HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Védőszervezetbe tömörültek az F1-es versenyrendezők

2012.06.07. 09:47 Real Simon says

Érdekvédelmi szervezetet alapítottak a Formula-1-es futamok promóterei, rendezői. A május végén megalakult FOPA (Formula One Promoters Association) célja, hogy a versenyszervezők egységesen tudjanak fellépni Bernie Ecclestone és a Formula One Management (FOM) sokszor túlzó követelései ellen.
 
 
A csupán tervek szintjén létrejött ellenszériák után (GPWC, GP1) ezúttal a száguldó cirkusz versenyrendezői alapítottak érdekvédelmi szervezetet, FOPA (Formula-1-es Promóterek Szövetsége) néven. A társaságot május végén jegyezték be Genfben (Svájc), A szervezet elnöke az Ausztrál Nagydíj szervezőbizottságának elnöke, Ron Walker lett, de mások mellett a silverstone-i, a nürburgringi, a montreali és a monzai versenyszervezők is csatlakoztak hozzá.
 
A promóterek célja, hogy a FOPA-n keresztül eredményesebben tudják érvényesíteni az érdekeiket Bernie Ecclestone-nal, illetve cégével, a Formula One Managementtel (FOM) szemben. A promóterektől beszedett licencdíjak (amit az F1-es futamok megrendezéséért kell becsengetni a FOM kasszájába) a Formula-1 világbajnokág bevételeinek egyharmadát, 1,22 milliárd dollárt tesznek ki évente. Ecclestone a hírek szerint évente 10 százalékkal emeli a licencdíjak összegét (kivéve a Hungaroringet, Interlagost, egyes ázsiai futamokat, valamint a licencdíjat egyáltalán nem fizető Monte-Carlót), ami egyre nehezebben elviselhető anyagi terhet jelent a rendezők számára.
 
A silverstone-i pálya elnöke, Neil England az Independentnek elmondta: „A múltban hiányzott az egységes, szervezett fellépés, amire a Formula-1-es Promóterek Szövetsége remek lehetőséget kínál. Számos közös érdekeltségű ügyünk van, és fontosnak tartom, hogy ezeknek hangot tudjunk adni.” 
 
A FOPA mielőbbi létrehozása kulcsfontosságú volt a szervezők szempontjából, hiszen az év végén lejár a sportágban érdekelt felek (FIA, FOM, promóterek, csapatok) együttműködését szabályzó Concorde-szerződés. Ecclestone emellett azt tervezi, hogy még idén ősszel tőzsdére viszi a Formula-1 részvényeit Szingapúrban.
 
A névválasztással kapcsolatos érdekesség, hogy évtizedek óta létezik egy FOPA nevű szervezet, amely a Formula-1-es Fotográfusok Szövetségét reprezentálta. A jelek szerint erre jogilag nem kellett tekintettel lenniük a promótereknek...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr834571144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simon weber 2012.06.07. 17:15:24

Ecclestonee-nak is volt egy cége a hetvenes években a Formula One Promotions and Administration (FOPA), amely az F1 kereskedelmi jogai fölött rendelkezett...
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása