HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Vettel: négyből négy pole Szuzukában!

2012.10.06. 23:02 Real Simon says

Sebastian Vettel verhetetlen az időmérő edzéseken Szuzukában, amióta a Red Bullnál versenyez. A vb-címvédőt csapattársa, Mark Webber kíséri majd az első rajtsorban, míg Kobajasi Kamui a japán F1-es pilóták eddigi legjobb rajtpozícióját szerezte meg. Jenson Button váltócseréje miatt csak a 8. helyről indulhat a versenyen, de így is megelőzte Lewis Hamiltont, aki eltévedt az erdőben, amikor a McLaren ideális beállítását kereste.

F12012SUZUKA_Vettel_pole12.jpg
Vettel a 34. pole pozícióját szerezte meg Japánban, ezzel maga mögött hagyta a legendás Jim Clarkot  az F1-es örökranglistán

Szuzuka mindig is kedvezett a Red Bull versenyautóinak. A japán F1-es pályát gyors és középtempós kanyarok jellemzik, a Red Bullt pedig példás aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkező versenyautók – a kettő kombinációjából pedig egyenesen következnek a gyors edzéskörök. „Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy ilyen erősek legyünk” – mondta Vettel, aki 2009 óta megszakítás nélkül a negyedik pole pozícióját szerezte meg a pályán, amely idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

Mark Webber, aki a második legjobb időt futotta, egy ennél messzebb mutató dologra is rávilágított: arra, hogy Adrian Newey versenyautói mindig is remekeltek Szuzukában. „Csak meg kell nézni Adrian korábbi versenyautóit, a Williamseket és McLareneket, hogy mentek ezen a pályán – minden benne van az autók DNA-jában, a fejlesztési filozófiánkban.”

Sauber_Kobajasi_SuzukaQ600.jpg
Kobajasi beállította Szato Takuma 2004-es edzéseredményét, de a harmadik helyről rajtolhat vasárnap Szuzukában

A két Red Bull mögött Jenson Button érte el a legjobb időt. „Bocs, srácok, mindent kipréseltem az autóból, de ezek a Red Bullok átkozottul gyorsak” – ismerte el Jenson a csapatrádión keresztül, a Q3 végén. Mivel a McLaren Szingapúri Nagydíj után rejtett hibát talált az angol váltójában, ki kellett cserélni, Button öt rajthelyes büntetése miatt csak a 8. kockából rajtolhat. De még így is megelőzi a csapattársát, Lewis Hamiltont, aki teljesen elvesztette a fonalat az autó beállítását illetően. A Monzában és Szingapúrban is remeklő angol pénteken még mindkét szabadedzést a második helyen zárta, szombaton azonban rossz irányba indult el a beállításokkal, így csak a kilencedik helyre volt jó.

Kobajasi Kamui startolhat így a harmadik helyről, ami azt jelenti, hogy a Sauber hazai menője lett a legsikeresebb japán F1-espilóta, aki a hazai versenyén rajthoz állt. Sergio Pérez ötödik helye is beigazolta, amit a szakemberek már a szabadedzések után valósínűsítettek, vagyis, hogy a Sauber-Ferrarik nagyon jók lesznek ezen a hétvégén. A svájciak táborában azonban most sokkal óvatosabban bántak a bizakodó szavakkal, nehogy úgy járjanak, mint Belgiumban, ahol – addigi legerősebb edzéseredményük alapján – rögtön dobogóra várták a két fehér masinát, de a csúnya rajtbaleset minden reményüket romba döntött.

F12012SUZUKA_ButtonQ.jpg
Button tavalyi győzelmét nem valószínű, hogy megismétli, de a nyolcadik helyről indulva is esélyes a dobogóra (Fotó: Active Pictures)

Romain Grosjean ismét megverte Kimi Räikkönent a Lotus házi edzéspárbajában, pedig a 2007-es világbajnok azt mondta, hogy az autója a kvalifikáción volt a legjobb eddig a hétvégén. Räikkönen nemcsak saját magával tolt ki, amikor a Q3 végén elvesztette uralmát az E20 fölött a Spoon kanyarban, hanem mindenki mással is, akik Vettel legjobb idejének megdöntésére (vagy legalábbis saját idejük megjavítására) törekedtek az edzés utolsó két percén belül.

Fernando Alonso különösen zabos lett Räikkönenre, a Ferrari bajnoki éllovasa addigi legjobb részidejét érte el a középső szektorban, de belefutott a sárga zászlókba, lassítania kellett. Alonso a hatodik legjobb időt futotta a tökéletestől messze álló F2012-vel, ám Button büntetésének ksözönhetően ismét nyert egy rajtpozíciót. A Ferrari egyébként panaszt tett a versenybíráknál Vettel ellen, a Red Bull-pilóta állítólag feltartotta Alonsót a sikánnál a Q3-ban, de a stewardok – soraikban Derek Warwickkal – nembüntették meg a németet, megúszta szóbeli figyelmeztetéssel.
Felipe Massa tizedik rajthelye egyértelmű csalódás azután, hogy a brazil szombat délelőtt még harmadik volt a Red Bullok mögött az utolsó szabadedzésen.

F12012SUZUKA_AlonsoQ.jpg
Alonso peches és szerencsés is volt egyszerre: a sárga zászlók feltartották, de Button büntetésével nyert egy pozíciót (Fotó: Active Pictures)

Nico Hülkenberg folytatta a Force India iskolakezdés óta tartó remek szereplését, bejutott a legjobb tízbe, ám ő is túlesett egy váltócserén, ezért csak a 15. helyről rajtolhat. Csapattársa, a pénteken korlátnak csapódó Di Resta a 12. kockából indulhat.

Michael Schumacher 10 rajthelyes büntetést hozott magával Szingapúrból, a visszavonulásra készülő Mercedes-pilóta így már csak a safety car beküldésétől remélheti, hogy eredményes versenyt zár vasárnap. Szingapúri „mozgó blokádja”, Jean-Eric Vergne azzal érdemelt ki három rajtpozíciós büntetést, hogy akadályozta Bruno Sennát a Q1 végén, a sikánnál.

Japán Nagydíj, Szuzuka
A rajtsorrend:

1. VETTEL (D) Red Bull-Renault        1:30,839
2. WEBBER (AUS) Red Bull-Renault 1:31,090
3. KOBAJASI (JAP) Sauber-Ferrari    1:31,700
4. GROSJEAN (FRA) Lotus-Renault  1:31,898
5. PÉREZ (MEX) Sauber-Ferrari        1:32,022
6. ALONSO (SPA) Ferrari                 1:32,114
7. RAIKKÖNEN (FIN) Lotus-Renault   1:32,208
8. BUTTON* (GB) McLaren-Mercedes 1:31,290
9. HAMILTON (GB) McLaren-Mercedes 1:32,327
10. MASSA (BRA) Ferrari                    1:32,293
11. DI RESTA (GB) Force India-Mercedes 1:32,327
12. MALDONADO (VEN) Williams-Renault 1:32,512
13. ROSBERG (D) Mercedes AMG           1:32,625
14. RICCIARDO (AUS) Toro Rosso-Ferrari 1:32,954
15. HÜLKENBERG* (D) Force India-Mercedes idő nélkül
16. SENNA (BRA) Williams-Renault          1:33,405
17. KOVALAINEN (FIN) Caterham-Renault 1:34,657
18. GLOCK (D) Marussia-Cosworth           1:35,213
19. VERGNE** (FRA) Toro Rosso-Ferrari   1:35,368
20. DE LA ROSA (SPA) HRT-Cosworth     1:35,385
21. PIC (FRA) Marussia-Cosworth             1:35,429
22. PETROV (RUS) Caterham-Renault      1:35,432
23. SCHUMACHER*** (D) Mercedes AMG 1:32,469
24. KARTHIKEYAN (IND) HRT-Cosworth    1:36,734

* Váltócsere miatt 5 rajthely büntetés
** Feltartás miatt (Senna, Q1-ben) 3 rajthely büntetés
*** Baleset okozása (Szingapúr) miatt 10 rajthely büntetés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr914823956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása