HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Állandó rajtszámokat osztana Jean Todt

2011.03.17. 10:07 Real Simon says

Jean Todt, az FIA elnöke végre megfogalmazta, amit a Száguldó cirkusz már régóta szeretett volna: legyenek állandó, jól leolvasható rajtszámok a Formula-1-es kocsikon!

Régen a Ferrarié volt a 11-es és 12-es, később a 27-es és 28-as szám, függetlenül a konstruktőr-vb-n elért helyezéstől. A McLarené volt a 7-es és 8-as, majd a sorozatos vb-címek idején az 1-es és a 2-es. A Renault csapata hagyományosan a 15-ös és 16-os számmal küldte csatába pilótáit, ráadásul az előbbit pirossal, utóbbit kékkel írták fel a kocsira. Ezáltal sokkal könnyebb volt beazonosítani egy-egy pilótát, kocsit.

A Nemzetközi Autós Szövetség elnöke, Jean Todt egy lapinterjúban kifejtette: szeretné, ha a Formula-1-ben visszatérnének az állandó, jól látható rajtszámok rendszeréhez. Todt szerint jelentősen megkönnyítené a rajongók dolgát, ha kedvencük minden évben ugyanazzal a rajtszámmal versenyezne - kivéve persze, ha megnyeri a világbajnoki címet (akkor automatikusan járna az 1-es rajtszám).

Jean Todt azt is szorgalmazza, hogy a kocsikon jól látható módon tüntessék fel a rajtszámokat, amivel szintén csak egyetérteni tudunk. Manapság, ha valaki nem ismeri kívülről a bukósisakokat, szinte képtelenség megmondani, melyik kocsit ki vezeti.

Néhány évvel ezelőtt a csapatok azzal hárították el a nagyobb rajtszámok iránti igényt, hogy "kell a hely a szponzorfeliratoknak". Van erre egy egyszerű megoldás: ragasszanak több, de kisebb méretű szponzorfeliratot a kocsira, de az orr hegyét, meg a hátsó légterelő oldallapjának egy részét hagyják szabadon a rajtszámnak!

Ez segítene abban is, hogy az F1-es kocsik vizuálisan is visszatérjenek az 1960-as, '70-es, '80-as évek látványához, amikor elég volt rápillantani az autókra (akár elölről, akár oldalról) és mindenki azonnal tudta, kit lát a pályán. Ha már ilyen nagy divat a retro...
 

Szólj hozzá!

Címkék: rajtszám fia; elnök; jean todt;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr212746597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása