HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

A WSR bajnoki címe a tét Barcelonában

2011.10.04. 15:43 Real Simon says

Az utolsó WSR-hétvégén, Barcelonában már csak Robert Wickens, vagy Jean-Eric Vergne nyerheti meg a World Seres by Renault 3.5 bajnoki címét. A Carlin már bebiztosította a csapatbajnoki elsőséget.



A Renault-világsorozat utolsó két futama előtt (melyeket a hétvégén rendeznek Barcelonában) csak az biztos, hogy a Carlin Motorsport egyik pilótája veheti át a bajnoki aranyserleget. A kanadai Robert Wickens két pont előnnyel érkezik a katalán fővárosba, egyetlen riválisa saját csapattársa, Jean-Eric Vergne lesz.

Eddig a lengyel Robert Kubica (2005), a svéd Alx Danielsson (2006), a portugál Alvaro Parente (2007), a holland Giedo van der Garde (2008), a belga Bertrand Baguette (2009) és az orosz Mihail Aljosin (2010) tudott a bajnoki címig menetelni Európa legszínvonalasabb gyorsasági sorozatában. Sem kanadai, sem francia bajnoka nem volt még a WSR király-kategóriájának.

Wickens 2006-ban megnyerte a Formula BMW USA bajnokságot, majd a következő évben Európába jött versenyezni. 2008-ban már a WSR 3.5 sorozatban szerepelt, 12. lett, de begyűjtött egy edzéselsőséget és egy futamgyőzelmet is. Ezt követően másodikként zárt a Formula-2-ben (2009) majd a GP3-ban is (2010), amit a Marussia Virgin Racing F1-es tesztpilótai szerződése követett. Robert jól kezdte az idei szezont, de Monzában nem szerzett pontot. Monacóban viszont második lett, az egyik futamon nyert, a másikon 2. lett a Nürburgringen, majd ismét lemaradt a dobogóról a Hungaroringen. Augusztus végén, Silverstone-ban aztán mindkét futamot megnyerte, ezzel megszilárdította bajnoki vezető pozícióját. Hat pole pozícióval, 4 győzelemmel, 5 második hellyel és 3 leggyorsabb körrel tette le a névjegyét.



Francia csapattárs-riválisa, Vergne Párizsban született 1990-ben. Először a Renault Elf Campus bajnokság megnyerésével vonta magára a figyelmet 2007-ben, majd a következő évben csatlakozott a Red Bull juniorprogramjához. 2008-ban a vörös bika szárnyai alatt indult a Formula Renault Eurocupban, ahol másodikként végzett Albert Costa mögött. A következő évben ismét alul maradt a spanyollal szemben, ezúttal a Formula Renault 2.0 WEC sorozatban. Hogy kudarcélményét feledje, 2010-ben a brit Formula-3-ra váltott, amelyet fölényesen megnyert a Carlin színeiben. Innen tért vissza a WSR 3.5-be, ahol már tavaly év végén futamot tudott nyerni Barcelonában.



Ebben a szezonban rosszul kezdett Aragóniában, de megnyerte az egyik futamot Spában. Monzában is nyert (ezt a győzelmet elvették tőle a sikán átvágása miatt, majd a csapat óvására szeptember elején visszaadták), a Hungaroringen pedig mindkét futamot megnyerve kapaszkodott vissza a bajnokság élére. Azóta is kiegyensúlyozottan teljesít, aminek következménye, hogy még az idén bemutatkozhat a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként az F1-ben. Magny-Cours-i győzelme, illetve 3. helye révén mindössze 2 pont választja el a franciát Wickenstől a döntő hétvége előtt. Vergne mérlege eddig 4 pole pozíció, 5 győzelem, 2 második, egy harmadik hely és egy leggyorsabb kör.

Tavalyi 2. helye után Daniel Ricciardo idén sem nyerheti már meg a WSR bajnoki címét. A HRT-nél versenyző ausztrált Barcelonában a GP3 sorozat egyik menője, Kiss Pál Tamás korábbi Formula Renault-s ellenfele, Lewis Williamson fogja helyettesíteni Barcelonában.


Jean-Eric Vergne (a képen) idén a Hungaroringen, Robert Wickens Silverstone-ban tudott duplázni, pedig ez igen ritka a Renault-világsorozatban (Fotók: Simon István)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr383277990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása