HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Tényleg csak gumiteszt lesz Silverstone-ban

2013.07.09. 18:52 Real Simon says

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Pirelli mérnökei gondoskodni fognak arról, hogy a július 17-19. között esedékes, silverstone-i tesztelésen csak a gumikat, illetve az azokkal kapcsolatos aerodinamikai változtatásokat próbálhassák ki az F1-es csapatok. Az FIA arról is döntött, hogy nem csapnak hozzá egy negyedik napot a teszthez.

McLaren pitstop GER_600.jpgA csapatok a versenyzőikkel tesztelhetnek jövő héten, Silverstone-ban, de csak a gumikat próbálgathatják (Fotó: McLaren/HochZwei)

Az FIA kitart amellett, hogy a jövő héten kezdődő silverstone-i tesztelés csak a Pirelli új konstrukciójú gumijainak kipróbálásáról fog szólni. Az olasz gumiszállító két nappal a Brit Nagydíj után (ahol öt pilóta kapott durrdefektet, részben a hátsó kerekek felcserélése miatt) jelezte, hogy a 2012-es konstrukciót a 2013-as keverékekkel ötvöző, új gumikat szállít Silverstone-ba. A próba eredetileg a fiatal pilóták edzésének (Young Driver Test) indult, ám a silverstone-i balesetek miatt a szövetség megengedte, hogy az aktuális versenyzők tesztelhessenek a fiatal tehetségek helyett.

Az FIA sajtóközleményéből kiderül: „A tesztelésen a csapatok bevethetnek olyan versenyzőket is, akik korábban több mint két F1-es világbajnoki futamon részt vettek, azzal a feltétellel, hogy alkalmazásuk célja a Pirelli gumijainak tesztelése lesz. Annak érdekében, hogy ez a feltétel megvalósuljon, valamennyi csapatnak gondoskodnia kell róla, hogy (a tesztelés ideje alatt) bármilyen autón végrehajtott változtatás kifejezetten a Pirelli által kiadott futási tervnek megfelelő gumitesztelésen alapul.”

A Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery azt nyilatkozta az Autosportnak, hogy a tesztelés programját a gumimérnökök fogják megszabni, nem az F1-es istállók. „A csapatok nagyon egyértelmű tesztprogramot kapnak. Azt fogják kipróbálni, amit mi mondunk nekik.”

Ferrari Mugello teszt 2012_600.jpg
Legutóbb tavaly májusban, Mugellóban tartottak szezon közbeni F1-es tesztelést (Fotó: Ferrari Media)

A Mercedes istálló, amelynek autói a legérzékenyebben reagáltak a gumikra az idei versenyeken, titokban azt remélte, hogy a biztonság jelszava mögé bújva felmentést kaphat a teszteléstől való eltiltás alól. (Az FIA Nemzetközi Bírósága június 21-én kihirdetett ítéletében megrovásban részesítette a Mercedes AMG F1 Teamet, továbbá eltiltotta a gárdát a Young Driver Testen való részvételtől.) Erre azonban nem fog sor kerülni, az FIA ugyanis nem véltoztatta meg a döntést, sőt, a silverstone-i tesztelés négynaposra való meghosszabbítását is kizárta.

A Pirelli új összetételű abroncsait (a közepes és a kemény keveréket) elsőként a Magyar Nagydíjon vetik be élesben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr645398219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása