HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Vádemelés Bernie Ecclestone ellen – veszélyben az F1 urának trónja?

2013.07.17. 19:58 Real Simon says

Vádat emelt a müncheni főügyészség a Formula-1 irányítója, Bernie Ecclestone ellen.         A FOM elnöke szerdán elismerte, ügyvédei értesítették a német joghatósági döntés kézhezvételéről. Az ügy az F1 részvényeinek 2006-os eladásáig nyúlik vissza, amikor Ecclestone a vád szerint 44 millió dollár kenőpénzt adott át az adásvételben érintett Bayerische Landesbank vezetőjének, Gerhard Gribkowskynak. A bankárt 2012-ben nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte ugyanez a bíróság.

Ecclestone GP-Deutschland 2013_r600.jpg

Elszálltak Bernie Ecclestone reményei, hogy bíróságon kívüli megállapodásra jusson a 2006-os kenőpénzügyben, s így vádemelés nélkül tisztára mossa magát. Ha a bírósági tárgyalás következtében Ecclestone-nak börtönbe kell vonulnia, le kell mondania a száguldó cirkusz irányításáról, amelyet ő virágoztatott fel és tett dollármilliárdos üzletté az elmúlt 40 évben.

„Beszéltem az ügyvédeimmel, akik elmondták, hogy átvették a vádemelésről szóló bírósági idézést. Éppen most fordítják angolra” – mondta Ecclestone a Financial Times-nak. Más források szerint az F1 ura már májusban tudott arról, hogy vádat emelnek ellene, éppen azért tartott két hónapig a bejelentés, mert mostanra készült el a vádirat hivatalos angol fordítása. A reakcióját firtató újságírói kérdésre Ecclestone azt felelte: „Illendően fogunk védekezni. Érdekes tárgyalás lesz. Kár, hogy így alakult.”

Ecclestone_Vettel beint.jpgEcclestone F1-es birodalma nagyon sok világbajnokot nevelt ki. Most a műncheni ügyészség beinthet neki

A müncheni ügyészség vesztegetéssel vádolja Ecclestone-t: a Formula-1 részvényeinek ismételt eladásakor, 2006-ban állítólag 44 millió dollár kenőpénzt adott át Gerhard Gribkowskynak, az ügyletben résztvevő Bayerische Landesbank (mai nevén: Bayern LB) vezetőjének. A Bayerische Landesbank a Kirch-médiacsoport 2005-ös csődje után vásárolta fel a sportág részvényeinek 47%-át. Gribkowsky feladata volt, hogy a részvénycsomagot a CVC Capital Partners privát befektetői csoport kezébe játssza át – ezért kapta a kenőpénzt az Ecclestone és akkori felesége, Slavica tulajdonában lévő Bambino Trusttól.

Ecclestone azt állítja, ez nem a pénzügyi szolgáltatásért nyújtott kenőpénz volt. Gribkowsky kifizetésével csak azt akarta elkerülni, hogy a német bankár feljelentse őt a brit adóhatóságnál, ami – Ecclestone egy korábbi kijelentése szerint – „rendkívül drága mulatság lett volna számomra. Az adó(hatósági) kockázat meghaladta volna a kétmilliárd fontot. Azért fizettem neki, hogy fogja be a száját és ne csináljon semmi hülyeséget”. Gribkowsky a saját bírósági tárgyalásán kitartott amellett, hogy azért kapta a kenőpénzt, hogy leértékelje a részvényeket.

Gribkowskyt tavaly júniusban nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a müncheni ügyészség adócsalásért, kenőpénz elfogadásáért és a rá bízott közösségi vagyon megkárosításáért.

Ecclestone-nak augusztus közepéig van lehetősége, hogy reagáljon az ellene felhozott vádakra. Az ügyészség azt követően dönti majd el, hogy megtartja-e a bűnvádi eljárást, amire szeptemberben kerühet sor. Ha bűnösnek találják, Ecclestone-nak börtönbe kell vonulnia, ami egyet jelentene azzal, hogy fel kellene adnia vezető pozícióját a Formula One Management (FOM) elnökeként.

Ecclestone Jordan csok.jpgAz F1 "kis-nagyemberének" sok volt a "csókosa", köztük az egykori csapatvezető, Eddie Jordan

Ecclestone ügyvédje szerint a vádemelés nagyrészt Gribkowsky korábbi állításain alapul; védence ezeket kívánja megtámadni a bíróságon.

Reméljük, Bernie Ecclestone azért még eljön a Hungaroringre, hogy aláírja a Magyar Nagydíj beharangozott szerződés-hosszabbítását, ami garantálná, hogy a futam 2017 után is megrendezésre kerül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr55412281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása