HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Vettelé a pole a két Ferrari előtt Sepangban

2013.03.23. 13:48 Real Simon says

Sebastian Vettel a két Ferrarit megelőzve szerezte meg ez évi második pole pozícióját a Maláj Nagydíj esőtől megzavart időmérő edzésén. Felipe Massa egymás után negyedszer verte meg csapattársát, Fernando Alonsót a kvalifikáción. Lewis Hamilton megint behozta a második rajtsorba az Ezüstnyilat, míg idén először a két McLaren is becsúszott a legjobb tízbe. Kimi Räikkönent megbüntették, mert akadályozta Rosberget, a finn így csak a tizedik rajtrácsról indulhat vasárnap.

Vettel_RBR_Sepang_r600.jpgSebastian Vettel ez évi második, összesen 38. edzéselsőségét szerezte meg az esőben Sepangban (Fotó: Red Bull/GEPA)

A Maláj Nagydíj időmérő edzését ismét befolyásolta az eső: volt, akit negatívan, míg másokat pozitívan. Utóbbiak közé tartozott a világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel, aki a melbourne-i szezonnyitó után egy héttel Sepangban sem talált legyőzőre a kvalifikáción.

A németnek – vetélytársaihoz hasonlóan – komoly dilemmát okozott, hogy míg a pálya egyik felén esett az eső, a célegyenes környékén szinte teljesen száraz maradt az aszfalt. Nehéz volt eldönteni, hogy érdemes-e kint maradni az intermediate abroncsokon, vagy esetleg száraz pályára való gumikra váltani. A világbajnok végül kiállt friss intermediate gumikért, és az utolsó körében 1 perc 49,674 másodperc alatt kért körbe a sepangi pályán, több mint egy másodperccel verve az addig vezető Fernando Alonso idejét. Alonso elé a legvégén Felipe Massa is beszemtelenkedett, a brazil a tavalyi Amerikai Nagydíj óta sorozatban negyedszer kalapálta el a Ferrari spanyol „Kishercegét” a kvalifikáción.

„Rendesen megnehezítette a dolgunkat, hogy a pálya félig vizes, félig száraz volt a kvalifikáció döntő szakaszában. Meglepett, hogy ilyen nagy fölénnyel szereztem meg a pole-t” – értékelt Sebastian. „Nehéz volt kompromisz-szumot találni a gyorskör megfutása, illetve a gumik megóvása között. Helyesen döntöttünk, hogy maradtunk az intermediate abroncsokon és a tempónk is rendben volt, elégedett vagyok az eredménnyel. A mai edzés nagy pozitívuma, hogy egy csomó (száraz pályára való) gumit megspóroltunk a holnapi versenyre, ami hosszú és nehéz lesz mindenki számára” – mondta a világbajnok, aki pályafutása 38. pole pozícióját szerezte meg Sepangban.

MAL_Massa_Ferrari_qual_r600.jpgFelipe Massa a tavalyi Amerikai GP óta zsinórban negyedszer verte meg Alonsót a kvalifikáción (Fotó: Active Pictures)

Malajziában végképp bebizonyosodott, hogy a Ferrari F138 végre fekszik Felipe Massa vezetési stílusához. „Remek időmérő edzést zártunk, amelyen sikerült kihasználnunk minden kínálkozó lehetőséget. A Q3 vége felé úgy döntöttünk, hogy friss intermediate gumikra váltunk, ez tette lehetővé a második rajthelyet érő gyorskörömet a végén. Nagyon örülök a csapat sikerének (a Ferrari a 2011-es Kanadai Nagydíj óta először végzett mindkét pilótájával a legjobb 3-ban), ami a téli hónapokban elvégzett munkának köszönhető. Az autó minden körülmények között versenyképes, de folyamatosan tovább kell fejlesztenünk. Talán az eső is segített bennünket egy picit, normál körülmények között nehezebb lett volna ilyen szép eredményt elérnünk” – ismerte el a brazil.

Lewis Hamilton második mercedeses futamán az a második rajtsorba állította a W04-est, ami jó jel az Ezüstnyilak rajongói számára. „A körülményeket figyelembe véve elégedett vagyok a negyedik rajthellyel. Az autó nem volt rossz száraz pályán, de a balansz sokkal jobb is lehetett volna. A Q3-ban maradtunk a régebbi (intermediate) abroncsokon, ami nem volt szerencsés választás, de összességben erős volt a tempónk, nincs okom panaszra. Hosszú etapokon is jó volt a kocsi, éppen ezért remélem, hogy szárazban futhatjuk a versenyt holnap” – értékelt Lewis. Nico Rosberg a hatodik rajthelyet szerezte meg a másik Mercedesszel.

Hamilton_quali_MAL_r600.jpg

A Lotus pilótái közül egyedül Kimi Räikkönen jutott tovább a Q3-ba (a Q2 végén rázendítő eső Romain Grosjean mellett Paul di Restát, Nico Hülkenberget és Esteban Gutiérrezt is megtréfálta). A szabadedzéseken még leggyorsabb finn a hetedik időt futotta, de három rajthelyes büntetést kapott, amiért feltartotta Rosberget a kvalifikáción.

Kellemes meglepetés (és részben ez is az időjárás számlájára írható), hogy mindkét McLaren-Mercedes bejutott a Q3-ba. Jenson Button a hetedik, Sergio Pérez a kilencedik rajtkockából várhatja a vasárnapi Maláj Nagydíj rajtját. A McLaren nem hozott magával komolyabb fejlesztéseket Malajziába. A szezont önmagukhoz képest meglepően gyengén kezdő wokingiak először a Sanghajra ígért módosításoktól várnak komolyabb előrelépést.

15. Maláj Nagydíj, Sepang
A rajtsorrend:

1. VETTEL (D)              Red Bull-Renault       1:49,674
2. MASSA (BRA)          Ferrari F138              1:50.587
3. ALONSO (SPA)        Ferrari F138              1:50.727
4. HAMILTON (GB)       Mercedes AMG         1:51.699
5. WEBBER (AUS)       Red Bull-Renault        1:52.244
6. ROSBERG (D)          Mercedes AMG         1:52.519
7. BUTTON (GB)           McLaren-Mercedes    1:53.175
8. SUTIL (D)                 Force India-Mercedes 1:53.439
9. PÉREZ (MEX)           McLaren-Mercedes    1:54.136
10. RAIKKÖNEN* (FIN)  Lotus-Renault           1:52.970
11. GROSJEAN (FRA)   Lotus-Renault           1:37,636
12. HÜLKENBERG (D)   Sauber-Ferrari           1:38,125
13. RICCIARDO (AUS)   Toro Rosso-Ferrari     1:38,822
14. GUTIÉRREZ (MEX)    Sauber-Ferrari           1:39,221
15. DI RESTA (GB)         Force India-Mercedes 1:44,509
16. MALDONADO (VEN) Williams-Renault       idő nélkül
17. VERGNE (FRA)        Toro Rosso-Ferrari     1:38,157
18. BOTTAS (FIN)          Williams-Renault        1:38,207
19. BIANCHI (FRA)         Marussia-Cosworth    1:38,434
20. PIC (FRA)                Caterham-Renault      1:39,314
21. CHILTON (GB)          Marussia-Cosworth    1:39,672
22. VAN DER GARDE (NL) Caterham-Renault 1:39,932
* 3 rajthely büntetés, Rosberg feltartása miatt

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr115164039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása