HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Vettel visszatért – Red Bull-pole Szahírban!

2012.04.21. 20:47 Real Simon says

Sebastian Vettel idei első, összesen 31. edzéselsőségét szerezte meg, miután az utolsó körével megverte a McLareneket Szahírban. A Red Bull feltámadását jelzi, hogy Mark Webber a 3. rajtkockát szerezte meg. Nico Rosberg hibázott az egyetlen gyorskörében, így csak az ötödik helyről rajtolhat, míg csapattársa, Michael Schumacher műszaki hiba miatt már a Q1-ben elvérzett.
 
Sebastian Vettel (D), Red Bull Racing, Szahír, Bahrein (Fotó: Red Bull)
 
A téli tesztidőszak vége és a szezon negyedik versenye, a Bahreini Nagydíj időmérő edzése között ötször változtatta meg a Red Bull csapata Vettel autójának kipufogó-kialakítását. Úgy tűnik, a világbajnok végre ráérzett a technikára: Szahírban legjobb formáját idézve megszerezte a pole pozíciót, először a 2012-es évad során. Mark Webber – aki az eddigi három időmérőn verte Sebastiant – rezignáltan vette tudomásul, hogy amikor a Red Bull RB8 végre igazán gyors, Vettel megint gyorsabb nála. 
 
Lewis Hamilton két perccel a Q3 vége előtt még a lista élén állt, de a végén be kellett érnie a második rajthellyel. A McLaren villámembere négyből harmadszor startolhat az első sorból (Sanghajban is a 2. helyet szerezte meg, de váltócseréje miatt öt hellyel visszasorolták), és ha hinni lehet a pénteki, teletankos eredményeknek, jó eséllyel pályázik a győzelemre. Jenson Button egész hétvégén hiába kereste az MP4-27 "sweet spotját" (az ideális beállítást), de az angol nem panaszkodott a negyedik rajthely miatt. Button mosolyogva jegyezte meg: már az is nagy eredmény, hogy Rosberg Mercedesét meg tudta előzni!
 
Mark Webber (AUS), Red Bull Racing, Szahír, Bahrein (Fotó: GEPA)
 
A Mercedes AMG sanghaji győztese Szahírban is favoritnak számított a pole pozícióra. A Mercedes egyetlen, összpontosított rohamra küldte ki Nico Rosberget a Q3 végén, ő azonban elrontotta a kör végét, így be kellett érnie az ötödik rajthellyel. „Furcsa érzés, hogy magyarázkodni kell egy ötödik hely miatt, de úgy látszik, itt tartunk, idáig fejlődtünk” – jegyezte meg Nico.
 
Daniel Ricciardo szolgáltatta a bahreini időmérő legnagyobb pozitív meglepetését. Először azzal, hogy a Q2 végén nagyot javított az addigi legjobb idején, ezzel elütötte a továbbjutástól Felipe Massát (Ferrari), majd azzal, hogy egyéni legjobbját, a 6. helyet szerezte meg. Az ausztrál ezzel beállította a Toro Rosso legjobb edzéseredményét az elmúlt másfél évben: 2011-ben Jaime Alguersuari indulhatott a hatodik helyről Spában. 
 
Romain Grosjean négy futam alatt harmadszor verte meg világbajnok csapattársát, Kimi Räikkönent a kvalifikáción, Sergio Pérez pedig ismét megelőzte Fernando Alonsót a Sauber-Ferrarival. A spanyol egyébként ki sem ment a pályára a Q3-ban, miután a Ferrari a biztonság kedvéért már a Q1-ben és a Q2-ben elhasználta az időmérőre szánt lágy abroncsokat. Paul di Resta sem ért el értékelhető időt a tréning végén, de a skót top 10-be jutása is komoly fegyvertény azok után a Force India egy teljes szabadedzést kihagyott péntek délután.
 
Daniel Ricciardo (AUS), Scuderia Toro Rosso, Szahír, Bahrein (Fotó: STR)
 
Michael Schumacher már a Q1-ben elvérzett, miután beragadt a Mercedes DRS-e (a mozgatható hátsó szárny), így nem tudott elég jó kört futni a továbbjutáshoz. Helyette az egész időmérő talán legnagyszerűbb körét megfutó Heikki Kovalainen jutott be a Q2-be – idén először a Caterham-Renault-val. Schumacher autójában a Mercedes váltót cserélt vasárnap reggel, a hétszeres világbajnok így csak a 22. helyről vághat neki a versenynek. 
 
Pastor Maldonadóra rájárt a rúd ezen a hétvégén. Pénteken váltót kellett cserélni a Williamsben, ezért a venezuelai eleve 5 rajthelyes büntetéssel számolhatott. Maldonado továbbjutott a második etapba, de egy újabb technikai hiba miatt nem tudott kimenni a páylára, így a 22. helyről kell megkezdenie a vasárnapi, 57 körös Bahreini Nagydíjat. 
 
A Toro Rosso újoncát, Jean-Eric Vergne-t is a büntetés réme fenyegette, a francia ugyanis nem vette figyelembe a boxutca elején integető FIA-ellenőrök jelzéseit, akik mérlegelésre próbálták beterelni. A csapat azonban, miután észrevette pilótája figyelmetlenségét, azonnal visszatolta az STR7-est a technikai kontrollba, így megúszták a büntetést.
 
A futam az alternatív stratégiák versenye lesz, így sok izgalmat tartogat vasárnap délután 2-től.
 
Bahreini Nagydíj, Szahír. A rajtlista:
 
1. VETTEL (D) Red Bull-Renault   1:32,422
2. HAMILTON (GB) McLaren-Mercedes 1:32,530
3. WEBBER (AUS) Red Bull-Renault     1:32,637 
4. BUTTON (GB) McLaren-Mercedes 1:32,711
5. ROSBERG (D) Mercedes AMG 1:32,821
6. RICCIARDO (AUS) Toro Rosso-Ferrari 1:32,912
7. GROSJEAN (FRA) Lotus-Renault 1:33,008
8. PÉREZ (MEX) Sauber-Ferrari 1:33,394
9. ALONSO (SPA) Ferrari          idő nélkül
10. DI RESTA (GB) Force India-Mercedes idő nélkül
11. RAIKKÖNEN (FIN) Lotus-Renault      1:33,789
12. KOBAJASI (JAP) Sauber-Ferrari 1:33,806
13. HÜLKENBERG (D) Force India-Mercedes  1:33,807
14. MASSA (BRA) Ferrari             1:33,912
15. SENNA (BRA) Williams-Renault  1:34,017
16. KOVALAINEN (FIN) Caterham-Renault 1:36,132
17. VERGNE (FRA) Toro Rosso-Ferrari 1:35,014
18. PETROV (RUS) Caterham-Renault 1:35,823
19. PIC (FRA) Marussia-Cosworth 1:37,683
20. DE LA ROSA (SPA) HRT-Cosworth 1:37,883
21. MALDONADO* (VEN) Williams-Renault idő nélkül
22. SCHUMACHER** (D) Mercedes AMG  1:34,865
23. GLOCK (D) Marussia-Cosworth 1:37,905
24. KARTHIKEYAN (IND) HRT-Cosworth 1:38,314
* 5 rajthelyes büntetés, váltócsere miatt (pénteken)
** 5 rajthelyes büntetés, váltócsere miatt (szombaton)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr714465738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása