HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Mercedes-motorral támad jövőre a Williams

2013.05.30. 12:34 Real Simon says

Motorváltással készül a turbókorszakra a Williams F1 Team. Sir Frank Williams csapata két év után megválik partnerétől, a Renault-tól, helyette a Mercedes-Benz motorjait és energiatároló rendszerét (ERS) fogja használni. A stuttgarti gyártó lesz tíz éven belül a Williams ötödik motorpartnere.

Williams-MC_top_600.jpgKét év után újra motorpartnert cserél a Williams, a Renault helyére a Mercedes érkezik jövőre. A brit istálló a motor mellett a hajtásláncot és az ERS energiatároló rendszert is megkapja a stuttgartiaktól

Miután a Toro Rosso a Monacói Nagydíjon bejelentette, hogy a Ferrari helyett a Renault motorjait fogja használni jövőre, csak idő kérdése volt, mikor kerül a helyére a motor-puzzle következő eleme. A Williams F1 Team csütörtökön jelentette be, hogy „hosszú távú megállapodást kötött a Mercedes-Benzzel”. A grove-i istálló 2014-től a stuttgartiak V6-os turbómotorjaival (továbbá hajtásláncával és ERS energiatároló rendszerével) szerepel majd a Formula-1 világbajnoki sorozatban.

"A 2014-es szabályok új kihívás állítják a mérnököket, hiszen alig 100 kg-nyi üzemanyagból kell teljesíteni a 300 kilométeres versenytávot. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, a csapatoknak a 2.4 literes, V8-as motorokról 1.6 literes, V6-os turbómotorokra kell váltaniuk, amelyek hibridhajtásúak. Ahhoz, hogy az új motorok teljesítménye hasonlítson a jelenlegi motorokéhoz, 30%-os növekedést kell elérni az energia-újrahasznosítás terén. Ez elsősorban az energia-újrahasznosító rendszer (ERS) segítségével válik lehetővé, amely tízszer annyi [elektromos] energiát képes tárolni, mint a jelenleg használt KERS. Az új ERS a turbina kipufogójánál és a hátsó tengely környékén keletkező energiát használja fel újra, egyúttal mindkettőt táplálja is energiával" – áll a Williams sajtóközleményében. 

„Ez mindenképpen nyerő helyzet a Williams és a HPP [Mercedes-Benz High Performance Powertrains] számára egyaránt, ami biztosítja, hogy a HPP legalább három másik csapat motorszállítója legyen hosszú távon, az új szabályok szerint. Ez érdekes új perspektívákat nyithat meg a technológiai transzfer vonatkozásában"nyilatkozta Toto Wolff, aki a Mercedes AMG F1 Team sportigazgatójaként kulcsszerepet játszott a Williams–Mercedes egyezség létrejöttében.

Wolff az elmúlt másfél évben a Williams ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett, tavaly decemberben került a Mercedes gyári csapatának vezérkarába. A Mercedes motorpartnereinek száma ezzel négyre nő, hiszen a gyári istálló mellett a McLarennek, a Force Indiának és a Williamsnek is szállítanak 2014-től.

Sir Frank Williams az új megállapodással kapcsolatban elmondta: „A Mercedes-Benz egyike a sportág legsikeresebb motorszállítóinak, és úgy véljük, [jövőre] egy rendkívül erős motorcsomaggal állnak elő. Egyúttal szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a Renault-nak azt a kemény munkát, amit a szerződésünk megújítása, 2012 eleje óta elvégeztek. Kapcsolatunk erős volt és sok sikert hozott az évek során, egyebek mellett hozzásegített bennünket ahhoz, hogy ismét nyerő csapattá váljunk a [2012-es] Spanyol Nagydíjon.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr695335780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása