HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Bemutatkozott a Peugeot új Audi-verője

2010.10.30. 10:02 Real Simon says

A Peugeot Sport gyári csapata jövő hétvégén a kínai Csuhajban (Zhuhai) áll majd rajthoz, hogy bebiztosítsa az Interkontinentális Le Mans Kupa bajnoki címét. A francia gyártó az esemény előtt megjelentette az első hivatalos fotókat a legújabb Le Mans-i prototípusáról.

A Peugeot 90X az elmúlt négy évben versenyzett 908 HDi FAP egyenes ági leszármazottja, amit mutat, hogy kívülről kevés eltérés mutatkozik a régi és az új kocsi között. A legszembetűnőbb újdonság a motorburkolat tetején végighúzódó, Formula-1-es ihletésű „cápauszony-szárny”, amelynek fő feladata, hogy megakadályozza a kocsi levegőbe emelkedését egy nagy sebességű megpördülés esetén.

Peugeot 90X (Fotó (c) Peugeot Sport)

„Az volt a célunk, hogy még a 2010-es versenyévad befejezése előtt pályára gurítsuk a 90X-et” – jelentette ki a Peugeot Sport vezetője, Olivier Quesnel. „Nagy örömömre szolgál, hogy ezt sikerült megvalósítanunk. De tisztában vagyunk vele, hogy még nagyon hosszú út áll előttünk, hogy teljesen felkészültek legyünk 2011-re” – tette hozzá a sportigazgató.

A Peugeot új prototípusa a Le Mans-i 24 órás szervezőjének, az ACO-nak a technikai előírásai szerint készült, megtartva az LMP1-es kocsikra vonatkozó 900 kg-os minimális tömeget. A franciák – a nagy rivális Audi felfogásával ellentétben – továbbra is kitartanak a zárt cockpit mellett, ami azt jelenti, hogy kötelező a légkondicionáló berendezés használata.

Ami a motort illeti, a Peugeot nagy valószínűséggel szakít a V12-es turbódízel erőforrással, amellyel 2009-ben kettős diadalt aratott Le Mans-ban. Bruno Famin motorfőnök egyelőre nem hajlandó elárulni, mivel kísérleteznek, de a franciák hibridhajtás iránti elkötelezettsége alapján valószínű, hogy ebbe az irányba haladnak a fejlesztések.

5 komment

Címkék: le mans; peugeot; 90x; 908 hdi; 24 órás; prototípus; quesnel; famin

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr372409701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Péter EPI 2010.10.30. 16:11:41

egyre jobban érdekel az autóversenyzésnek ez az ága és egyre jobban tetszenek az ilyen autók

Geekay 2010.10.30. 21:12:36

Kíváncsi vagyok, hogy mit tudnak majd jövőre produkálni.
Hatalmas blama volt nekik az idei Le Mans-i 24 órás. Biztos, hogy 2011-re nagyon felszívják majd magukat és vissza akarnak majd vágni.
Már előre várom :)

Real Simon says 2010.10.31. 17:46:25

@Simon Péter EPI: Peter, aki az autósportot szereti, nem vonatkoztathat el a gyökerektől! Sportkocsi-versenyzés és Le Mans sokkal régebb óta van, mint Formula-1. Ráadásul ezek a protók brutálisan szépségesek! ;)

Simon Péter EPI 2010.10.31. 21:45:28

egyet értek :)
(maradjunk inkább az epi vagy a petinél :) a pétert nem igazán szeretjük)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása