HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Megóvja a Monacói Nagydíj eredményét a Hispania?

2011.05.24. 10:58 Real Simon says

Colin Kolles, a Hispania csapatfőnöke illegálisnak tartja az F1 vezető csapatainak állandó befújt diffúzorát, ezért azzal fenyeget, hogy megóvja a hétvégi Monacói Nagydíj eredményét.

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) már a Török Nagydíj után felhívta az F1-es istállók figyelmét arra, hogy tudomására jutott: a csapatok olyan speciális kipufogórendszert, illetve diffúzort használnak, amely a kipufogógázokat nemcsak gázadáskor, hanem fékezéskor is hasznosítja. Ez a szövetség álláspontja szerint ellentmond a mozgó aerodinamikai segédeszközök tilalmának.

Ezzel messzemenőkig egyetért Colin Kolles is, aki a vitatott kipufogó-kivezetés betiltását és a „vétkes” csapatok megbüntetését követeli.

„Egyértelmű, hogy a többi autó illegális, ami hatalmas előnyhöz juttatja őket velünk szemben. Tilos forró kipufogógázokkal, vagy más mozgó eszközzel befolyásolni a kocsi aerodinamikáját”
– jelentette ki Kolles a BBC-nek még Barcelonában.

„A mérnökeink igen alaposan tanulmányozták ezt a megoldást, és a lényeg, hogy nem egyezik az előírásokkal. Ez óriási előnyhöz juttatja a többi csapatot. Ha nem vetnek véget ennek a Monacói Nagydíj előtt, nem marad más választásom, mint hogy megóvjam őket. Az egyetlen ok, amiért ezt eddig nem tettem meg, az, hogy a Spanyol Nagydíjon nem voltunk érintettek semmilyen sportszakmai döntésben” – tette hozzá a román származású csapatvezető.

Az úgynevezett forrógáz-kivezetéses (hot-blown) diffúzor úgy működik, hogy a gázokat akkor is az alvázvégződésre vezeti, amikor a versenyző lelép a gázról, vagy a fékpedált nyomja. A mezőnyből jelenleg csak a három leggyengébb csapat, a Williams, a Hispania és a Virgin nem használja ezt a megoldást.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting azért nem tiltatta be már a Spanyol Nagydíjon a megoldást, mert a többi csapat vezetője hevesen tiltakozott, mondván, sem idő, sem megfelelő források nem állnak a rendelkezésükre, hogy ilyen rövid idő alatt kiiktassák a vitatott megoldást.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner úgy nyilatkozott: „Azt gondoltam, Kollesnak jelenleg sokkal égetőbb gondjai vannak, mint hogy ezzel foglalkozzon”.

A Hispania tiltakozása akkor lehetne igazán eredményes, ha sikerülne maga mellé állítania a másik két érintett istállót, a Williamst és a Virgint is. Erről azonban egyelőre nincs szó.
 
Colin Kolles óvással fenyeget, de vajon megrengetheti Dávid a Góliátokat?

1 komment

Címkék: f1 technika szabály forma 1 williams colin fia betiltás virgin hrt diffúzor hispania kolles

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr812928604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sünmami 2011.05.24. 15:25:45

Ha jól értelmezem a lényeget, akkor az ilyen a esetekre szokták mondani, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is"? Van akinek arra nincs forrása hogy visszafelé fejlesszen, van akinek meg arra hogy előrébb jusson. Logikus a felháborodás :D
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása