HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Hivatalos az F1 jövő évi versenynaptára – Visszatérés Spielbergbe?

2012.12.05. 17:57 Real Simon says

Változtatásokat fogadtak el a Formula-1 2013-as versenynaptárában az FIA Motorsport Világtanácsának isztambuli ülésén. A Német Nagydíj egy héttel előrébb került a tervezettnél, hogy egy – egyelőre meg nem nevezett – európai futam is helyet kaphasson, közvetlenül a Magyar Nagydíj előtt.

Spielberg_2002_r600.jpgLegutóbb 2003-ban rendeztek F1-es futamot Ausztriában. A Red Bull által átépített spielbergi pálya jövőre visszatérhet (Fotó: Renault F1)

A versenynaptár felülvizsgálatára azért volt szükség, mert a FOM nem tudott megegyezni a futam visszatérését tervező Francia Nagydíj szervezőivel. Az FIA Motorsport Világtanácsa ezért úgy döntött, egy héttel előrébb hozza a Német Nagydíjat (amelynek jövőre a Nürburgring ad otthont), hogy két héttel későbbre beférjen egy új, eddig meg nem nevezett futam.

Noha eredetileg sokan arra tippeltek, hogy a Török Nagydíj „ugorhat be” a kieső francia futam helyére, a júliusi dátum, továbbá a Német és a Magyar Nagydíj között felszabadított időpont miatt sokkal valószínűbb, hogy az ausztriai Spielberg térhet vissza az F1-es körforgásba.

Isztambul legfeljebb papíron sorolható az "európai futamok" közé, márpedig az FIA egy "meg nem határozott európai futamot" prognosztizál a július 21-i hétvégére. Miután az F1-es felszerelés kamionnal egy hétig utazik Nyugat-Európából a Boszporuszhoz, emberfeletti erőfeszítést igényelne a csapatok részéről, hogy a felszerelés a következő hétvégéig (július 28.) visszajusson a Hungaroringre.  

Amellett, hogy a Német, az Osztrák és a Magyar Nagydíj hagyományosan egymást követő futamok voltak az 1980-as és az 1990-es években, további nyomós érv az ausztriai futam mellett, hogy a Red Bull Racing zsinórban harmadik konstruktőr-világbajnoki címét szerezte meg 2012-ben. Utoljára 2003-ban rendeztek Osztrák Nagydíjat Spielbergben, ám a pályát azóta teljesen lebontották és Red Bull Ring néven újjáépítették.

Schumi_Zeltweg_fire1.jpgAz utolsó Osztrák Nagydíj (2003) nagy pillanata: Michael Schumacher Ferrarija lángra lobbant a 23. körben megejtett boxkiállása alatt. A tüzet hamar eloltották, Schumi pedig megnyerte a versenyt  

A Motorsport Világtanács több másik, a szabályokat érintő kérdésben is döntött.

Az egyik, hogy 2013-tól edzéseken is csak a kijelölt DRS-zónákban lehet majd használni az állítható hátsó szárnyat.

Fontos változtatást vezetnek be az első légterelők szilárdságának mérési metódusában is. Ezentúl a szárny két szélén, egy-egy ponton végrehajtott terhelési teszt helyett a szárny két-két pontján (jobb és bal szélén, elöl és hátul) mérik majd a lapok elhajlását. Ezzel azt kívánják megakadályozni a szabályalkotók, hogy a légterelők elhajoljanak, így senki se juthasson jogosulatlanul aerodinamikai előnyhöz.

Megváltoztatták a csapatok éjszakai munkaidejét korlátozó, ún. "curfew-szabályt" is. Ennek lényege, hogy a szerelők éjszaka meghatározott időpontok (általában éjfél és reggel 6 óra) között nem tartózkodhatnak a csapat garázsában, azaz, nem nyúlhatnak az autókhoz. Az új szabályozás a csütörtöki napokon hatról nyolc órára tolta ki a tiltás érvényességi idejét. Eddig egy csapat négy "jokert" használhatott fel büntetlenül (ennyiszer szeghették meg az éjszakai műszak tilalmát), 2013-tól viszont csak kettőt.

A hivatalos 2013-as F1-versenynaptár:

1. Március 17.     Ausztrál Nagydíj, Melbourne
2. Március 24.     Maláj Nagydíj, Sepang
3. Április 14.       Kínai Nagydíj, Sanghaj
4. Április 21.       Bahreini Nagydíj, Szahír
5. Május 12.       Spanyol Nagydíj, Barcelona
6. Május 26.       Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
7. Június 9.         Kanadai Nagydíj, Montreal
8. Június 30.       Brit Nagydíj, Silverstone
9. Július 7.          Német Nagydíj*, Nürburgring
10. Július 21.      Európai helyszín** (Osztrák GP, Spielberg vagy Török GP, Isztambul)
11. Július 28.     28. Magyar Nagydíj, Hungaroring
12. Augusztus 25.   Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
13. Szeptember 8.   Olasz Nagydíj, Monza
14. Szeptember 22. Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
15. Október 6.      Koreai Nagydíj, Jeongam
16. Október 13.    Japán Nagydíj,Szuzuka
17. Október 27.    Indiai Nagydíj, Újdelhi
18. November 3.   Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi
19. November 17. Amerikai Nagydíj, Austin (Texas)
20. November 24. Brazil Nagydíj, Interlagos
* Az eredetileg tervezett időpontnál egy héttel korábban 
**Az érintett sportszövetségek beleegyezésének függvényében

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr974949426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása