HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Oknyomozás: Michelisz esete a galambbal

2012.03.12. 18:39 Real Simon says

Engedjétek meg, hogy minden elismerésem mellett ne értsek egyet a Zengő-csapattal abban, hogy Michelisz Norbert a győzelmet veszítette el, amikor elütött egy galambot Monzában. De hogy Norbi egy biztos dobogós helyet bukott el, amikor a galád madár tönkretette a BMW jobb első futóművét, az ziher.
 
Na jó, ez azért túlzás; a monzai galamb nem okozott ilyen látványos kárt Michelisz BMW-jében. Most "csak" az erkölcsi kár jelentős. (Fotó: Zengő Motorsport, Hungaroring, 2011)
 
Mezei Danival beszélgettünk ma délben a kis irodánkban, a Telesportnál. Az m1 régi-új Formula-1-es kommentátora nem látta a WTCC második monzai futamát, mert az esti Telesportba készített anyagot a Mexikó-raliról. Megkért, meséljem már el, mi a fene történt (már megint) Michelisszel?
 
Norbival? Hmmm. A srác úgy jött el a pole pozícióból, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Aztán vezetett, pedig Coronel Kapitány, meg Yvan Muller nem könnyítette meg az életét; csak ott nem támadta, ahol szégyellte. De Michelisz állta a sarat – ügyesen zárta a szögeket, és hába húzódott mellé hol a Roal-BMW, hol meg a gyári Chevy Cruze, a magyar fiú nem engedett egy centit sem. Versenyzett, csupa nagybetűvel, nagy kedvvel, ügyesen, és úgy tűnt, ragyogó eredményt érhet el.
 
Aztán, a nyolcadik körben, a Roggia-sikán előtt egy csapat galambbal találta szemben magát, akik a pálya szélén lakmároztak. A madarak felrebbentek, de az egyik galamb reakcióideje nem ütötte meg a wtcc-s szintet, és Norbi kocsija alá bukott. A szárnyas a BMW jobb első futóművébe csapódott be (emlékeztek még, mit tanultunk fizikából, hogy az egymással szemben haladó testek energiája ütközéskor összeadódik?), és bizony, az első jelek ellenére (még az Eurosport szakkommentátora, a komoly versenyrutinnal rendelkező Vida Jani sem akarta elhinni, hogy ez megtörténhet) végzetes kárt tett benne.
 
Nem sokkal a beszélgetésünk előtt kaptam egy sms-t Michelisz Norbitól. Olvasta a vasárnapi cikkemet az SzC_blogon, és felhívta a figyelmemet arra, hogy a galád madár igenis tönkretette a kocsi futóművét, ezzel az ő versenyét.
 
„Igaz, hogy megzavarodtam kicsit a galamb után, de nem azért estem vissza, hanem, mert eltörött a lengéscsillapító. Tegnap a parc fermé miatt ezt pontosan nem tudtuk meg, és azt se kérdezd, hogy sikerült, mert számomra is felfoghatatlan” – írta Norbi. 
 

A ZENGŐ Motorsport videója a monzai második futam után
 
A Zengő-csapat azóta a honlapján megerősítette: valóban egy galamb okozta azokat a sérüléseket, aminek következtében a kocsi jelentősen lelassult. „Mi szeretnénk a legjobban tudni, hogy mi is történt az autóval, miután [Michelisz] elütötte a galambot. A csapat és a kamion elindult már Monzából, a Bömbi holnap érkezik haza. A hosszú hétvége után már friss hírekkel fogunk tudni szolgálni neketek. Egy biztos, a csattanás után vált kezelhetetlenné Norbi kocsija.”
 
Dani egy pillanatra elmélázott, aztán megszólalt: „Pisti, egyszer már volt ilyen a Forma-1-ben is, nem?” De, bizony (lám, Mezei kolléga komolyan vette a felkészülést az idényre...). Az 1960-as Belga Nagydíjon, Spában egy veréb csadott Chris Bristow pilótaszemüvegének, a Lotus ifjú angol reménysége a korlátnak rohant, kirepült a kocsiból és meghalt. Micheliszt szerencsére nem fenyegette ilyen veszély a zárt kasztnis BMW-ben, és azzal sem ámítjuk magunkat, hogy nyert volna Yvan Muller erősebb Chevyje előtt. De hogy egy biztos dobogós helyet veszített el, arra fogadni mernék.
 
Habár, Muller verseny után nyilatkozatát visszaolvasva ez sem 100 százalék. „Az előttem haladók egymást gyötörték, ezzel időt veszítettek. De miután Michelisz elütött valamit a második sokán előtt, lehetőségem nyílt, hogy megelőzzem” – mondta a világbajnok. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr404312664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2012.03.12. 20:46:01

Nem a győzelmet veszítette el? A galambos esetnél a Muller-Coronel kakaskodás miatt némi lélegzetvételnyi előnyre tett szert, és innentől már csak kétszer kellett volna kivédekeznie Mullert, ráadásul elképzelhető, hogy mivel Muller meg is csúszott a 7-ik körben a lassítónál, csupán egyszer. Persze ekkor is benne lett volna, hogy kipöckölik.

Az angol euros kommentátorok már az eset után rögtön levágták a szitut, és azonnal a madárral való ütközésnek tulajdonították a visszalassulást, bár ők a hűtőre tippeltek.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása