HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Mégsem menesztik Ron Dennist, a McLaren megvédte igazgatóját

2013.04.27. 12:17 Real Simon says

A McLaren istálló közleményben cáfolta a német szaksajtóban megjelent hírt, miszerint a gyenge eladások miatt leváltották Ron Dennist a McLaren Automotive elnöki posztjáról. A modern McLaren F1-es csapat megalapítója és egykori vezére továbbra is 25%-os tulajdonos marad a McLaren-csoportnál.

McLaren_DennisCHN_600.jpgRon Dennisnek esze ágában sincs távozni a vállalattól, amelyet 1981 óta folyamatosan fejleszt, építget (Fotó: McLaren)

A német Auto, Motor und Sport szellőztette meg a hét közepén, hogy a McLaren-csoport leváltotta Ron Dennist az utcai sportkocsik kifejlesztéséért és értékesítéséért felelős McLaren Automotive éléről. A lap szakírója arról számolt be, hogy Dennist teljes hatáskörű igazgatóból úgynevezett non-executive igazgatóvá minősítették vissza, mivel az utcai sportkocsik eladása jelentősen elmaradt a tervezettől.

A McLaren sajtóközleményben kelt a márka megreformálójának védelmére. „Kategorikusan nem igazak a leváltásomról szóló hírek” – idézik Ron Dennist. „Valamivel több, mint három évvel ezelőtt ötéves szerződést írtam alá a vállalattal, annak ellenére, hogy én vagyok a cégcsoport második legnagyobb részvényese, 25 százalékkal, továbbá 15 százalékos részesedéssel bírok az automotív üzletágban. A pozícióm [csak] az első három évben ügyvezető igazgató volt” – tette hozzá Dennis.

„Én vázoltam fel a szerződés tervezetét és a feltételeket, vagyis, a saját akaratomból lettem 'non-executive' elnök 2013 januárjában. A két pozíció között annyi a különbség, hogy most már nem szólok bele a vezetőség döntéseibe. [Továbbra is] én vagyok mindkét vállalat igazgatótanácsának elnöke, ami formális kötelezettségekkel jár, ezen kívül meghatározó társtulajdonos is vagyok.”

McLaren_EuropeGP_600.jpgMcLaren_RD_FA_EUR07_600.jpgDennis 2009-es visszavonulásáig tíz egyéni- és hat konstruktőr-világbajnoki címre vezette a McLarent. A wokingi gárda legutóbbi világbajnoka Lewis Hamilton volt 2008-ban (fent), de Fernando Alonsóval is nyerhettek volna 2007-ben (alul), ha a csapatvezetés nem állít házon belüli konkurenciát a spanyolnak (Fotók: HochZwei/McLaren) 

A BBC Sports érdeklődésére Ron Dennis tagadta, hogy a jelenlegi szerződés lejártával, 2015-ben távozna a McLaren Group éléről. „Kifejezetten hangsúlyozom, hogy így fog történni – hacsak nem keres meg valaki azzal, hogy lemondjak, ami nem áll szándékomban. Nem is tudnék ennél keményebben dolgozni [mint most] számos ügyön” – tette hozzá Dennis.

A McLaren Automotive vártnál gyengébb értékesítési adatairól Dennis elmondta: minden a tervek szerint halad, hiszen az idei első negyedévi eladások csak az év második felében fognak megjelenni nyereségként a cég számláján.

McLaren_Ojjeh-Dennis_2004.jpgMansour Ojjeh és Ron Dennis 2004-ben. A hírek szerint a két régi üzlettárs viszonya már nem a régi... (Fotó: Paul-Henri Cahier)

A Dennisszel kapcsolatos történet újabb vadhajtása, hogy az AMuS úgy tudja, megromlott a kapcsolat az egykori F1-es csapatfőnök és régi üzlettársa, Mansour Ojjeh között. A lap értesülései szerint a heyzet annyira rossz, hogy Ojjeh – a többségi tulajdonos Mumtalakat Holdinggal összefogva – megpróbálta rábírni Dennist, hogy váljon meg a saját részvénycsomagjától. A bahreini kormány tulajdonában álló Mumtalakat jelenleg 50%-os, Dennis és Ojjeh 25-25 százalékos részvénycsomaggal bír a McLaren-csoportban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr175249449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása