HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Szabályt változtatna a Pirelli a Q3-as bliccelők ellen

2011.10.10. 18:18 Real Simon says

A Pirelli vezetője le akar ülni a Formula-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) vezetőjével, hogy tisztázzák a szuzukai időmérő edzés zárószakaszában tapasztalt anomáliákat. Japánban a tíz Q3-ba jutott pilóta közül csak hat kísérelt meg gyorskört futni, ami a Pirelli szerint ellentétes a sport szellemiségével.

Megbeszéléseket kezdeményez a Pirelli a Formula-1-es Csapatok Szövetségével (FOTA), hogy minél hamarabb megoldást találjanak az időmérő edzés zárószakaszában tapasztalható "bliccelésre".
 
Szuzukában a múlt hétvégén a tíz bejutott pilóta közül csupán három csapat, a Red Bull, a McLaren és a Ferrari pilótái vették a fáradságot, hogy érvényes edzéskört fussanak.
 
Michael Schumacher (Mercedes GP) és a két Renault-pilóta, Bruno Senna és Vitalij Petrov egyáltalán nem jött ki a garázsból, hogy megspóroljanak egy-egy garnitúra abroncsot a versenyre. Kobajasi Kamui (Sauber) csak egy felvezető kört tett meg, majd a tervezett gyorskör megkezdése előtt ő is behajtott a boxba.
 
A Pirelli szerint a leggyorsabbak szándékos távolmaradása jelentősen csökkenti az időmérő edzés látványosságát, ami nemcsak a helyszíni nézők, hanem a tévénézők számára is csalódást okoz.
 
"Valamit tenni kell. Le fogok ülni a FOTA és a Sport Munkacsoport vezetőivel ezen a hétvégén, Koreában, azután összehívunk egy formális megbeszélést a következő futam előtt, Indiában. Elő kell állnunk néhány javaslattal és közösen kell megoldást találnunk erre a problémára" - mondta az F1 hivatalos gumiszállítójának vezetője, Paul Hembery az Autosportnak.
 
Hogy mekkora a probléma, azt jelzi, hogy nemcsak a nézőket, de Stefano Domenicalit, a Ferrari csapatvezetőjét is felháborították a Szuzukában látottak. "Mielőtt még az időmérő edzésen mutatott szereplésünkről beszélnék, szeretnék egy általánosabb megjegyzést tenni. Ma, mint már korábban is ebben a szezonban, láttunk néhány autót - nem kevesebbet, mint négyet -, amelyek lemondtak arról, hogy gyorskört fussanak. Távol álljon tőlem, hogy kritizáljam azokat, akik így döntöttek, de ez mutatja, hogy valami nincs rendben az időmérő edzés lebonyolítási rendjével. Ezt a jövőre nézve alaposan át kell gondolnunk, mert nem hinném, hogy a lelátón ülő nézőknek nagyon tetszene."
 
Hembery azt javasolja a csapatoknak, hogy akik kihagyják a Q3-at, azokat szabály kényszerítse arra, hogy a Q2-ben használt abroncsokon kezdjék meg a versenyt.
"A költségek növekedése nélkül, csupán a szabályok megváltoztatásával meg tudnánk oldani ezt a problémát, már 2012-ben, vagy akár 2013-ban. Semmi baj nincs a kvalifikáció jelenlegi formájával, a hármas tagolásos rendszer remek. Csak annyi a kivetnivaló, hogy el kell felejteni a gumispórolást" - fűzte hozzá a Pirelli főnöke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr823292458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása