HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Simon mondja: Tessék mondani, minket miért manipulálnak?

2010.04.03. 12:17 Real Simon says

Flavio Briatorét, Pat Symondst és a Piquet-famíliát tavaly nyilvánosan "kivégezte" az FIA, mondván: manipulálták a 2008-as Szingapúri Nagydíj eredményét.

Eközben azt láthatjuk, hogy Ausztráliában és Abu Dhabiban késő délután indítják a futamot, hogy "látványosabb legyen a célba érés", miközben nagyjából az összes versenyző arra panaszkodik, hogy alig látnak a lemenő naptól, amikor 250-300-as tempónál a szemükbe süt.
Malajziában a szokásos (ottani) 3-ról 4 órára teszik át a kvalifikáció és a verseny rajtját, holott évtizedes tapasztalatok alapján borítékolható, hogy fél 5 és fél 6 között az egyenlítői égövben törvényszerűen leszakad az ég. Annyi víz sehol sem esik a világon, mint Malajziában, így nem egyszerűen "esős" versenyről, vagy edzésről kell beszélnünk, hanem olyan vízátfolyásokkal, kisebb tavakkal tarkított pályáról, amelyen biztonságosan biciklizni sem lehet, nemhogy egy F1-es kocsival száguldani!
 
Ez a mai időmérő edzés szerintem az egyik legrosszabb példája volt annak, hogyan manipulálják az eredményeket, és azon keresztül minket - F1-rajongókat, tévénézőket, újságírókat egyaránt - a sportág irányítói. Minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy esőben kerüljön sor az edzésekre és a futamra, ami olyan felhőszakadás, sőt, villámlás mellett, amilyet a tavalyi versenyen, vagy éppen ma láthattunk Sepangban, rendkívül balesetveszélyes. 

Persze, őket csak a nézettségi kvóták érdeklik. Az alkalmi tévénézők pár nap, hét múlva már csak arról fognak beszéli, hogy "milyen remek, milyen izgalmas volt az az edzés, milyen sok volt az előzés!" Hú-ha!. Az a bajom ezzel, hogy ez nem fair a csapatok és a nézők többségével szemben. Most a Ferrari és a McLaren szívta meg, legközelebb mások fogják. És sportszerűtlen a nézőkkel szemben, mert a végeredmény - legyen bármennyire szimpatikus Nico Hülkenberg, vagy éppen Kobajasi Kamui - nem a valós erőviszonyokat mutatja.

Szerintem ez a klasszikus manipuláció, az eredmények befolyásolása. És ez nem tetszik nekem.

4 komment

Címkék: vélemény kvalifikáció maláj gp simon mondja

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr172211744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardendesigner 2010.04.03. 12:47:31

Ha ez így folytatódik, akkor a csapatok a csapatfőnök, a csapatorvos, a csapat technikai igazgató, főmérnök mellett, kénytelenek lesznek szerződtetni, egy csapat meterológust, vagy egy békát egy dunsztos üveggel

Ismeretlen_149536 2010.04.03. 21:39:12

Csapatmeteorologus már régóta van, a 90-es évek elejéig esőfigyelő emberei voltak a nagycsapatoknak a pályától pár kilométerre. Ez a maláj esős futam már tavaly is aljas húzás volt. Akinek sze van, nem a maláj esős évszak közepére teszi az F1 futamot. Aki meg nem akar életveszélybe sodorni 24 versenyzőt, az meg pláne nem csinál ilyet. Jó futam lesz holnap, őszintén remélem senki sem fog meghalni a vakon száguldók közül.

Ismeretlen_148360 2010.04.04. 00:10:03

Gardendesigner: Nem ezen múlik. Nem arról van szó, hogy a Ferrarinak, McLarennek van-e saját külön bejáratú leveliékája, aki megjódolja az időjárást. Hanem azon, hogy szánt szándékkal miért kell egy órát csúsztatni a kvalifikáció, a verseny rajtján, és megvárni a felhőszakadást. Miért manipulálják az eredményeket, miért manipulálnak minket? Hogy egy klasszikus westernfilmet idézzek: "Egy maréknyi dollárért". És tényleg. Utálok kísérleti nyúl lenni.

Ismeretlen_152981 2010.04.04. 07:52:01

Hát igen Bernie bá szerintem csak ezért rakatta későbbre hogy tuti eső legyen :S Nekem se tetszik ez főleg hogy a Ferrari ilyenkor mintha bepánikolna és állandóan van valami hiba :S Nem tudom finn lapok áptilis tréfáját olvastátok-e ott Bernie bát figurázták ki hogy milyen ötletei lesznek. Bevallom egy kettőnél simán elhittem hogy az öreg ezt bedobja majd! Az egyik legvicesebb hogy unalmasabb futamoknál a pálya szélén található locsoló kocsikból felvizezik a pályát ezzel tennék izgalmasabbá a versenyeket:D Én komolyan ezt is kinézném az öregből :D Ha érdekel titeket hozom a többi fikciót is :D
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása