HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Magyar cégek menthetik meg a MotoGP-pályát Sávolyon

2010.09.13. 21:21 Real Simon says

Egy magyar vállalkozásokból álló konzorcium fejezheti be a sávolyi motorversenypálya építését – értesült a Napi Gazdaság. Az üzemeltetés joga viszont továbbra is a spanyol érdekeltségű Balatonring Kft. birtokában maradna.

A spanyol beruházó, a Grupo Milton Zrt. cégnyilvántartási adataiból kiderül, hogy a pályát építő (és a földmunkákba, infrastrukturális fejlesztésekbe eddig körülbelül 5-6 milliárd forintot befektető) Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonosi struktúrájában alapvető változások mentek végbe. A cégből tavaly év végén kiszállt a Grupo Milton, helyét a valenciai székhelyű Worldwide Circuit Management (WCM) SL vette át.

Nem kívánta kommentálni a gazdasági napilap értesüléseit a motoros centrum üzemeltetésére létrehozott Balatonring Kft. sem. Sávoly polgármestere, Bobek József sem tudott bővebb információt adni, mint mondta: napi szintű kapcsolatban van a befektetőkkel, a változásokról biztosan tájékoztatták volna. A polgármester továbbra is fenntartja azt a véleményét, miszerint a pálya építése nem pénz, hanem kormányzati akarat kérdése.

A 90 millió eurós (mai áron mintegy 25 milliárd forint) pályaépítés azt követően állt le Sávolyon, hogy az MFB nem folyósított a spanyol befektetőknek 15,3 milliárd forint hitelt – pedig ennek 80 százalékára garanciát vállalt volna az állam. A Magyar Turizmus Zrt. a rendezéshez kapcsolódva tíz év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogáért. A beruházás legutóbbi fejleményeként idén júniusban a Társaság a Szabadságjogokért kérésére megjelent a pálya megvalósíthatósági tanulmányának néhány részlete, amelyet addig titokban tartottak. Eszerint a magyar állam öt éven belül megvehette volna a Balatonringet, az állam az opciós szerződés szerint a hiteltörlesztésen felül 25 millió forintért jutott volna a pályához.

Az üzemeltetés azonban továbbra is a Balatonring Kft. birtokában marad, melynek 70 százalékos tulajdonosa a WCM SL, 30 százalék pedig a Magyar Turizmus Zrt-é. Ha megoldódnának a finanszírozás gondok, és a pálya jövő tavaszig elkészülne, akár már 2011-ben MotoGP-futamot rendezhetnének Sávolyon.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr382294147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sünmami 2010.09.14. 08:12:46

Utolsó mondathoz: Amen:)

Balatonrajongó 2010.09.22. 10:15:15

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért, ha van kedved oda is töltsd fel a balatoni írásaid vagy amit magadtól a legjobban szeretsz. Üdv, Charley Davidson
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása