HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Minden nap egy születésnap - Sir Frank Williams interjú

2012.05.14. 17:00 Real Simon says

Pastor Maldonado barcelonai győzelmének szenzációját még a Williams garázsában pusztító tűz sem tudta háttérbe szorítani. Sir Frank Williams csapata hét és fél év után nyert újra nagydíjat - egy hónappal a csapatalapító 70. születésnapja után.

Bernie Ecclestone mellett az F1-es csapatfőnökök, Stefano Domenicali (Ferrari), Martin Whitmarsh (McLaren), Christian Horner (jobbra, Red Bull), valamint egykori főtervezője, Adrian Newey (balra) is köszöntötte az F1 legidősebb csapatvezetőjét Barcelonában (Fotó: Williams F1 Team)

A statisztikák szerint utoljára 1983-ban láthattunk öt különböző győztest (pilótát, illetve gyártót) az idény első öt versenyén. Akkor Brazíliában Nelson Piquet (Brabham-BMW Turbo), Long Beach-en John Watson (McLaren-Ford), Franciaországban Alain Prost (Renault Turbo), San Marinóban Patrick Tambay (Ferrari Turbo) nyert. Az ötödik futamon, Monacóban pedig Keke Rosberg aratott mesteri diadalt, a Williams-Cosworth-szal.
 
Maldonado most szintén az ötödik futamon ajándékozta meg győzelemmel a Williams csapatát, szinte napra pontosan 29 évvel Rosberg monacói sikere után, és 128 futammal az utolsó Williams-győzelem (Juan-Pablo Montoya, Brazil Nagydíj, 2004) után. Sir Frank Williams egész családja ott volt Barcelonában, hogy kissé megkésve ugyan, de a csapattagokkal együtt, óriási tortával ünnepelhessék a 70 éves csapatalapítót.
 
Sir Frank, felfogta már, mi történt?
- Még mindig nehezen hiszem el, ami történt. Nagyon örülök mindenki nevében, aki mellettünk állt.
 
Sokat idegeskedett a verseny alatt? Volt, hogy eltakarta a szemét?
- Egyáltalán nem. Nagyjából a verseny felétől, sőt, már korábban sem aggódtam. Manapság már nem kell aggódni a megbízhatóság miatt, ezekkel az autókkal garantált a célba érés. Olyanok, mint a londoni emeletes buszok – csak nincs rajtuk jegylyukasztó.
 
Hogy tetszett Pastor versenyzése?
- Nagyon tetszett! Egyetlen hibát sem követett el, a köridői olyanok voltak, mint az egyenes vonal, nagyon jók. És nem volt semmiféle hisztéria, se rikoltozás a rádióban, semmi.
 
Sokan azt mondják, Fernando Alonso az a versenyző, akit a legkevésbé szeretnének látni a visszapillantó tükörben, amikor életük első GP-győzelme felé tartanak...
- Ez teljesen így van! Én csak annyit tettem, hogy küldtem egy hosszú üzenetet a csapat patrónusának, Szent Ferencnek, amiben elmondtam, hogy itt van ez a minden hájjal megkent Alonso, és kértem a segítségét...
 
Kapcsolatban volt a verseny alatt Patrick Headdel? (a Williams F1 társtulajdonosa, aki tavaly decemberben mondott le a technikai koordinátori posztról - S.I.)
- Még szombat este küldtem neki egy hosszú e-mailt egy csomó dologról, de Patrick nagyon nyugodt volt – nyilván jól tudta, hogy az autóval minden rendben lesz. Szerintem úgy gondolta, hogy a srácok a garázsban – engem személy szerint nem említett – remekül végzik a dolgukat.
 
Dupla dicsőség: Maldonadót két világbajnok, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen emelte vállára a Spanyol Nagydíjon aratott első győzelme után (Fotó: Pirelli)
 
Egyik csapatvezető kollégája szerint önnek most minden nap olyan, mint a születésnapja, mivel olyan pilótája van, aki pénzt hoz a csapatnak, ráadásul megszerzi a pole pozíciót és a győzelmet is.
- Valóban így van – el sem hiszem! Még nem tudom felfogni...
 
Emlékszik még egy ilyen kiszámíthatatlan szezonra, mint az idei?
- Nem nagyon. De az idei év csupa jó dolog miatt kiszámíthatatlan: a sok különböző győztes miatt, és nem a balesetek, vagy a viszálykodás miatt. Ez jót tesz a sportnak, és jót tesz az üzletnek.
 
Interjú: Tony Dodgins (GrandPrix.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr744508283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása