HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A Red Bull orrát koppintotta le a Ferrari

2010.01.28. 11:33 Real Simon says

Csütörtökön délelőtt Maranellóban leleplezték a Ferrari 2010-es F1-es versenygépét, az F10-est. A Stefano Domenicali csapatfőnök beszédével megnyitott bemutatón a Ferrari vezető mérnökei – Aldo Costa főtervező és Luca Marmorini motorfelelős – először az autó technikai részleteit ismertették.

A Ferrari F10 tengelytávja az idei szabályok által előírt nagyobb tankkapacitás miatt megnövekedett, ami értelemszerűen a kocsi súlyelosztásának és aerodinamikai tulajdonságainak optimalizálását vonta maga után. A mintegy 100 kg-mal megnőtt rajtkész tömeg miatt a Brembo erősebb fékeket fejlesztett ki, a lengéscsillapítókat pedig aerodinamikai okokból kellett áttervezni. Marmorini elmondta: a motorfejlesztő részleg legfontosabb feladata az volt, hogy javítsanak az üzemanyag-fogyasztáson, ami tavaly az autó Achilles-sarka volt (a Ferrari V8-as 10%-kal több benzint fogyasztott, mint a konkurens Mercedes hajtóműve), és a próbapadon elvégzett tesztek alapján ezt sikerült is elérniük.

A 2010-es Ferrari a 2009-es modell továbbfejlesztett változata, ezzel együtt teljesen új konstrukciónak számít. Szembetűnő, hogy a Ferrari átvette a tavaly a Red Bull által alkalmazott „csatorna-orrot”, amelyet Räikkönen autóján már a tavalyi Belga GP edzésein kipróbáltak, de a futamon végül nem használtak.

Luca di Montezemolo elnök beszédében hosszasan ecsetelte a Ferrari dicső múltját, amely idén már a 61. szezonjába lép. Ennek fényében meglepő, hogy a kocsi típusjelzése nem F61 lett (ami egyébként logikusan következne a tavalyi F60 után), hanem F10. Az elnök kiemelte: 1951-ben egy latin pilóta, az argentin González vezette elsőként győzelemre a Scuderiát. Ehhez kapcsolódva örömmel jelentette be az idei pilótákat, a spanyol Fernando Alonsót, illetve a brazil Felipe Massát.

A Ferrari F10 első próbafutására délután 15:30-tól kerül sor, a kocsit először Massa vezetheti az üzem mellett elterülő fioranói tesztpályán.

Szólj hozzá!

Címkék: ferrari bemutató fernando alonso montezemolo felipe massa gonzález f10 domenicali aldo costa marmorini

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr962211603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása