HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Kicsoda az a Tony Teixeira?

2010.02.15. 14:23 Real Simon says

Ha az anyagi problémáktól gyötört Campos Meta csapata kerül szóba, sokat emlegetik mostanában egy dél-afrikai (portugál? mexikói?) üzletember, bizonyos Tony Teixeira nevét. Mivel Teixeira neve leginkább a luxusiparban ismert (és ott sincs mindenki jó véleménnyel róla), úgy gondoltam, ideje lenne körüljárni, kiről is van szó.

Teixeira Portugáliában született, onnan Dél-Afrikába emigrált, ahol az olajkitermeléstől a gyémántkereskedelemig mindenbe belefogott, amivel sok pénzt lehetett keresni. Rövid idő alatt jelentős vagyonra tett szert, és a figyelme az autósport felé fordult. 

Az A1 Grand Prix-ben induló mexikói nemzeti csapat finanszírozásával vetette meg a lábát a labdarúgó világbajnokság mintájára szervezett versenysorozatban. Az európai ősszel kezdődő, és tavasszal záruló világbajnoki sorozatot 2006-tól közösen irányította Maktoum Hasher al-Maktoum dubai herceggel, aki az A1 GP alapítója volt. Amikor a sejk 2007 őszén kiszállt az üzletből, Teixeirának adta el a részesedését, aki így az A1 GP irányítója lett.

Megállapodott a Ferrarival, a Dallarával és a Michelinnel. Előbbi a motorokat és a márkaimázst, a középső a kasztnikat, utóbbi pedig az abroncsokat szállította az A1 GP-ben induló nemzeti csapatoknak. Csakhogy a 2009-es szezon első futama Queenslandben (Ausztrália) elmaradt, aztán a második is (Kína), így – a szervezők szerint átmenetileg – törölték a szezont.

Teixeira ráadásul másfél millió dolláros adósságot halmozott fel a Ferrarival szemben a kifizetetlen motorszámlák miatt – azóta sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel az F1-es terveit.

Szólj hozzá!

Címkék: teixeira campos meta a1 gp maktoum sejk tony teixeira

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr842211656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása