HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Webber 55 ezreddel verte Hamiltont a pole-ért

2011.07.23. 20:00 Real Simon says

Az első két helyről induló pilóta, Mark Webber és Lewis Hamilton tökéletes köréről marad emlékezetes a Német Nagydíj időmérő edzése. Sebastian Vettel 14 futam után kiszorult az első sorból, míg a győzelemre áhítozó Alonso negyedik lett a Ferrarival.

Mark Webber idei 3., összesen kilencedik pole pozícióját szerezte a Nürburgringen (Fotó: Active Pictures/Jiri Krenek)

Ahogy az várható volt, visszaállt a Red Bull dominanciája a kipufogó-rávezetéses diffúzorra vonatkozó korlátozások feloldása után. Arra viszont nem sokan számítottak, hogy Mark Webber jóformán minden edzésen gyorsabb lesz, mint a hazai versenyére készülő vb-éllovas, Sebastian Vettel; vagy hogy Lewis Hamilton ilyen erős lesz a McLarennel.

Webber már a Q3 közepén olyan időt futott, ami szinte biztosan pole pozíciót ért, de a végén kijött még egy gyorskörre, és 1:30,079-re javította saját legjobbját, egyúttal a Nürburgring pályacsúcsát. Kellett is a turbózás, mivel Hamilton négytizedet (!) javított addigi legjobbjához képest, végül 1:30,134-gyel jött be másodiknak, harmatos 55 ezreddel lemaradva a red bullostól.

"A kocsi nagyon jól ment, remek volt a balansza, szerintem ez volt az egyik legjobb (edzés)köröm, amit ezzel az autóval futottam. Az ember a Q3-ban rögtön a limiten próbál autózni, és ha sikerül javítania a második nekifutásra, az általában egytizedet jelent. Most viszont négy tizedet javultam! Fogalmam sincs, hol találtam ennyi időt, de az biztos, hogy megszerzem a belsőkamerás felvételt, mert ezt feltétlenül vissza akarom nézni!” – áradozott Hamilton a saját elmondása szerint idei legtökéletesebb edzésköre után.


Lewis Hamilton (Vodafone McLaren Mercedes), Nürburgring (Fotó: Active Pictures)

Hamilton azt is beismerte, hogy nemcsak ő, hanem a McLaren csapat is alábecsülte az MP4-26 gyorsaságát kevés benzinnel. Magyarán, a pénteki szenvedés után (amikor egy újfajta kipufogót próbálgattak – hiába), kevés benzinnel sokkal gyorsabb lett a kocsi, mint várták.
Jenson Button ennek ellenére nem ment jól, az angol a kocsi hátsó részének instabilitására, a tapadás hiányára panaszkodott, a lágy és a közepes gumikon egyaránt. Button csak a 7. helyről várhatja vasárnap a rajtot.

Természetesen Webber is elégedett volt idei 3. pole pozíciójával (korábban Barcelonában és Silverstone-ban indulhatott az élről), attól pedig kifejezetten dagadt a mája, hogy saját közönsége előtt verte meg Sebastian Vettelt.

Vettel a harmadik legjobb időt futotta (1:30,216), 137 ezreddel elmaradva a csapattársától. A Red Bull világbajnoka a tavalyi Szingapúri Nagydíj óta folyamatosan az első sorból rajtolhatott, és úton volt Ayrton Senna 1988/89-es, 24 első soros rajtot számláló rekordja felé. Sebastian nagy menetelése azonban a Nürburgringen 14 első soros rajt után megszakadt.

A világbajnok ennek ellenére nem tűnt csalódottnak a 3. hellyel. Azt mondta, sokat javítottak a kocsi egyensúlyán a szabadedzésekhez képest, a kvalifikáción már érezhetően jobb volt, de nem tudott többet kihozni belőle.

Adrian Sutil, Force India-Mercedes, Nürburgring (Fotó: Force India)

Vettel, akárcsak Fernando Alonso (aki a várakozásoktól némileg elmaradva a 4. időt autózta a kvalifikáción), az esőben reménykedik, amire a meteorológusok szerint nagy esély lesz vasárnap. „Tegnap [pénteken] azt mondtuk, hogy a hátrányunk kettő-négytized a Red Bullhoz képest, és ma pontosan ezt láthattuk. Nem értem, miért csalódottak ezzel egyesek.”

Alonso mögül Felipe Massa rajtolhat a másik Ferrarival, a brazil bő nyolctizeddel volt gyengébb spanyol csapattársánál. Ezt már nem lehet ez eltérő üzemanyag-stratégiával, vagy a gumikopással magyarázni; Fernando egyszerűen elszántabb, gyorsabb.

Nico Rosberg a hatodik hellyel húzta alá a Mercedes GP ígéretes pénteki teljesítményét, míg Michael Schumacher hibázott az utolsó gyorskörében az NGK-sikánnál a féktávon, ezért csak tizedik lett.

A Q3 két kellemes meglepetését Adrian Sutil (Force India), valamint Vitalij Petrov (Renault) okozta: mindketten magabiztosan verték csapattársukat a nyolcadik, illetve kilencedik helyen. 
A Nürburgringen felnőtt Nick Heidfeld meglepetésre nem tudta beverekedni magát a Q3-ba (erről legfőképpen a csapattársa, Petrov tehetett), és az edzés elején még nagyon erősnek mutatkozó Paul di Resta is „csak” 12-diknek tudta behozni a valóban sokat fejlődött Force Indiát.

Nico Rosberg, Mercedes GP, Nürburgring (Fotó: Active Pictures)

Még nagyobb csalódást okozott a Sauber-istálló. Sergio Pérez 15. rajthelye még úgy-ahogy elfogadható eredmény, de Kobajasi Kamui korai kiesése nem. Kobajasi abban a hiszemben, hogy az első futása elegendő lesz a továbbjutáshoz, mindössze 5 kört tett meg, de a végén hoppon maradt, nem jutott be a Q2-be sem.

Nemcsak Alonso és Vettel, hanem Kobajasi is azért fog imádkozni ma éjszaka, hogy vasárnap szakadjon az eső. Ha úgy lesz, a szezon egyik legjobb versenyére van kilátás. A Német Nagydíj vasárnap 14:00-kor rajtol.

Szólj hozzá!

Címkék: formula 1 ferrari; mclaren; f1; red bull; hamilton; webber; vettel; alonso; lewis; pole; nürburgring; időmérő edzés; kvalifikáció;

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr923092501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása