek együtt véve. És még most jön a magyar futam:)

Real Simon says 2012.05.02. 11:47:20

@Sünmami, Te még túl a harmadik (:-))) X-en is igazi Hardcore autósport-rajongó vagy! Ez minden szavadból sugárzik, és full respect érte!
Bárcak mindenki megosztaná az ehhez hasonló élményeit itt, az SzC_blogon! Hétvégén WTCC-futamok a Hungaroringen - várjuk a folytatást! ;)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása