HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Ecclestone nem lesz ott Melbourne-ben – lecke a szervezőknek?

2013.03.12. 19:38 Real Simon says

Bernie Ecclestone nem lesz ott a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A helyi szervezők, politikusok és aktivisták évek óta panaszkodnak, sokallják a verseny licencdíját. Ecclestone távolmaradása lehet az első intő jel, hogy az Ausztrál Nagydíj napjai meg vannak számlálva Melbourne-ben. Adelaide városa lehet a pénzügyi huzavona nyertese.

Webber_AustralianGP11_600.jpgMark Webber és Daniel Ricciardo személyében két ausztrálnak is szurkolhat a helyi közönség - sokan mégis sokallják a licencdíjat (Fotó: Red Bull/GEPA)

Szokásával ellentétben Bernie Ecclestone nem lesz ott az idei szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A Formula One Management (FOM) irányítója, aki egy személyben felelős a versenyrendezőkkel folytatott tárgyalásokért, általában el szokott utazni az évad első futamára, idén azonban távolmarad. Ez jelzésértékű lehet a versenyt megrendező Australian Grand Prix Corporation (AGPC) vezetői számára.

„Mr. Ecclestone egy olyan világméretű üzletet vezet, amely egy szezonban 19 vagy 20 eseményt bonyolít le. Egyszerűen nem lehet ott minden egyes helyszínen” – áll a FOM hivatalos közleményében. Andrew Westacott, az AGPC elnöke megértőnek mutatkozott a hír bejelentése után, de megjegyezte: „Reméljük, Mr. Ecclestone tisztában van azzal, hogy így is megrendezzük az F1-es standardnak megfelelő versenyt”.

Évek óta tart a huzavona a melbourne-i szervezők és a FOM vezére között. Az AGPC, továbbá Victoria állam kormánya sokallja az F1-es nagydíj rendezési jogaiért kifizetett 50 millió ausztrál dollárt (38 millió euró – ez nagyságrendileg megegyezik a Magyar Nagydíj licencdíjával), amit az ausztrál adófizetők pénzéből teljesítenek minden évben. Ehhez jön még a városi pálya, a paddock, a védőkorlátok és -kerítések felépítésének költsége, ami további 7-9 millió dollárral terheli meg a költségvetést. 

Ecclestone RonWalker AUS_600.jpgRon Walker (jobbra), az AGPC korábbi elnöke már nem Ecclestone szövetségese, így Bernie nem szívesen megy Melbourne-be (Fotó: Motorsport.com)

Az Ausztrál Nagydíjat először 1996-ban tartották meg az Albert Parkban, a melbourne-iek jelenlegi szerződése 2015-ig érvényes. Westacott az időről időre feltörő ellenséges hangokkal szemben elismerte, hogy a futam nagyon fontos Melbourne város, illetve Victoria állam számára is, ha az F1-es turizmus által megnövekedett adó- és járulékbevételeket veszik alapul. „Ezen a hétvégén sem lesz más dolgunk, mint hogy egy olyan eseményt rendezzünk, amire Melbourne minden polgára büszke lehet. Nincs okunk sietni, a mi szempontunkból 2015 után sem fog megváltozni semmi” – mondta Andrew Westacott.

Ecclestone nemrég azt mondta: „legszívesebben 50 évre bebiztosítanám Melbourne helyét a versenynaptárban.” Ezt azonban Mr. E egyetlen dologtól teszi függővé: hogy megkapja-e a pénzét a szervezőktől, vagy sem. Ausztrál és brit sajtóértesülések szerint máris van egy jelentkező Victoria állam fővárosa helyére: Adelaide. Az az Adelaide, amelynek környékén (délnyugat-Ausztrália) nemrég új olajmezőket tártak fel, így valószínűleg lenne miből finanszírozni a futammal kapcsolatos kiadásokat; és ahol 1985 és 1995 között tizenegy, rendkívül sikeres és népszerű F1-es futamot rendeztek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr25131507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.03.12. 20:07:59

Egy Albert Park - Adelaide évenkénti váltóval kiegyeznék :)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása