HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Vettel nyerte az izgalmas Maláj Nagydíjat

2011.04.10. 12:00 Real Simon says

Sebastian Vettel, ha nem is rajt-cél győzelemmel, de magabiztosan szerezte meg ez évi második győzelmét Malajziában. A Red Bull pilótáját még az sem hátráltatta, hogy a verseny második felében nem működött rendesen a KERS a kocsijában.

Embertelen, 72%-os páratartalom mellett, 31 fokos hőségben tartották meg a Maláj Nagydíjat, a Formula-1 világbajnokság második futamát.

A nagy gumimágus, Jenson Button - hírnevéhez hűen - most is a legjobban gazdálkodott a kemény abroncsokkal. A McLaren idősebbik angolja erős versenyt futott, megérdemelten lett második, a leintéskor csupán 3,2 másodperc választotta el a kiengedő Vetteltől.

Csapattársa, Lewis Hamilton a futam nagy részében szintén dobogós helyen tanyázott, de az ő kocsiján valamilyen okból nem működtek a kemény Pirellik, ezért a végére lassulni kezdett. Fernando Alonso a 47. körben megpróbálta megelőzni, de a spanyol türelmetlen volt, a manőver közben a Ferrari első szárnyának sarkával megbökte a McLaren jobb hátsó kerekét. Talán csak a kemény gumikeverék miatt nem sérült meg Hamilton kocsija, de ez sem mentette meg attól, hogy negyedszer is ki kelljen állnia új abroncsokért. Lewis végül hetedik lett, amit csalódottan vett tudomásul.

Alonso ezzel szintén elveszítette az esélyét a dobogós helyezésre, pedig a Ferrari - az edzésen látottak alapján meglepő módon - száraz pályán is esélyes volt erre Malajziában. Hamiltonon és Alonsón kívül Mark Webber is négyszer látogatott a depóba, de közülük egyedül a Red Bull ausztrálja tervezett eredetileg is ennyi cserével. Felipe Massa alig észrevehetően futott be az ötödik helyre, miután nem tudott ellenszert a frissebb gumikon őt támadó Webber ellen.

Webbernek már a rajtnál sem működött a KERS, a harmadikról a 10. helyre esett vissza. Egyértelmű, hogy a Red Bullnak sokat kell még dolgoznia a fékenergia-visszavezető szerkezeten, amit Vettel a hajrában hol tudott használni, hol nem.

Nick Heidfeld jóvoltából a Renault ott folytatta, ahol Vitalij Petrov Melbourne-ben elkezdte: dobogós lett. A német szenzációsan rajtolt, Vettel meglepve mesélte a verseny utáni sajtótájékoztatón, hogy mindenre számított, csak arra nem, hogy a második kanyarban egy fekete Renault tűnik fel a visszapillantójában. Nick végig lépést tudott tartani az élmezőnnyel, ami a Renault R31-es tempóját is dicséri. 

Update: A verseny után a stewardok meghallgatásra beidézték Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót az ütközésük miatt. Mindkét pilóta 20 másodperces büntetést kapott, Hamilton azért, mert a megengedettnél többször váltott irányt (hogy blokkolja Alonsót), a Ferrari pilótáját pedig azért, mert belement riválisa kocsijába.

Maláj Nagydíj, Sepang
A végeredmény (56 kör = 310,804 km):

1. VETTEL (D) Red Bull-Renault       1:37:39.832 óra (190,699 km/h átlag)
2. BUTTON (GB) McLaren-Mercedes + 3,261 mp.h.
3. HEIDFELD (D) Renault GP          + 25,075"
4. WEBBER (AUS) Red Bull-Renault + 26,384"
5. MASSA (BRA) Ferrari               + 36,958"
6. ALONSO* (SPA) Ferrari            + 57,248"
7. KOBAJASI (JAP) Sauber-Ferrari    + 1:07,239
8. HAMILTON* (GB) McLaren-Mercedes + 1:09,957"
9. SCHUMACHER (D) Mercedes       + 1:24,896
10. DI RESTA (GB) Force India-Mercedes + 1:31,563
11. SUTIL (D) Force India-Mercedes  + 1 kör h.
12. ROSBERG (D) Mercedes              + 1 kör h.
13. BUEMI (CH) Toro Rosso-Ferrari   + 1 kör h.
14. ALGUERSUARI (SPA) Toro Rosso-Ferrari + 1 kör h.
15. KOVALAINEN (FIN) Lotus-Renault + 1 kör h.
16. GLOCK (D) Virgin-Cosworth    + 2 kör h.
17. PETROV**(RUS) Renault        + 4 kör h.

* 20 mp időbüntetés
** Kiesett, de értékelték


Leggyorsabb kör: 1:40,571 (198,415 km/h), M. Webber, Red Bull-Renault

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr942813909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása