HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Hamilton önmagát is meglepte – Grosjean megtarthatja a 3. rajthelyet a Hungaroringen

2013.07.27. 21:38 Real Simon says

Lewis Hamilton alig akarta elhinni, amikor a versenymérnöke megerősítette a rádióban: „P1 – tiéd a pole!” Ez volt a brit harmincadik edzéselsősége, és a negyedik a Hungaroringen. Az első rajtrács első számú várományosának, Sebastian Vettelnek be kellett érnie a második hellyel, megelőzve Romain Grosjeant és Nico Rosberg Mercedesét. A harmadik sor igazi pitbullketrec lesz, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen főszereplésével a vasárnapi Magyar Nagydíjon. A Lotus franciáját a büntetés réme fenyegette, mivel a padlólemez eleje az előírtnál jobban elhajlott az FIA súlypróbáján, ám végül megúszta a büntetést.

GP10HUN_HAMILTON Helikop_600.jpgHamilton 2007, 2008 és 2012 után negyedszer is megszerezte a pole pozíciót a Hungaroringen. Az angol pályafutása során először ért el zsinórban három edzéselsőséget (Fotó: Jiri Krenek / Active Pictures)

„A legjobb idő? Az pole pozíció. Ju-húú!” – örvendett meg Lewis Hamilton a remek hírnek, amit versenymérnöke, Peter Bonnington közölt vele a Magyar Nagydíj időmérő edzésének lejárta után, a csapatrádión keresztül. Az angol egész hétvégén nincs rózsás kedvében, nem is titkolta, hogy még mindig volt barátnője, Nicole Scherzinger elvesztése miatt emészti magát. Ehhez képest profi hozzáállást mutatott: az első és második edzésszakaszban a második legjobb, a Q3-ban a legjobb időt autózta, kitúrva a pole pozícióból annak első számú várományosát, Sebastian Vettelt.

„Meglepődtem, hogy enyém lett a pole, tényleg azt hittem, Sebastian fogja megszerezni. Nem is éreztem annyira jónak azt a kört. Hoztunk néhány új fejlesztést erre a versenyre, a srácok nagyon keményen dolgoztak a gyárban – köszönöm nekik!” – mondta Hamilton. Az angol pályafutása 30. pole pozícióját szerezte meg (ezzel túlszárnyalta Juan Manuel Fangio eredményét), ráadásul 2007, 2008 és 2012 után immár negyedszer rajtolhat az élről a Hungaroringen. A Mercedes edzésmenőjének remek statisztikáját ismerve meglepő, hogy most először szerzett három F1-es pole pozíciót egymás után.

GP10HUN_HAMILTON_Q1_600.jpg

Csapattársa, Nico Rosberg nem lehet igazán elégedett a negyedik rajthellyel, miután a német a Q1-ben és a Q2-ben is a leggyorsabb volt. A Mercedes pedig – ahogy azt idén már megszokhattuk tőlük – egyáltalán nem mehet biztosra a versenyen. A szabadedzéseken látottak alapján a tempójuk ugyanis jelentősen (körönként átlag 0,8 másodperccel) elmaradt a Red Bullé mögött a lágy abroncsokon.

Sebastian Vettel alighanem jobban szerette volna, ha az első rajtrácsról indulva próbálhatná megszerezni első győzelmét a Hungaroringen, de el kellett ismernie, hogy Hamilton a végén jobban mozgósította a Mercedes tartalékait. A Red Bull címvédője pénteken magabiztosan hozta a két szabadedzést, szombat délelőtt pedig negyedikként zárt, miután nagyrészt sok benzinnel körözött, autóját a versenyre hangolva.

„Nem sok hiányzott, úgyhogy el kell ismernem, Lewis jól csinálta a dolgát” – nyilatkozta Vettel. „Az én köröm is jól sikerült, két garnitúra friss gumim maradt a végére, és mindkét körrel elégedett voltam. Második nekifutásra [a Q3-ban] veszítettem egy kis időt a középső szektorban, talán nem voltam elég agresszív azon a részen. De könnyű utólag okoskodni; a lényeg, hogy elégedett voltam a mai köreimmel, csak nem voltak elég gyorsak.”

VETTEL Quali P2 HUN13_600.jpgA szabadedzések alapján mindenki Sebastian Vettelt várta a pole-ba. "Jól sikerültek a gyorsköreim, de nem voltak elég gyorsak" - summázott a világbajnok (Fotó: Red Bull/GEPA)

Mark Webbert megint utolérte az átok, amely kizárólag az ausztrált sújtja: elektronikai hiba miatt előbb a KERS-e, majd a váltója „ment el” – így pedig lehetetlen volt lépést tartani a folyamatosan fejlődő többiekkel. Arra a kérdésre, hogy mi volt a hiba, a 2010-es győztes azt felelte: „A KERS, a váltó, amit csak akarnak... El sem tudom mondani, mennyire bosszantó egy ilyen jó autót ennyire a tudása alatt vezetni. Ez már hülyeség, ez zavarba ejtő, és ezen a pályán brutálisan megszívja az ember, ha hátulról kell rajtolnia. Az első pár rajthelyért kellene csatáznunk, ehelyett az átkozott tizedik helyen végzünk... Elképesztő. Az biztos, hogy a csapatnak a vizet is ki kell facsarnia az autóból, hogy jól működjön holnap” – mérgelődött Webber a Hungaroringen.

A Lotus gyorsabbik versenyzője eddig Romain Grosjean a Hungaroringen, a francia a harmadik helyről rajtolhat. „Nem is tudom, hogy a Hungaroring szerencsét hozó pályának számít-e... Szeretem ezt a pályát, de sajnos ez nem elég. Az utolsó köröm elég jól sikerült, nagyon sokat dolgoztunk a csapattal az autón, de ez a két srác [Hamilton és Vettel] nagyon gyors, úgyhogy azt hiszem, nem lehet okom panaszra” – értékelt a francia.

LOTUS GROSJEAN Quali HUN_r600.jpgGrosjeant a büntetés réme fenyegette, de a Lotus meggyőzte az FIA technikai delegáltját, hogy a padlólemez a 11-es kanyar rázókövein sérült meg. A francia megtarthatja a 3. rajtkockát (Fotó: Lotus F1)

Grosjean majdnem megbukott az FIA technikai ellenőrzésén, a Lotus E21-es padlólemezének eleje ugyanis 5 mm-nél jobban lehajlott a technikai ellenőrök által elvégzett súlyterhelésen. A csapat azt a magyarázatot adta a technikai ellenőröknek, hogy a padlólemez ütést kapott a rázókövektől a 11-es (Alesi) kanyarban a Q2-ben, ettől elengedtek az alváz elejét tartó csavarok – amit az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer elfogadott. A csapat és a francia így megtarthatja a 3. rajthelyet a vasárnapi futamra.

Igazi "pitbull-meccsre" számíthatunk a harmadik sorban, hiszen Fernando Alonso (Ferrari) és Kimi Räikkönen (Lotus) kvalifikálta magát ide. A Jégember a szokásos higgadtsággal vette tudomásul, hogy idén másodszor is kikapott a csapattársától az időmérőn, míg a spanyol azzal próbálta vigasztalni magát, hogy a Ferrari közelebb került az éllovasokhoz, mint korábban volt. „Kisebb fajta csoda az ötödik rajthely, hiszen ez egy olyan pálya, ami a kanyargóssága, a jó kigyorsítás szükségessége miatt nem kifejezetten fekszik a Ferrarinak. Mindig jó hír, ha közelebb tudunk kerülni a pole pozícióhoz, különösen a silverstone-i tizedik, illetve a nürburgringi nyolcadik rajthelyem után” – fejtette ki Alonso. Érdekesség, hogy a Ferrari utoljára 2004-ben nyerte meg a Magyar Nagydíjat. Felipe Massát – aki most vasárnap a 7. helyről indulhat – három kör választotta el a sikertől 2008-ban, de a Ferrari-motor megadta magát.

GP10HUN_ALONSO Speed_600.jpgAlonso szerint "kisebb csoda" a Ferrari ötödik rajthelye a Hungaroringen (Fotó: Jiri Krenek / Active Pictures)

Daniel Ricciardo nyolcadik legjobb idejét még a csapatfőnök, Franz Tost is alig akarta elhinni. „Megérte itt maradni a mérnökeinknek tegnap éjszaka! A szabadedzések adatainak kielemzése után sokat tudtunk javítani az autó stabilitásán, Daniel pedig remek munkát végzett” – jelentette ki az osztrák csapatvezető. Különösen, ha azt nézzük, hogy Jean-Eric Vergne nem jutott tovább a Q2-ből, a francia csak a 14. helyről kezdheti meg a holnapi futamot.

Valahol szomorú, hogy tapsvihar tört ki a McLaren motorhome-jában a Q2 végén, amikor Sergio Pérez az utolsó pillanatban befurakodott a Q3 résztvevői közé. Az MP4-28 érzékelhetően fejlődött, gyorsult az elmúlt hetek fejlesztőmunkájának köszönhetően, de a mexikói nyolcadik, illetve Jenson Button 13. rajthelye messze elmarad a McLarentől megszokott (és elvárt) teljesítménytől.

A 100. nagydíjára készülő Adrian Sutil a 11. rajthelyet szerezte meg, míg a Force India másik pilótája, Paul di Resta nagy meglepetésre már a Q1-ben kiesett. A skót tavaly és idén is megmutatta már néhány alkalommal, hogy hátulról feltörve is veszélyes ellenfél, de a Hungaroringen – ahol szinte csak a rajtnál, vagy a DRS és a KERS hibátlan összejátékával lehet előzni – nagyon kemény dolga lesz.

RICCIARDO preps for Quali HUN_600.jpgDaniel Ricciardo bejutása a Q3-ba teljes meglepetés volt szombaton a Hungaroringen. A Toro Rosso talán nem fejlődött annyit, de az ausztrál igen (Fotó: STR Media)

A Magyar Nagydíj szombati napjának talán legkellemesebb híre, hogy megszülettek az első "Hungaroring-bébik". Petán Péter, a Hungaroring sajtófőnöke elmondta: "A szülési fájdalmak a lelátón kezdődtek. A Hungaroring biztonsági szolgálata, illetve a szolgálatban lévő rendőrök segítették őket abban, hogy minél gyorsabban mentőorvosi ellátásban részesüljenek. Maga a szülés a mentőautóban kezdődött és a kórházban zajlott le. Mindkét baba egészséges, az anyukák is jól vannak." Huszonnyolc év alatt először volt példa arra, hogy várandós kismamák szülési fájdalmai a Hungaroringen indultak meg. A Hungaroring Sport Zrt. vezetése jelenleg azt fontolgatja, miképpen "jutalmazhatnák meg" az első Hungaroring-bébiket.  

28. Magyar Nagydíj, Hungaroring, Mogyoród.
A rajtsorrend:

1. HAMILTON (GB)       Mercedes AMG          1:19,388
2. VETTEL (D)              Red Bull-Renault        1:19,426
3. GROSJEAN (FRA)    Lotus-Renault            1:19,595
4. ROSBERG (D)          Mercedes AMG         1:19,720
5. ALONSO (SPA)        Ferrari F138               1:19,791
6. RAIKKヨNEN (FIN)     Lotus-Renault            1:19,851
7. MASSA (BRA)          Ferrari F138              1:19,929
8. RICCIARDO (AUS)    Toro Rosso-Ferrari     1:20,641
9. PÉREZ (MEX)            McLaren-Mercedes    1:22,398
10. WEBBER (AUS)      Red Bull-Renault        idő nélkül
11. SUTIL (D)                Force India-Mercedes 1:20,569
12. HÜLKENBERG (D)   Sauber-Ferrari            1:20,580
13. BUTTON (GB)          McLaren-Mercedes    1:20,777
14. VERGNE (FRA)       Toro Rosso-Ferrari     1:21,029
15. MALDONADO (VEN) Williams-Renault      1:21,133
16. BOTTAS (FIN)         Williams-Renault        1:21,219
17. GUTIÉRREZ (MEX)   Sauber-Ferrari            1:21,724
18. DI RESTA (GB)        Force India-Mercedes 1:22,043
19. PIC (FRA)                Caterham-Renault      1:23,007
20. VAN DER GARDE (NL) Caterham-Renault  1:23,333
21. BIANCHI (FRA)         Marussia-Cosworth    1:23.787
22. CHILTON (GB)          Marussia-Cosworth    1:23,997

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr295429269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása