HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Hamilton lehet idén az első duplázó Valenciában

2012.06.18. 19:52 Real Simon says

Montreali győzelme után Lewis Hamilton optimistán készül a hétvégi Európa Nagydíjra. A McLaren-Mercedes pilótája eddig háromszor végzett a dobogón Valenciában, míg Jenson Button – autóbeállítási problémáit hátrahagyva – szeretné újra sínre tenni világbajnoki ábrándjait.

Hamilton_KanadaiGP_res600.jpg
Remek formája és impresszív valenciai statisztikája alapján Lewis Hamilton lehet a 2012-es idény első duplázója (Fotók: McLaren Media)

Noha 2009-ben a pole pozícióból indult, Lewis Hamiltonnak még egyszer sem sikerült nyernie Valenciában. A 2008-as világbajnok és a Circuit de la Comunitat viszonya mégis barátinak nevezhető, miután Lewis zsinórban háromszor is másodikként végzett, tavaly pedig negyedik lett a városi pályán.

„A montreali győzelmem nagy megelégedéssel töltött el, de nagyon keveset változtatott a világbajnoki pozíciómon” – nyilatkozta Hamilton a csapat versenyelőzetesében. „Először is, noha mindig kellemes érzés a pontverseny élén állni, mindössze két ponttal vezetek Fernando [Alonso] előtt, ami semmiség, főleg, ha azt nézzük, hogy egy maréknyi nagyon jó versenyzőt csak néhány pont választ el egymástól.”

„Másodszor, az idei bajnokság olyan intenzív, hogy nagyon kevés időnk van arra, hogy megpihenjünk. Jóllehet, nyertünk Kanadában, de hatalmas nyomás nehezedik ránk, hogy minden egyes versenyen jó eredményeket érjünk el. Úgy vélem, hogy nem egy-egy kiugró eredmény, hanem a folytonosság lesz a célra vezető az idei bajnokságban, ezért Valenciában is erős szereplésre lesz szükségünk.”

Hamilton szerint a valenciai pálya nemcsak gyors, de technikás is. „A pálya meglehetősen kemény: nagyon technikás, a sok lassú- és középtempós kanyarban nagy szerepet kap a jó kigyorsítás és a precíz vezetés. A kör vége felé a pálya felgyorsul és kiszélesedik, a boxutca bejáratához vezető szakasz különösen gyors. Itt az a lényeg, hogy jól pozicionáljuk az autót, hogy a következő kanyarra a megfelelő íven fordulhassunk rá. Számomra ez a kör legélvezetesebb része.”

Jenson Button világbajnoki esélyeshez méltón, győzelemmel kezdte az idényt Ausztráliában, a Bahreini Nagydíj óta azonban elveszett az autóbeállítás (az alul- illetve túlkormányzottság), valamint a rossz gumiválasztás útvesztőiben. Az angol – aki 2010-ben harmadik lett Valenciában – az első három futamon 43 pontot gyűjtött, az utóbbi négy versenyen viszont csupán kettőt, ezzel a vb-tabella nyolcadik helyére csúszott vissza.

Button_Montreal_brakes_600.jpg
Button Bahrein óta elvesztette az irányzékot, de a 2009-es világbajnok bízik a formajavulásban Valenciában

„A kanadai hétvége ismét azok közé a versenyek közé tartozott, ahol semmi sem jött össze. Nagy szükségem lett volna, hogy több időt tölthessek a pályán pénteken (Jenson McLarenjében kétszer is váltót kellett cserélni Montrealban, így a 180 perces péteki tréningek során mindössze 20 percet töltött a pályán – S.I.), hogy tisztább képet kapjak az autó beállításával kapcsolatban. Ez a sorozatos technikai problémáim miatt sajnos nem történt meg. Ez meghatározta a hétvége hangulatát: nem volt elég adatunk a kocsiról, ezért szenvedtünk a versenyen. De sok mindent megtanultunk ebből a leckéből, és mindezt kielemeztük az MTC-ben (McLaren Technology Center), hogy tisztábban lássunk Valenciában. Egy ilyen nap rendkívül eredményes tud lenni, azt hiszem, sokat fejlődtünk.”

„Az előző néhány versenyen nem sikerült olyan eredményeket elérnünk, amilyeneket szeretnék, de 13 verseny még mindig hátravan. Eddig hét különböző győztesünk volt, és senki sem húzott el a bajnokság elején. Éppen ezért egy erős eredményben reménykedem Valenciában, amellyel visszakapaszkodhatok a bajnoki versengésbe” – reménykedik Button.

„Pontosan tudom, milyen jó autó a Vodafone McLaren-Mercedes. Nagyon kedvelem a valenciai pályát, és idén már nyertem utcai pályán (Melbourne-ben – S.I.), úgyhogy optimistán várom a hétvégét. Remélem, újra vissza tudok kerülni a bajnoki csatába!"

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr434596670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrásovics Pudingsztij 2012.06.18. 23:33:48

„Pontosan tudom, milyen jó autó a Vodafone McLaren-Mercedes. Nagyon kedvelem a valenciai pályát, és idén már nyertem utcai pályán (Montrealban – S.I.), úgyhogy optimistán várom a hétvégét. Remélem, újra vissza tudok kerülni a bajnoki csatába!"
- nem Melbourne-ben?
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása