HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Jerez, 3. nap: Massa az élre repítette a Ferrarit

2013.02.07. 19:57 Real Simon says

Egyértelműen látszanak a fejlődés jelei a Ferrarinál, Felipe Massa akkor tudott javítani a legjobb idején, amikor csak akart a jerezi tesztelés 3. napján. A brazil majd' egy másodpercet adott Nico Rosbergnek, aki a Mercedes első problémamentes napján két nagydíj távját, 148 kört teljesített. Sebastian Vettel először próbálhatta ki az új Red Bullt, Räikkönen szintén először ült idén a Lotusban, Gutiérrez pedig a Sauberban.

Massa Ferrari ontrack D3_600.jpgFelipe Massa dominált a Ferrarival a jerezi tesztelés harmadik napján (Fotó: Ferrari Media)

Felipe Massa dominált csütörtökön Jerezben. A Ferrari brazilja – aki az első teszten kizárólagos autóhasználati jogot élvez az F138-ra – elsőként vitte le 1 perc 18 másodperc alá a dél-spanyolországi pálya idei körrekordját, ezzel elhallgattatta a Ferrari kritikusait. Legjobb idejét (1:17,879) nem sokkal dél előtt, egy hétkörös etap első körében futotta meg, a Pirelli lágy abroncsain. Az ebédszünet után (amit a Ferrari eddig minden nap megtartott, ellentétben a csapatok többségével) egyszer kicsúszott alóla a Ferrari fara, ettől eltekintve azonban Felipe folytatta hibátlan szereplését. Úgy tűnik, a mérnökök máris megoldást találtak az F138 első két napon tapasztalt hűtési problémáira – legalábbis ideiglenesen.

A Mercedesnek végre összejött egy nap technikai malőrök nélkül. Nico Rosberg reggel elsőként hajtott ki a pályára, és kevés perc telt el anélkül, hogy a német ne szorgoskodott volna. A nap végére 1:18,766 perc állt a neve mellett, de ennél sokkal fontosabb, hogy 148 kört (654,3 kilométert) tett meg, ami több mint két nagydíj távjának felel meg! Ezzel a Mercedes sokat behozott az előző két napon, technikai hibák miatt kiesett edzésidőből. Pénteken ismét Lewis Hamilton veszi át a W04-est, elsőként az angol próbálhatja ki az Ezüstnyíl új első szárnyát.

Vettel RedBull JerezD3_600.jpgVettel az első tesztnapján 102 kört tett meg, szinte pontosan annyit, mint szerdán Mark Webber (Fotó: AMuS)

Sebastian Vettel csak a harmadik napon vette át a Red Bull RB9 ülését Mark Webbertől. A háromszoros világbajnok feltűnés nélküli, csendes napot zárt: 1:19,052 perces legjobb köre, valamint a 102 megtett köre (=451 km) egyaránt a harmadik pozícióba juttatta.

Először vezette a Lotus E21-et Kimi Räikkönen is. A finn autója ugyan gyors volt, de kisebb elektronikai zavarok, illetve a számára még kényelmetlen üléspozíció miatt Kimi csak 40 kört tudott megtenni csütörtökön. „Sokkal jobb érzés ezt az autót vezetni, mint tavaly ilyenkor volt. Még nem készült el az összes új alkatrész, amire várunk, de ez nem hozott hátrányba bennünket. Csak egyszer változtattunk a beállításon és csak a kemény gumikat használtuk. Ez egy jó autó, de hogy mennyire, az majd csak a versenyeken derül ki” – értékelt első bevetése után a 2007-es világbajnok.

Räikkönen Lotus Jerez D3_600.jpgRäikkönen dolgát elektronikai zavarok és a kényelmetlen üléspozíció is nehezítette csütörtökön (Fotó: AMuS)

Jean-Eric Vergne szintén ma próbálhatta ki először a Toro Rossót, és konstans körökkel végül az ötödik legjobb időt jegyezte. Mögötte a Force India szimulátoros tesztpilótája, James Rossiter végzett. Az angol csak délelőtt vezethette a VJM06-ost, de 42 kört tett meg és az ideje így is elég volt a hatodik helyre. Rossiterhez kapcsolódik a nap legfurcsább balesete is, amikor az egykörös „shakedown”-ja után a garázsba hajtva túl későn fékezett, és elütötte a Force India egyik szerelőjét, aki az első emelőt tartotta. „A fékek még hidegek voltak, így nem tudtam megállni. Az én hibám – jövök egy sörrel Marcusnak!” – ismerte el az angol beugrópilóta. Marcus Simmons szerelő egyébként kisebb zúdásokkal megúszta a hanyattesést (lásd a képen!). Délután Paul Di Resta lett volna soron, de az autó kipufogója eltört, ezért a skót csak hét kört tudott megtenni.

Rossiter ForceIndia Jerez_res600.jpgA nap legviccesebb pillanata: Rossiter későn fékezett, elütötte a Force India szerelőjét. Nem lett komoly baja (Fotó: AMuS)

A keddi nyitónap leggyorsabb emberét, Jenson Buttont ezúttal nem érdekelték a gyors körök, az 5-ös rajtszámú McLaren pilótája 83 kör megtétele után a hetedik idővel zárt. Egy hellyel előzte meg a Sauber újoncát, Esteban Gutiérrezt, aki ma kapott először ízelítőt az eddig remekül muzsikáló C32-Ferrariból. „Pozitív napot zártunk, 110 kört tettem meg. Ma volt az első alkalom, hogy elkezdhettem az ismerkedést az új gumikkal, amelyek teljesen másként viselkednek a tavalyiakhoz képest. Különös érzés volt átélni a fejlődést – ez az, ami igazán felpörget engem!” – áradozott a mexikói újonc.

Érdemes megemlíteni Max Chilton fejődését is, aki egy nap kihagyás után ült vissza a Marussia-Cosworth volánja mögé. Az angol az utolsó félórában szinte körről körre javított az addigi legjobb idején, végül 1:21,269-cel zárt, ami majdnem három másodperccel gyorsabb, mint amit a nyitónapon futott.

Gutierrez_jerez_D3_r600.jpgEsteban Gutiérreznek (jobbra) bőven van még mit tanulnia a C32-es és a gumik viselkedéséről (Fotó: Sauber Motorsport)

A jerezi tesztelés pénteken zárul, a Red Bullnál továbbra is Vettel, a Lotusnál Räikkönen, a McLarennél Sergio Pérez, a Ferrarinál Pedro de la Rosa vezethet majd. Lewis Hamilton az első stresszmentes napjára készülhet a Mercedesszel.

F1-es tesztelés, Jerez de la Frontera, 3. nap
Eredmények:
1. Massa (BRA) Ferrari F138               1:17,879 (85 kör)
2. Rosberg (D) Mercedes AMG W04     1:18,766 (148 kör)
3. Vettel (D) Red Bull-Renault              1:19,052 (102 kör)
4. Räikkönen (FN) Lotus-Renault          1:19,200 (40 kör)
5. Vergne (FRA) Toro Rosso-Ferrari     1:19,247 (85 kör)
6. Rossiter (GB) Force India-Mercedes  1:19,303 (42 kör)
7. Button (GB) McLaren-Mercedes        1:19,603 (83 kör)
8. Gutiérrez (MEX) Sauber-Ferrari       1:19,934 (110 kör)
9. Chilton (GB) Marussia-Cosworth       1:21,269 (78 kör)
10. Bottas (FIN) Williams-Renault*       1:21,575 (86 kör)
11. Pic (FRA) Caterham-Renault           1:22,352 (57 kör)
12. Di Resta (GB) Force India-Mercedes 1:23,729 (7 kör)
2012-es autóval

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr985068234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása