HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Mi a baj Lewis Hamiltonnal?

2011.10.11. 15:45 Real Simon says

Lewis Hamilton biztos léptekkel halad afelé, hogy az F1 leggyorsabb emberéből általános bűnbakká váljon. A 26 éves angol élete legnehezebb időszakát éli át: szinte minden futamon karambolozik, ráadásul rendre kikap a csapattársától, aki csak két éve versenyez a McLarennél. Valami nincs rendben - de mi lehet az?


Lewis idén rendre olyan helyzetekben találja magát, amit maga sem ért (Fotó: Active Pictures)

Ha eddig nem lett volna az, a múlt hétvégi Japán Nagydíj óta napnál is világosabb, hogy ez nem Lewis Hamilton éve. A 2007-ben üstökösszerűen berobbant, majd 2008-ban az F1-es világbajnoki címig menetelő angol idén rendre olyan helyzetekben találja magát, amelyekkel nem tud mit kezdeni. 
 
Arra, hogy idén már hatszor keveredett balesetbe (Monacóban, Szingapúrban és Szuzukában Felipe Massával, Montrealban Buttonnal, Spában Maldonadóval és Kobajasival), még talán elfogadható magyarázat lehet, hogy azért, mert senki sem akar annyira előzni a mezőnyből, mint Hamilton. Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke már többször hangsúlyozta: ők éppen ezt a rámenősséget imádják Lewisban, és a világért sem akarják, hogy megváltozzon. Fogadjuk tehát el, hogy Lewis Hamilton ilyen, hiszen annak idején James Hunt, vagy Ayrton Senna sem riadt vissza semmitől, ha a győzelem volt a tét.
 
A probléma az, hogy Hamiltonnak idén egyszer sem a győzelem volt a tét, amikor karambolozott. Innentől sántít a magyarázat.

 
Nagyobb baj, hogy Hamilton egy számára merőben új szituációt kénytelen megélni a McLarennél: Jenson Button gyorsabb, kiegyensúlyozottabb, erősebb nála. Annál a csapatnál, amelynél Lewis egész eddigi pályafutását töltötte, és ahol Button csak második éve versenyez. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy az idei versenygép nem fekszik Hamiltonnak, illetve, hogy jobban fekszik a csapattársának. Ennek számos oka lehet, apró dolgok, amelyekre nincs feltétlenül ésszerű magyarázat. Mark Webberről sem állíthatjuk, hogy tavaly óta elfelejtett volna vezetni, csak azért, mert Sebastian Vettel már 9 futamot nyert a Red Bull-lal, az ausztrál meg egyet sem.
 
Csakhogy Lewis sokkal jobban kezdte a szezont az MP4-26-ossal, mint Jenson. Az első öt versenyből Hamilton négyszer jobb helyre kvalifikálta magát, mint Button. Az első öt versenyből Hamilton egyet megnyert, kétszer második, egyszer negyedik lett, míg Buttonnak egy második, egy harmadik és egy negyedik hely jutott. A Spanyol Nagydíj után Lewis 77 ponttal második volt a bajnokságban, Jenson 61 ponttal csak negyedik. Magyarul: nem az autó a hibás.


 
Angol újságíró kollégák megfigyelték, hogy Button szívós munkával, fokról-fokra fogadtatta el magát, épült be a csapatba, ha úgy tetszik, Hamilton csapatába. Ma, ha megfigyeljük a pilóta és a csapat nexusát a rajtrácson, Jenson és szerelői fesztelen hangulatban, poénkodva, csípkelődve készülődnek a rajtra. Hamilton körül viszont minden kimért, precíz, már-már hideg. Koncentrációban nincs hiány, viszont lazaságban igen. Márpedig ezek az apróságok, a jó hangulat, a kellő pillanatban megengedett lazítás mérföldkövei a sikerhez vezető útnak. 
 
Kapcsolódó cikk az SzC_blogon: Hamilton és a Red Bull - Nem zörög a haraszt...
 
Szuzukában, ahol Hamilton eddig villámgyors volt, ahol mindig gyerekkori idoljához, Sennához mérte magát, egyértelműen kikapott Buttontól. Az angol a Hungaroring - öt futam - óta folyamatosan dobogóra állhat, sőt, kétszer nyert is. Lewis ezzel szemben a Nürburgringen nyert utoljára, azóta két negyedik és két ötödik helyre volt képes, Spában ráadásul kiesett, miután figyelmetlenségből karambolozott Kobajasival. Elfelejtett volna vezetni? 
 
Nem. Az a probléma, hogy valami nincs a helyén Lewis fejében. Nyilván kulcsszerepet játszik ebben, hogy a csapattársa ugyanazzal az autóval rendre megveri - ilyet Lewis még nem tapasztalt a pályafutása során. Apja, Anthony Hamilton szerint Lewis menedzserei a hibásak, akik nem kísérik el, nem nyújtanak támaszt neki minden egyes futamon, mint ő tette az első években. Lewis szerint azonban a menedzsereivel minden a lehető legnagyobb rendben van. Ott van a szépséges barátnője, Nicole Scherzinger is, akivel rajonganak egymásért.


De akkor mi a baj Hamiltonnal?
 
A kérdésre mi sem adhatunk 100%-os választ, de érdemes odafigyelni a BBC F1-es rovatvezetője, Mark Hughes megállapítására, aki azt írja: "Valami gond van Hamilton életében, valami elvonja a figyelmét, ami negatívan befolyásolja a teljesítményét. Csak ő tudhatja, mi lehet az." 
 
Ennél fogva egyedül ő tudja kirángatni magát ebből a mély slamasztikából.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr983295215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B Dániel · http://szaguldocirkusz.blog.hu/ 2011.10.11. 16:11:52

Remek cikk!
Pont a napokban gondolkodtam el ezen az egészen..

Real Simon says 2011.10.11. 16:49:29

@danieL: Köszi! :) Nem gondolkodni, csinálni kell! Pontosabban: először jól átgondolni, és aztán megcsinálni.

Sünmami 2011.10.11. 17:17:13

@danieL: Gyere gyakrabban. Többet is olvashatsz ilyet:)

Sünmami 2011.10.11. 17:25:11

Ha valakinek, akkor nekem aztán tényleg nem a szívem csücske ez a srác, de már komolyan aggódom érte. Mert piszokul tehetséges. Pályafutása elején nagyon sok rajongója volt, akik szép lassan elpártolnak tőle. Amilyen tempóban és sikeresen "felépítette magát" az idén Button, Hamilton legalább ekkora lendülettel gurul lefelé a lejtőn. Szerintem itt most nem kellene a papának senkit hibáztatnia, mert ha látja hogy a körülötte lévő emberek (menedzserei, szépséges barátnő stb) nem fogják kézen és nem viszik el egy pszichológushoz aki mentálisan rendbe rakja az agyát, akkor tegye meg ő. És ha senki nem tud hatni rá, akkor vessen magára.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása