HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Last minute helycsere: Bianchi váltja Raziát a Marussiánál

2013.03.01. 20:08 Real Simon says

Luiz Razia feliratkozott azon GP-versenyzők szomorú névsorába, akiknek a karrierje már azelőtt véget ért, hogy egyáltalán elkezdődött volna. A peches brazilt a Force India pilótaüléséről lecsúszott Jules Bianchi váltja fel a Marussiánál, azonnali hatállyal.

Bianchi Marussia 1st pic.jpgBianchi F1-es bemutatkozása csak idő kérdése volt, de Razia pénzügyi problémái előrehozták a kinevezését

Luiz Razia jó autóversenyző, de hihetetlenül balszerencsés. A Marussia F1 Team január végén jelentette be, hogy Max Chilton mellett a 24 éves brazil vezetheti a másik autójukat a 2013-as szezonban. A megegyezés azonban csak egy tesztnapra volt elég Jerezben. Miután a GP2 tavalyi bajnoki ezüstérmesének brazil szponzorai egy fillért sem utaltak át a megbeszélt összegből, a peches brazil álma szertefoszlott.

Razia pénteken (magyar idő szerint) késő délután még azt írta a Twitteren: „Hello mindenki! Tudom, hogy elcsépeltnek tűnik, de abszolút mindent megteszek azért, hogy megoldjam a helyzetet, amiről mindannyian tudtok. Köszönöm!” Vagyis, mindent megtesz azért, hogy megtarthassa a Marussia pilótaülését.

John Booth csapatfőnök türelme azonban elfogyott, és péntek este, a barcelonai teszt végeztével bejelentette: azonnali hatállyal Jules Bianchit nevezte ki Chilton új csapattársának. „Nagy örömmel köszöntjük Jules-t a Marussia F1-es csapatánál! Jules már bizonyította a tehetségét, sokan nagyra tartják a paddockban. Egyértelműen a Formula–1 felé vezetett az útja, és ezen az úton (…) jelentős sikereket ért el, különösen a 2012-es idényben, a Formula Renault 3.5 sorozatban [ahol tavaly másodikként zárt – S.I.]. Jules a Ferrari Pilótaakadémiájának is tagja, és nyilvánvaló tehetsége révén több F1-es csapat figyelmét magára vonzotta az elmúlt télen, mint aki készen áll feljebb lépni a Formula-1-be.”

Razia Marussia Jerez_r600.jpgRazia F1-es pályafutása véget ért, mielőtt elkezdődött volna. Ezzel a japán Kuvasima Maszami és Kuroszava Takuja szomorú sorsára jutott (Fotó: Marussia)

A Timo Glockot hirtelen felváltó Razia szomorú végéről John Booth ezt mondta: „Olyan helyzetben találtuk magunkat, amelyben nem tehettünk mást, mint hogy felbontsuk a szerződését. Miután egyértelművé tettük a 2013-as együttműködésünk alapjait, és figyelembe vettük az új csapatstruktúra kiépülése érdekében megtett lépéseket, nem maradt más választásunk, mint hogy hűek legyünk azokhoz az alapelvekhez, amelyeket kulcsfontosságúnak tekintünk a csapat hosszú távú fennmaradása szempontjából.”
Magyarán: ha nincs pénz, akkor tánc sincs. 

Bianchi most 23 éves, az idei újoncok közül egyedül ő indult a gokart-világbajnokságon, ahol két kategóriában egy 4. és egy 3. helyet szerzett. 2007-ben megnyerte a francia Formula Renault 2.0 bajnokságot, 2008-ban a Marlboro Masters futamot Zolderban, majd 2009-ben Formula–3 Európa-bajnok lett. A Ferrari Driver Academy 2010-ben vette fel patronáltjai közé (többek közt Sergio Pérez mellé), amit a GP2 bronzérme követett 2011-ben, az ART Grand Prix csapatával. Jules tavaly az utolsó versenyen csúszott le a WSR 3.5 bajnoki címéről, miután riválisa, Robin Frijns kilökte a pályáról.

Bianchi Marussia seat fitting2.jpgBianchi már pénteken megtartotta üléspróbáját a Marussiánál, két napja maradt tesztelni

„Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem a Marussia versenyzőülését. Egész télen az volt a célom, hogy idén versenyezhessek a Formula-1-ben, és számos próbálkozás után nagyon örülök, hogy sikerült" – mondta Bianchi a csapat sajtóközleményében. "Szeretnék köszönetet mondani a Ferrari Driver Academynek is, akik mindig támogattak engem és biztosították annak lehetőségét, hogy versenyzőként fejlődjek. Teljesen készen állok erre az új kihívásra. A következő két hétben nagyon sok dolgom lesz, de készen állok, hogy megkezdjem az első tesztnapomat a Marussia F1-es pilótájaként.”

A Marussia csapata – az eredeti terveket megváltoztatva – a barcelonai tesztből hátralévő két napon Bianchinak ad lehetőséget, hogy megismerkedjen a szerelőivel és az MR02-vel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr375112233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása