HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Magyar siker Monacóban: Kiss Pál Tamás második lett!

2012.05.25. 13:25 Real Simon says

Kiss Pál Tamás a harmadik helyről indulva remek rajtot fogott, megelőzte az olasz Ceccont, és hibátlan vezetéssel, pozícióját a verseny végéig megtartva másodikként ért célba a GP3-sorozat monacói futamán. Ezzel megszületett a magyar autósport eddigi legnagyobb sikere a világ legszebb versenypályáján.
 
"Miskolc Bikája" a versenyen tudta fokozni fantasztikus időmérő eredményét: második lett a finn Vainio mögött! (Fotó: Paolo Pellegrini)
 
A miskolci pilóta számára sokáig még az is kérdéses volt, hogy sikerül-e összeszedni elég támogatót (pénzt) ahhoz, hogy idén elindulhasson a GP3-sorozatban. Csak a februári tesztek előtti napon sikerült megegyeznie volt brit Formula Renault-s csapatával, az Atech GP-vel, amely igényt tartott az elmúlt években már kiválóan megismert, jó képességű magyar pilóta szolgálataira. 
 
Tomi áprilisban, a Bahreini Nagydíj alatt az m1 Formula-1-es stúdiójának szakértő vendége volt. Ekkor egy „négy fül közti” beszélgetésen elárulta: „Ha a többiek megtudnák, milyen kevés pénzért sikerült helyet találnom a GP3-ban, rendesen kiakadnának...”  
 
A GP3 ez évi második futamára (amely a sorozat első versenye volt a legendás monacói pályán) Tamás nagyon sokat készült, hogy fizikailag és szellemileg is top kondícióban legyen, még azt is sikerült kibulizni, hogy a miskolci pilóta Wokingban, a McLaren F1-es szimulátorában készülhessen fel a nehéz monte-carlói pályára, ahol korábban még sohasem járt.
 
Tamás el volt ragadtatva a 3,340 kilométeres, különleges pályán megtett első körei után: „Ez brutális élmény volt, majdnem a leírhatatlan kategóriába tartozik. Ilyen nagy tempónál ennyire közel menni a falakhoz, ráadásul épp itt, Monacóban – ezt tényleg csodálatos volt így, a valóságban átélni, még most is alig térek magamhoz! Egyedül azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan elröpült ez a 40 perc (a szabadedzés – S.I.). Kicsit úgy érzem most magam, mint a gyerek, aki kapott egy új játékot, és legszívesebben le se tenné soha többé!”
 
Tamás másodszor állhatott fel a GP3-as dobogóra a 2011-es barcelonai futamgyőzelme után
 
Miután a mezőnyt a feltartások mérséklése miatt két csoportra osztották az időmérő edzésre, a magyar pilóta a B csoportban a második legjobb időt szerezte meg tavalyi csapattársa, Aaro Vainio mögött. Ez azt jelentette, hogy a rajtrácson a 3. rajthelyet foglalhatta el. Ahogy Will Buxton, a SKY Sports szakkommentátora a rajt előtt megjegyezte: „Nagyszerű eredmény ez a magyar versenyzőtől, aki jóval az autója képességei fölött teljesített.”
 
A monacói futam rajtjánál Vainio hibátlanul rugaszkodott el az élről, Kevin Ceccon viszont kissé megtorpant, amit Tamás nagyszerűen kihasznált: a Sainte Dévote kanyarban belülről elment az olasz mellett, ezzel átvette a második helyet! Vainio nagyon erősen kezdett, de Kiss a negyedik körtől kezdve tartani tudta a finn tempóját, sőt, az 5. fordulóban megfutotta az addigi leggyorsabb kört – pedig először versenyzett Monacóban! Kettejük között a különbség 2,2 és 3,4 másodperc között ingadozott, attól függően, hogy éppen melyikük érte el a leggyorsabb kört. 
 
Mögöttük Ceccon stabilan őrizte a harmadik helyet, míg az olasz David Fumanelli meg tudta előzni új-zélandi csapattársát, Mitch Evanst a negyedik helyért. A portugál Antonio Felix Da Costa végig szorongatta Daniel Abtot a hatodik pozícióért, ám a szűk városi pályán nem tudott előzési helyzetbe kerülni.
 
Tamás a 18 körös futam végén is tudott még gyorsulni, de Vainio nem hibázott, a Lotus GP piótája megszerezte első GP3-as diadalát. Kiss Pál Tamás hibátlan vezetéssel, a harmadik leggyorsabb kört megfutva bejött másodiknak, ezzel a magyar autósport legszebb eredményét érte el a Nagyhercegségben. Ceccon lett a harmadik, megelőzve Mark Webber csaatának két reménységét, Fumanellit és Evanst. 
 
Kiss Pál Tamás a magyar autósport eddigi legjobb eredményét érte el Monte-Carlóban
 
"Ennyire azt hiszem, még sosem ízlett a pezsgő, mint most, talán még Barcelonában sem" – mondta a tavalyi, barcelonai győzelme után második GP3-as dobogóját ünneplő miskolci pilóta. "Persze az is örök emlék marad, hiszen annyi ember előtt hallgatni a magyar himnuszt, igazán remek érzés volt, de ez a mostani eredmény talán még különlegesebb olyan szempontból, hogy éppen itt értük el, Monacóban, ráadásul az első futamon, erőből lettünk másodikak, ami fantasztikus érzés."

"Nekem már az is nagy dolog, hogy itt lehetek, mert az év elején sokáig még az is bizonytalan volt, hogy egyáltalán el tudok-e indulni idén a GP3-ban. Ehhez képest az előbb ott álltam a monacói eredményhirdetésnél a 2. helyért járó kupával a kezemben, ezt szinte el se hiszem, és a szavakat is alig találom, olyan boldog vagyok. Leírhatatlan, amit most érzek." 

"Hál'istennek pontosan úgy sikerült a rajt, ahogy terveztem. A verseny előtt módosítottunk picit a kuplung beállításain, ami nagyon jól bevált, és sikerült úgy kilőnöm a rajtból, hogy az első kanyarban már a 2. helyen fordultam el. Ezután (Aaro) Vainióval ketten szépen megléptünk a többiektől, de az ő autóján valószínűleg előbb érték el az ideális hőmérsékletet a gumik, ezért az elején képes volt egy kis előnyt kiépíteni előttem. Innentől kezdve csak élveztem a vezetést, hiszen nem mindennap száguldhat az ember ilyen környezetben, és próbáltam megfutni a leggyorsabb kört, de felesleges kockázatot nem vállaltam, hiszen butaság lett volna eldobni ezt a dobogós helyet. Nagyon örülök a 2. helynek, köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem!" – fogalmazott az Atech CRS GP versenyzője.
 
Felemelő érzés volt látni a magyar zászlót – a finn és az olasz mellett – lengedezni a monte-carlói dobogó mellett. Szép volt, Tomi, gratulálunk!
 
A GP3 második futama szombaton, 17:55-kor kezdődik Monte-Carlóban. Kiss Pál Tamás a hetedik helyről rajtolhat.
 
GP3, Monte-Carlo. Az 1. futam végeredménye:
 
1. Aaro VAINIO (FIN) Lotus GP     18 kör 
2. KISS Pál Tamás (HUN) Atech CRS GP +1,994 mp.h.
3. Kevin CECCON (ITA) Ocean Racing Technology +10,519”
4. David FUMANELLI (ITA) MW Arden   +16,156”
5. Mitch EVANS (NZL) MW Arden  +17,789”
6. Daniel ABT (D) Lotus GP + 18,182”
 
Leggyorsabb kör: Ceccon 1:28,857 (a 18. körben)
Kiss Pál Tamás legjobb köre: 1:29,217 (a 17. körben)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr474545745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása