HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A Red Bull nyomására engedett az FIA a Renault-nak

2010.03.22. 09:50 Real Simon says

Az FIA engedélyt adott a Renault-nak arra, hogy a francia gyártó kisebb változtatásokat hajtson végre F1-es erőforrásainak kiképzésén és beépítési módján. A száguldó cirkuszban 2007 vége óta érvényben van a motorfejlesztés „befagyasztása”, de bizonyos esetekben – ha a művelet a fogyasztás, vagy a költségek csökkentésére irányul – a szabályok lehetőséget adnak korrekciókra.

A többi istálló - érthetően - nem fogadta kitörő örömmel, hogy az FIA vélhetően a Red Bull Racing nyomására engedett a franciák kérésének. Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője ugyanis többször kritizálta a motorok befagyasztását, amely véleménye szerint konzerválja a motorok között a fejlesztési tilalom ellenére kialakult 20-30 lóerős teljesítmény-különbséget.

Az FIA csak azokra a módosításokra adott engedélyt, amelyek valóban a gyártási költségek csökkentésére, illetve a V8-as beépítésére irányulnak. A franciák egyéb technikai jellegű módosítási kérelmeit (amelyek a hajtómű teljesítményének fokozására irányultak volna) azonban elutasította a nemzetközi szövetség.

„A többi F1-es gyártóhoz hasonlóan mi is engedélyt kaptunk arra, hogy változtassunk a motor beépítési módján, a karosszériába történő integrációján. A kéréseink közül néhány meglehetősen trükkös volt, amire nem kaptunk pozitív választ, de a többségét elfogadta a szövetség” – ismerte el a Renault csapatfőnöke, Eric Boullier.

A Renault másodszor kapott engedélyt a változtatásra, 2008 tavasza után. Akkor – a szezon eleji változtatásoknak és Fernando Alonsónak köszönhetően – a Renault az év végén két futamot is megnyert. Idén a Renault látja el motorokkal a Red Bull csapatát, és a Bahreinben látott unalmas körözés láttán az FIA illetékesei valószínűleg úgy gondolták, hogy ily módon hozzájárulhatnak a világbajnokság izgalmainak fokozásához.

6 komment

Címkék: renault red bull fia christian horner eric boullier motorfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr592211719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_152981 2010.03.23. 09:13:56

Egy valamit nem értek vagyis értek :D de azt nem értem ők miért nem értik :D Szóval volt rá x hónap hogy ezt megcsinálják kérvényezzék stbstb miért pont most kell amikor már elkezdődött? A másik hogy nyílvánvalóan trükközni akarnak be is is merik akkor miért csodálkoznak ha azokat nem engedélyezik? Most akkor be van fagyasztva fejlesztés vagy nincs? Szerintem is hülyeség ez a befagyasztás de akkor ilyen olyan indokkal ne oldjuk fel. Költségek csökkentése miatt? A Ferrari motor sokat fogyaszt ez drága holnap építsük át :D Nem tetszik ez hogy az FIA úgyértelmezi szabályokat ahogy akarja következetesség sosincs.

Ismeretlen_148360 2010.03.23. 09:54:31

Szerintem se fair a többiekkel szemben, hogy megengednek ilyen utólagos belenyúlásokat. Ha valami tilos, akkor legyen tényleg tilos. Igaz, azt csak a motorgyártók tudják igazán, hogy a másik gyártó milyen kiskapukat használt ki a saját motorja erősebbé tételére. A Renault legalább próbálja a nyilvánosság előtt, szabályos keretek közt csinálni. Nem lehet véletlen, hogy a Merci 30 lóerővel erősebb, miközben elvileg nem lehetett hozzányúlni a V8-ashoz 2007 vége óta. A végére eljutottam addig, hogy mint mindennek, ennek az érmének is két oldala van. Az F1-ben soha, semmi nem egyszerű...

Ismeretlen_152981 2010.03.23. 10:17:20

Mondjuk ez a szomorú hogy így lopva kiskapukat kihasználva kell fejleszteniük. Jó tudom költség csökkentés :D ami már szinte Forma 1 neve mellé oda is lehetne biggyeszteni, de nekem ez nagyon nem tetszik, jó lenne ezen picit változtatni :) Ferrari Fan Clubban felmerült egy kérdés aminek esetleg utána lehet kérdezni :) Volt ez az Lg-s online kampány az f1-ről amiben szurkolók véleményét kérdezték. Lehet tudni hol tart ez a dolog? Elolvasták félre dobták vagy esetleg eredménye is lesz? :)

Ismeretlen_148360 2010.03.23. 10:46:13

LG-kampány: ezt minden évben elvégzik és korrektül ki is elemzik. Kérdés, hogy az eredménye hogy jut el hozzánk? Az (angol) F1 Racing le szokta hozni az aktuális felmérés eredményének elemzését, de hogy melyik lapszámban, az változó. Miután tudtommal a magyar nyelvű F1 Racing megszűnt, ha valaki ismerős jár kint Angliában, érdems hozatni vele angol verziót.

Sceurpien · http://www.pegamesatnet.hu/Rage/ 2010.03.23. 11:28:07

Remélem nem baj hogy ide írok. Az én honlapomnak van egy bannercsere jellegű ajánlata. Érdekel esetleg? F1-es jellegű játék. Maga a honlap: www.pegamesatnet.hu/Rage/ Az ajánlatról: www.pegamesatnet.hu/Rage/forspons.php Kicsit másabb, mint a szokásosok, de pont azért, mert így a játékosoknak érdekük, hogy megnézzék a "Szponzorokat". Ha érdekel, a honlapon megtalálod az e-mail címem, és írj. Köszi!

Ismeretlen_152981 2010.03.23. 12:04:42

Tényleg az F1Racing is fel volt tüntetve :) akkor talán lesz majd erről infó :)
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása