HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Megint Le Mans felé tart a McLaren

2010.12.17. 12:58 Real Simon says

Egy évvel ezelőtt mutatták be a McLaren új szupersportkocsiját, az MP4-12C-t, és a wokingi gárda máris versenyeztetni akarja. A brit CRS Racinggel együttműködve jövőre legalább négy McLaren 12C áll rajthoz az FIA európai GT3-as sorozatában. A cél (most még burkoltan): Le Mans.

Tizenhárom évvel a McLaren utolsó Le Mans-i szereplése után a brit márka 2011-ben visszatér a GT-sportkocsik világába. A GT3-as előírások szerint átalakított MP4-12C sportkocsit a brit GT-bajnokságban eredményes CRS Racing veszi kezelésbe, de a gyáriak arra számítanak, hogy más csapatok is rendelnek a sajtóközlemény szerint "versenyképes áron" kínált prototípusból.

A McLaren 1995-ben első nekifutásra megnyerte a Le Mans-i 24 órás viadalt az F1 GTR-rel (J.J. Lehto, Yannick Dalmas, Szekija Maszanori), a következő évben a 4., 5., 6., 8. és 9. helyen végeztek a BMW V12-es motorral felszerelt versenygépek. A hosszított változat 1997-ben második és harmadik helyet szerzett a kategóriájában, majd utolsó évében, 1998-ban negyedikként futott célba. Nyugdíjazása előtt a McLaren F1 GTR egészen 2002-ig eredményesen versenyzett a brit GT-bajnokságban.

„A versenyzés a vérünkben van, így természetes számunkra, hogy egy GT3-as versenyverziót is kifejlesszünk a 12C utcai sportkocsiból. A McLaren versenytörténete legendás, amiben a GT-versenyzés is fontos szerepet töltött be. Ezt a szép hagyományt kívánjuk folytatni a mostani GT3-as programmal, valamint a további sportkocsi-projektekkel a jövőben” – mondta Martin Whitmarsh, a McLaren-Mercedes F1-es istálló vezetője. „A 12C kialakítása, a forradalmian új, pehelysúlyú, egy darabból kialakított szénszálas karosszéria (MonoCell) garancia az egyszerű fenntarthatóságra és a nagy teljesítményre.”

Andrew Kirkaldy, a CRS Racing csapatfőnöke így nyilatkozott: „Ritka alkalom, hogy az ember egy olyan híres csapattal dolgozhat együtt, mint a McLaren. Célunk, hogy közös erővel a rajtrács legjobb GT-kocsiját fejlesszük ki. A McLaren mérnöki tapasztalatainak nincs párja ebben a sportban, és ez tükröződni fog a 12C GT3-ason is. A program egyik legfontosabb eleme a partnercsapatok kiszolgálása lesz, limitált darabszámú autókkal, versenyképes áron.”


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mclaren; le mans; gt3; sportkocsi; sportautó; gtr; 12c; crs racing

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr592521734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása