HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Gerhard Berger újjáélesztené a Formula-3-at

2012.08.15. 23:17 Real Simon says

Az alapoktól építené újjá az autósport utánpótlás-nevelő rendszerét Gerhard Berger. Az FIA Együléses Tanácsának elnöke előbb a Formula-3-at szedné ráncba, aztán jöhet a GP2, a World Series by Renault és a Formula-2 egységesítése.

Gerhard Berger_750_500.jpg
Gerhard Berger szerint az utánpótlás-nevelés jelenlegi formájába "nem szolgálja az eredeti funkcióját: nem ad egy kiemelkedően tehetséges versenyzőnek megfelelő CV-t ahhoz, hogy eljusson a Formula-1-be" 

Gerhard Berger szerint a túl sok bajnoki sorozat hátráltatja a fiatal autóversenyzők fejlődését. A tízszeres GP-győztes szerint – aki tavaly óta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Együléses Tanácsának vezetője – mindenek előtt rendbe kell tenni az F3-as sorozatot, amelyben kitűnhetnek az igazi tehetségek.

„A rendszer jelenleg nem szolgálja az eredeti funkcióját: nem ad egy kiemelkedően tehetséges versenyzőnek megfelelő CV-t ahhoz, hogy eljusson a Formula-1-be. Túl sok bajnokság van, ami megosztja a figyelmet. Az emberek arra panaszkodnak, hogy a legjobb pilóták szétszórtan versenyeznek. Ha például valaki a brit F3-as bajnokságot figyeli, nem mondhatja, hogy ez vagy az (a pilóta) biztosan eljut majd a Formula-1-be” – fejtette ki Berger az FIA hivatalos kiadványában.

„A legfontosabb feladat tehát az, hogy rendet tegyünk az F3-ban. Számomra mindig is ez volt a legfontosabb lépcsőfok egy fiatal verseyző számára. Itt látszik meg először, mennyire tehetséges valaki” – véli Berger.

VW_F3_120727-1036.jpg
A birt F3-as bajnokság számtalan legendás F1-es pilótát nevelt ki, máig ez a legerősebb bajnokság a középkategóriában (Fotó: Volkswagen)

A brit F3-as bajnokság hagyományosan az egyik legerősebb Európában, az elmúlt években innen nőtte ki magát F1-es pilótává Jaime Alguersuari, vagy Jean-Eric Vergne. A 2003-ban létrehozott F3 Euroseries jelenleg a Német Túraautó Bajnokság (DTM) betétprogramjaként funkcionál, innen lépett feljebb Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Paul di Resta. Emellett léteznek nemzeti F3-as bajnokságok Olaszországban, Németországban és Franciaországban is.

„Manapság rengeteg bajnoki sorozat létezik a Formula-3-on belül is, ezért az első dolgom az volt, hogy létrehozzak egy európai Formula-3-as bajnokságot. Ennek persze nem mindenki örült, hiszen sok embernek van ezekben érdekeltsége, de ez nem igazán érdekel. Új platformot kellett lérehoznunk, és ez lesz az új bajnoki sorozat. Kell még egy kis idő, mire minden kialakul, de jól haladunk.”

A következő problémát a következő lépcsőfok jelenti. A GP2, a WSR 3.5 és az FIA támogatását élvező Formula-2 egyaránt a száguldó cirkusz előtti utolsó lépcsőfokként hirdeti magát. „Először is, okosan kell kialakítani a szabályokat, aztán le kell vinni a költségeket. Egy formulára van szükség, egységes szabályokkal” – mondja Berger. „Oké, ha egy ország bajnoksága önmagában nem elég erős, az egyesülhet egy másikkal, vagy lehet egyfajta döntőt rendezni a különféle nemzeti sorozatok bajnokai között. A mi feladatunk az, hogy mindezt közös nevezőre hozzuk.”

Gerhard Berger szerint hiányzik egy lépcsőfok az autóversenyzés alapját jelentő gokartozás és a formulaautózás között is. „Valami hiányzik a gokartozás és a Formula-3 között is, nevezzük ezt akár Formula-4-nek. De már dolgozunk rajta. Nem szabad, hogy túlságosan bonyolult legyen, ugyanakkor kihívást kell hogy jelentsen, hogy [a fiatal pilóták] tanuljanak.”

Érdekes, hogy az egykori F1-es pilótánál fel sem merül a Formel König, a Formula Renault 2.0 EuroCup, vagy az Angliában sikeres Formula Ford sorozat, mint a leendő Formula-4 alapja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr104714714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása