HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Ha a technika bírja, Vettel lesz a bajnok - vélik az F1-szakértők

2012.11.11. 14:16 Real Simon says

Még nem tudhatjuk, hogy Fernando Alonso, vagy Sebastian Vettel nyeri-e a 2012-es világbajnoki címet. Két F1-es pilótából lett tévés szakkommentátor, Anthony Davidson és Marc Surer szerint csak a csapat, vagy a technika hibája akadályozhatja meg Vettelt a címvédésben.

F12012INDIA_Vettel-Alonso.jpg
Vettel eddig ötször, Alonso háromszor nyert, de a spanyol kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott (Fotó: Jiri Krenek/Active Pictures)

Két futammal a szezon vége előtt már csak Sebastian Vettel, vagy Fernando Alonso nyerheti meg a Formula-1 világbajnoki címét. A Red Bull német címvédője 255 pontot, a Ferrari spanyolja 245 pontot gyűjtött az eddigi 18 versenyen. Vettel ötször, Alonso háromszor nyert, de míg a német kilencszer állhatott fel a dobogóra, a spanyolnak ez tizenegyszer sikerült.

Két ex-F1-es pilótából lett tévés szakértő, Anthony Davidson és Marc Surer is úgy látja, hogy a Red Bull lendületben és helyzeti előnyben van az idényzáró Amerikai, illetve Brazil Nagydíj előtt. Ez alapján Vettel esélyesebb arra, hogy háromszoros világbajnokká avassák idén.

„Ne ámítsuk magunkat: Vettel autója sokkal jobb, mint Alonsóé. Szerintem csak az autó megbízhatatlansága, vagy a csapat hibája állhat Vettel útjába” – fejtette ki a korábbi Minardi- és Super Aguri-pilóta a SKY Sports F1-es magazinjában. „Úgy vélem, a bajnoki cím sorsa csak az utolsó versenyen, Brazíliában fog eldőlni. Láthattuk, milyen könnyen becsúszhat egy-egy hiba a csapatok részéről, és ne feledjük, hogy nemcsak a motorok, hanem a csapattagok is elfáradnak a szezon végére. (Vettelnek) minden összejött az elmúlt néhány futamon – de előbb vagy utóbb meg kell fordulnia a szerencséjének” – tette hozzá Davidson.

A német SKY Sports szakkommentátora, Marc Surer is úgy látja, hogy két verseny alatt bármi megtörténhet, akár Alonso javára is fordulhat a szerencse az utolsó futam előtt. „Elég csak a két évvel ezelőtti fináléra visszagondolnunk. Alonso akkor egypontos előnnyel érkezett Abu Dzabiba, ha jól emlékszem, csak egy negyedik helyre volt szüksége – de Vettel lett a világbajnok.”

A korábbi Brabham- és Arrows-pilóta szerint bármelyik bajnokaspiránsnak becsúszhat egy peches verseny. „Láttunk már idén rajtkarambolokat, generátorhibát és hasonlókat. Kicsit lottózáshoz hasonlít, hogy ki fordul majd jobb pozícióban az utolsó versenyre. De ha minden normálisan történik, Vettel behúzza, egyszerűen azért, mert ő és az autója jobb formában van. A Ferrari sajnos nem annyira versenyképes, mint azt Alonso szeretné” – véli Surer.

„Néhány futammal ezelőtt, Spa és Monza környékén úgy tűnt, végre nagyon jó a Ferrari. De éppen ezeken a futamokon akadtak problémái (Alonsónak), emiatt nem tudott profitálni belőle. Azóta fut a pénze után: a Red Bull belehúzott, a Ferrari nem.”

A brit SKY másik szakértője, Allan McNish szerint Vettelnek mindenképpen be kell biztosítania a vb-címet Texasban, mert Interlagosban túl sok a bizonytalan faktor. „Szerintem Vettelnek be kell biztosítania a bajnokságot Austinban. Az utolsó hely, ahol össze szeretném mérni a tudásomat Alonsóval, a Brazil Nagydíj. A Ferrari hagyományosan erős Interlagosban, ráadásul bármikor eshet. Ha visszagondolunk a szezon esős versenyeire, Fernando mindig nagyon jól ment” – véli a Toyota egykori F1-es pilótája.

Vettelnek 15 ponttal többet kell szereznie Austinban, ha világbajnokként szeretne São Paulóba érkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr754901823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása