HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Megmenekült a Sauber - orosz állami cégek az F1-ben

2013.07.15. 17:46 Real Simon says

Néhány nappal ezelőtt még sötét fellegek gyülekeztek Hinwil felett, Peter Sauber csapatát az anyagi csőd réme fenyegette. A svájci istálló ma bejelentette: sikerült megegyezni három orosz állami vállalattal, amelyek tőkeinjekcióval és technikai támogatással mentik meg az F1 negyedik legrégebbi csapatát. A „csomag” része a WSR 3.5-ben induló orosz tehetség, Szergej Szirotkin is.

SAUBER_Silverstone_r600.jpgKét héttel ezelőtt a Sauber még az anyagi csőd szélén állt, de az orosz rubel megmentette a gárdát (Fotók: Daniel Reinhard/Sauber Media)

Három orosz állami vállalattal kötött megállapodást kétfőn a Sauber F1 Team. Ez azt jelenti, hogy Peter Sauber gárdája megmenekült a csődtől. A három érintett vállalat az orosz Nemzetközi Befektetési Alap, az Északnyugat-orosz Föderációs Állami Fejlesztési Alap, valamint a Légiforgalmi Technológiák Nemzeti Intézete. A három orosz állami vállalat meg nem nevezett mértékben folyósít pénzt, illetve technológiai befektetéseket hajt végre, a csapat tulajdonosi szerkezetét azonban mindez nem érinti. Peter Sauber továbbra is kétharmados, Monisha Kaltenborn pedig egyharmados tulajdonos marad a Sauber AG-ban.

„A most bejelentett partnerségi viszony célja, hogy új lehetőségeket és bevételi forrásokat nyissunk meg azáltal, hogy közösen kifejlesztett technológiákat kínálunk fel kereskedelmi célokra. A Légiforgalmi Technológiák Nemzeti Intézete, Oroszország egyik vezető tudományos kutatóintézetének bevonása révén a Sauber F1 Team profitálni fog az élvonalbeli orosz tudósok és mérnökök know-howjából” – áll a Sauber és az orosz állami vállalatok közös közleményében.

KALTEN_HULK_MAL13_600.jpgMonisha Kaltenborn csapatfőnök és Nico Hülkenberg. A német szerződést bontott a Nürburgringen, de becsületből végigversenyzi a szezont a Sauberral

Először a Brit Nagydíj után röppentek fel vésztjósló hírek a Sauber háza tájáról. A hírek kifizetetlen beszállítói számlákról szóltak (ezt később Peter Sauber cáfolta), Nico Hülkenberg pedig – elmaradt fizetésére hivatkozva – felbontotta év végéig szóló szerződését, és szabad ügynökként döntött úgy, hogy végigversenyzi a szezont a hinwili gárda színeiben.

Az orosz mentőcsomag része a 17 éves tehetség, Szergej Szirotkin is, aki tavaly az AutoGP-sorozatban nyert futamokat, idén pedig a World Series by Renault 3.5-ben ért el sikereket a cseh ISR csapatával. Eddigi legjobb erdménye egy 2. és egy 4. hely a Motorland Aragón pályán. Szirotkin a Sauber fejlesztőpilótája lesz, azzal a nem titkolt céllal, hogy 2014-ben versenyzőként is bemutatkozhasson. Ez garantálná legalább egy orosz pilóta részvételét a jövő ősszel, Szocsiban megrendezendő első Orosz Nagydíjon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr525406459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása