HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Muller és Nykjaer nyert; Michelisz negyedszer is a dobogón

2013.06.09. 17:15 Real Simon says

Eseménydús versenyeket hozott a túraautó-világbajnokság oroszországi fordulója. Az első futamot piros zászlóval le kellett állítani, mivel az Ng és Barth balesete miatt a helyszínre küldött darus kocsi lerobbant az első kanyarnál. A versenyen végig érvényben lévő sárga zászló Yvan Mullert a győzelemhez, Michelisz Norbertet a 3. helyhez segítette hozzá. A második futamon Nykjaer és Muller csatázott a győzelemért, végül a dán nyert. Michelisz a rajtnál visszaesett, de kihasználta a vetélytársak hibáit, és ötödikként futott célba. Norbi összesen 27 pontot gyűjtött Moszkvában, ezzel feljött a vb hatodik helyére.

Muller_RUS40_r600.jpg"Rettegett Yvan" már 113 pont előnnyel vezet Tarquninivel szemben, a negyedik vb-cím behúzása csak formalitás

A Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert a szombati időmérő edzésen megszerzett negyedik helye után a vasárnapi futamokon is kiválóan szerepelt. Legjobb Hondás versenyzőként 27 egységet gyűjtött Moszkvában. A magyar pilóta Szlovákia, Magyarország és Ausztria után Oroszországban is dobogóra állhatott és feljött a FIA WTCC pontverseny 6. pozíciójába.

Az élről induló Yvan Muller megtartotta vezető helyét Tom Coronellel szemben a gördülőrajtos első futam kezdetén. A második sorból startoló Robert Huff és Michelisz Norbert helyet cserélt, a Zengő Motorsport magyar pilótája feljött a 3. pozícióba. Mögötte a Lada versenyzője, James Thompson, illetve Gabriele Tarquini következett a gyári Honda Civickel.

A mezőny vége felé Barth és NG összeütközött (a svájci BMW-je félig a levegőbe is repült), emiatt pályára küldték a biztonsági autót. Ezután be kellett tartani a piros zászlót is (félbeszakították a futamot), mert az emelődarus teherautó lerobbant az első kanyar bukóterében. Emiatt az újraindítást követően sárga zászlójelzés maradt érvényben a futam végéig, vagyis, nem lehetett előzni az első kanyarban.

Michelisz_SVK89_R600.jpgCsalóka kép: Huff vezet Michelisz előtt, a valóságban azonban Norbi sakkban tartotta a címvédőt az első futamon

A 10 körre elengedett futamon Coronel kergette Mullert, míg Michelisz derekasan állta a sarat Huff, Thompson és Tarquini rohamaival szemben. Norbi remekül védte az íveket, de az igazsághoz tartozik, hogy Huff Seatja gyorsabb volt a pálya utolsó szektorában, a világbajnok a célegyenesben a szélárnyékot kihasználva többször is előzési pozícióba került – a sárga zászló miatt azonban ezt nem tehette meg. Öt körrel a befutó előtt Coronel támadni kezdte a háromszoros világbajnokot, de nem tudott fogást találni a negyedik vb-címe felé menetelő francián.

A WTCC első oroszországi futamát Yvan Muller nyerte meg, Tom Coronel és Michelisz Norbert előtt, aki idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogóra.

A második futamon Mehdi Bennani és Michel Nykjaer startolhatott az első sorból, Michelisz a 6. helyről, Gabriele Tarquini mellől várhatta az indulást. Bennani jól rajtolt, az első kör végén már 1,3 mp-cel vezetett a kissé túlsúlyos Nykjaerrel szemben. Mögöttük nagy kavarodás alakult ki, amiben Michelisz három pozíciót veszített és a 9. helyen zárta az első kört. Coronel kihasználta a hátsókerékhajtású BMW erősségét, és az ötödik helyre ugrott előre.

Nykjaer_RUS21_r600.jpgNykjaer már a harmadik diadalát aratta 2013-ban. A győzelem receptje: "Első lépés: végy egy Chevy Cruze-t"...

A 4. körben a célegyenes végén öt autó került egymás mellé: Thompson, Coronel, Tarquini, Muller és Huff akart egyszerre elfordulni az első kanyarban. Coronel jobbra húzta a kormányt, összeakaszkodott Thompsonnal, de Huffnak is fékeznie kellett. Michelisz a hármas kicsúszásának köszönhetően, Oriolá mögött a hatodik helyen haladt. Az élen Nykjaer utolérte Bennanit és a célegyenes ráfordító kanyarban megpróbálta megelőzni a BMW marokkói pilótáját, aki kitessékelte a dánt a pályáról. Párharcuk végül a 7. körben dőlt el, amikor Nykjaer a kanyargós részén átvette a vezetést Bennanitól.

A második versenyt Nykjaer nyerte meg, a NIKA Racing versenyzője idei harmadik sikerét aratta (csak Muller nyert nála többször, 4-szer ebben a szezonban). Muller a 10. helyről rajtolva ért fel a dobogóra és másodikként fejezte be a futamot Huff előtt. Michelisz Norbert az ötödik helyen ért célba, ezzel ismét a legjobb hondás versenyző lett.

Michelisz Norbert: „Jó kis futam volt, nagyon örülök a harmadik helynek. A reggeli bemelegítés után nem számítottam arra, hogy önerőből harcolhatunk a dobogóért. Reménykedtem az esőben, de be kell, hogy lássam, eső nélkül is jól működött az autó. Nagyon örülök ennek a dobogónak, mert ez a negyedik versenyhétvége ahol sikerül elcsípni egy dobogós helyezést, nagyon élveztem a verseny minden egyes percét.”

FIA WTCC - Race of Russia/Oroszország,
Moscow Raceway, Moszkva

Az 1. futam végeredménye:
1. MULLER (FRA) RML Chevrolet Cruze 1.6T
2. CORONEL (NL) ROAL BMW 320TC
3. MICHELISZ (H) Zengő Honda Civic WTCC

A 2. futam végeredménye:
1. NYKJAER (DK) NIKA Chevrolet Cruze 1.6T
2. MULLER (FRA) RML Chevrolet Cruze 1.6T + 0,379 mp.h.
3. HUFF (GB) Münnich SEAT León 1.6 + 6,418”
4. ORIOLÁ (SPA) Tuenti SEAT León 1.6 + 7,494”
5. MICHELISZ (H) Zengő Honda Civic WTCC + 8,075”
6. CHILTON (GB) RML Chevrolet Cruze 1.6T + 8,682”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr765352705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása