HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Auf Wiedersehen, Norbert!

2012.12.14. 00:02 Real Simon says

A Mercedes-Benz Motorsport vezetőjeként eltöltött 22 év után Norbert Haug az év végével távozik a csillagos márka éléről. A 60 éves német lapszerkesztőből lett a gyár sportrészlegének irányítója. Ő vezényelte le a sikeres Indy-500-as programot 1994-ben, illetve a Mercedes F1-es visszatérését 1995-ben. Egyelőre nem tisztázott, hogy Haug folytatja-e, vagy nyugdíjba vonul.

Haug_Hamilton szemben.jpg

Meglepetésként robbant a hír csütörtökön, hogy Norbert Haug ez év december 31-ével lemond a Mercedes-Benz sportigazgató-helyettesi székéről. Haug 22 évet húzott le a stuttgarti márka sportrészlegének gyakorlati vezetőjeként (névlegesen nem ő volt a sportfőnök), ez idő alatt a csillagosok megnyerték az FIA sportautó-világbajnokságot (1991); egy speciális motorral megnyerték az Indianapolis-500-at (Al Unser Jr., 1994), majd motorszállítóként beszálltak a Formula-1-be (1995).

Haug_Dennis_DC_HUN98_r600.jpg

A McLaren – a Mercedes-Benz, Haug és Mika Häkkinen hathatós segítségével – 1998-ban és 1999-ben megnyerte a világbajnoki címet, majd a kétezres évek meghatározó F1-es csapatává vált. 2008-ban Lewis Hamiltonnal (McLaren-Mercedes), 2009-ben Jenson Buttonnal (Brawn-Mercedes) lettek világbajnokok. Norbert Haug irányítása alatt a Mercedes-motoros versenyautók összesen 87 F1-es nagydíjat és hat világbajnoki címet nyertek.

„Szeretnék köszönetet mondani a világ legjobb autóipari cégének ezért a több mint 22 évért, amely során egyetlen pillanat sem telt el szenvedély nélkül. Külön köszönöm a bizalmat és a szabadságot az igazgatótanácsnak, amelyet pályafutásom során végig élvezhettem” – jelentette ki Haug a Mercedes sajtóközleményében.

„1991 óta hatalmas sikereket és győzelmeket értünk el, melyekért köszönettel tartozom a kollégáimnak. Sajnos a 2012-es idényben, a gyári csapattal elért egy győzelmünkkel nem tudtuk teljesíteni a saját elvárásainkat. Azonban megtettük a megfelelő lépéseket, hogy a jövőben sikeresek legyünk. A csapat és a versenyzőink mindent meg fog tenni, hogy elérjük a céljainkat.”

1996-GP-Monaco-McLaren_r600.jpgAz első Formula-1-es McLaren-Mercedes: Mika Häkkinen, Monacói Nagydíj, 1995 (Fotó: Mercedes-Benz)

A Mercedest magába foglaló Daimler-konszern elnöke, Dieter Zetsche nagy elismeréssel beszélt Haug eredményeiről. „Az elmúlt több mint 20 évben Norbert Haug volt a Mercedes motorsport-programjának arca. Egy egész korszakra tette rá a névjegyét, melynek csúcspontjaként felelt az Ezüstnyilak Formula-1-es visszatéréséért. Az igazgatótanács és az autósport teljes nagycsaládja nevében köszönöm Norbertnek a különleges elhivatottságát a háromágú csillag iránt.”

Haug Hockenheim_res600.jpg

Haug egyelőre nem árulta el, hogy folytatja-e pályafutását egy mésik poszton a Mercedes kötelékében, vagy esetleg nyugdíjba vonul. A Mercedes-Benz 2012 őszén jelentette be, hogy Niki Laudát szerződtette sportigazgatónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr24964596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása