HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Négy óra tömör gyönyör Button-győzelemmel Montrealban

2011.06.12. 23:42 Real Simon says

Jenson Button nyerte a vasárnapi őrült, kaotikus, az eső, valamint a sok baleset miatt négyórásra nyújtott Kanadai Nagydíjat. A 2009-es világbajnok győzelme a leintés után még nem volt hivatalos, mivel két baleset miatt a versenybíróság berendelte meghallgatásra. (Jenson a futam 8. körében csapattársával, Lewis Hamiltonnal, később Fernando Alonso Ferrarijával ütközött.) De a stewardok mindkét ütközést versenybalesetnek minősítették, így másfél órával a befutó után hivatalosan is Jensont nyilvánították győztesnek.


Hamilton a rajt után kiforgatta Webber Red Bullját (Fotó: Active Pictures/Jiri Krenek)

Martin Whitmarsh csapatfőnök számításai szerint Button hatszor kapaszkodott vissza az élmezőnybe, majdnem az utolsó (21.) helyről, ami reális, mivel Jenson hatszor járt a depóban. Kétszer karambolokat követő javítás miatt, egyszer meg boxutcán áthajtásos büntetésre jelentkezett. Ezek után jogos, hogy Button "életem talán legnagyszerűbb győzelme"-ként aposztrofálta kanadai sikerét.

Eddig Montrealban láthattuk a szezon legszebb gridlányait (Fotó: Active Pictures/Jiri Krenek)

Sebastian Vettel az esővel és a négy safety carral dacolva végig irányította a versenyt, de az utolsó körben nem tudott tovább ellenállni Button óriási nyomásának. A bajnoki éllovas egy vizes foltra hajtva hibázott, későn lépett a fékre, kicsúszott, így Sanghaj után megint "csak" második lett. Vettel nagyon csalódott és mérges volt magára a futam után, ami a dobogón leolvasható volt az arcáról is. Ennek ellenére 161 pontjával magasan vezeti a pontversenyt, kerek 60 egységgel megelőzve a győzelme révén másodiknak előrelépő Buttont, és 67-tel a Montrealban harmadikként befutó Mark Webbert.

A Red Bull ausztrálját Hamilton a rajt utáni első kanyarban hátulról kipörgette, ezért a 15. helyre esett vissza. De Webber ügyesen gazdálkodott a gumijaival, és lehetetlent nem ismerve felküzdötte magát a dobogóra. Hamilton a Buttonnal, a célegyenesben történt ütközése során megsértette a McLaren hátsó futóművét, így a kaotikus futam első kiesője lett.

Michael Schumacher (elöl) remek formában versenyzett, jutalma a 4. hely (Fotó: Active Pictures)

A hétszeres montreali győztes, Michael Schumacher remekül kamatoztatta pályaismeretét a rendkívül nehéz körülmények közepette. A Mercedes német sztárja öt körrel a leintés előtt még a 2. helyen haladt, de a hátsó egyenesben DRS-t használó Webber, illetve Button ellen tehetetlen volt, így végül lecsúszott a dobogóról. Schumacher csalódott volt, hogy lecsúszott a pódiumról, de negyedik helye így is a legjobb eredménye az idén. Csapattársa, Nico Rosberg csak a 11. helyre volt jó.

Massa és Kobajasi csatája állandósult a versenyen, a végén Massa 5 századdal előzte meg a japánt (Fotó: Active Pictures/Jiri Krenek)

A verseny szinte minden percben tartogatott izgalmakat, így a leintés előtti másodpercek is. Felipe Massa sokáig biztos kézzel őrizte a dobogós helyet. De a brazil csak nehezen tudott túljutni Kobajasi Kamui Sauberjén, amely annak köszönhette előkelő második helyét, hogy a C30-as megint olyan jól bánt a vizes és intermediate gumikkal, mint Vettel Red Bullja. Massa 20 körrel a vége előtt, előzés közben letért a felszáradó nyomvonalról, a slick gumik megcsúsztak a vizes aszfalton és a Ferrari orral nekiment a betonfalnak. Massának szerencséje volt, hogy nem kellett feladnia a versenyt, sőt, a legvégén megint utolérte Kobajasit, és a kockáz zászló előtti métereken sikerült úgy felszívnia magát, hogy 5 századdal megelőzze a Saubert a célvonalnál, ezzel megszerezze a hatodik helyet.

Jenson Button 10. GP-győzelmét ünnepelte, és az elsőt Kanadában (Fotó:Active Pictures)

Vitalij Petrovnak sikerült kimaradnia a csetepatékból, bravúros ötödiknek hozta be a Renault-t. Csapattársa, Nick Heidfeld hátulról belement Kobajasi kocsijába, letörte az R31 orrát és tehetetlenül kicsúszott a kifutóterületre.

Kimaradtak a balhékból a Toro Rossók is, aminek kettős pontszerzés lett a jutalma. Jaime Alguersuari idei első pontjait szerezte meg a 8. hellyel, míg Sébastien Buemi 10. lett, az erősen versenyző Rubens Barrichello Williamse mögött. Alguersuari teljesítménye azért is értékes, mert a Toro Rosso a rajt előtt úgy döntött, átépíti az STR6-ot esős beállításra, bevállalva ezzel, hogy a fiatal spanyol csak a boxutcából eredhetett a mezőny után.

Alguersuari (STR) és Liuzzi (HRT) is a legjobb eredményét érte el Montrealban (Fotó: Toro Rosso)

A KANADAI NAGYDÍJ végeredménye
70 kör = 305,270 km

1. BUTTON (GB) McLaren-Mercedes 4:04:39,537 óra
2. VETTEL (D) Red Bull-Renault         + 2,709 mp.h.
3. WEBBER (AUS) Red Bull-Renault   + 13,828”
4. SCHUMACHER (D) Mercedes        + 14,219”
5. PETROV (RUS) Renault                 + 20,395”
6. MASSA (BRA) Ferrari                    + 33,225”
7. KOBAJASI (JAP) Sauber-Ferrari      + 33,270”
8. ALGUERSUARI (SPA) Toro Rosso-Ferrari + 35,964”
9. BARRICHELLO (BRA) Williams-Cosworth + 45,117”
10. BUEMI (CH) Toro Rosso-Ferrari     + 47,056”
11. ROSBERG (D) Mercedes               + 50,454”
12. DE LA ROSA (SPA) Sauber-Ferrari + 1:03,607
13. LIUZZI (ITA) Hispania-Cosworth    + 1 kör h.
14. KARTHIKEYAN (IND) Hispania-Cosworth + 1 kör h.
15. D’AMBROSIO (B) Virgin-Cosworth + 1 kör h.
16. GLOCK (D) Virgin-Cosworth     + 1 kör h.
17. TRULLI (ITA) Lotus-Renault    + 1 kör h.
18. DI RESTA (GB) Force India-Mercedes + 3 kör h.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr12979238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása