HTML

Száguldó cirkusz blog

Utolsó kommentek

Maratoni, 22 futamos versenynaptárt fogadott el az FIA

2013.09.28. 17:59 Real Simon says

Példátlanul hosszú, 22 futamos F1-es versenynaptárt fogadott el pénteki, dubrovniki kongresszusán a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa. Két vadonatúj helyszín (New Jersey, Szocsi) mellett két visszatérő pálya (Spielberg, Mexikóváros) is helyet kapott a kalendáriumban. A Magyar Nagydíjra a szokásos időpontban, július végén kerül sor.

F1 AustrianGP Start02_r600.jpgA száguldó cirkusz mezőnye legutóbb 2003-ban rajtolt el Spielbergben. A pálya új neve  Red Bull Ring  sokat elárul arról, miért tér vissza az F1 Ausztriába (Fotó: Ferrari Media)

Példátlanul hosszú, 22 futamos F1-es versenynaptárt fogadott el pénteki, dubrovniki kongresszusán a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa. Érdekes, hogy a rengeteg verseny ellenére a szövetség nem hozta előre az idénynyitó Ausztrál Nagydíj dátumát, a 2014-es idény szokás szerint március közepén kezdődik, és november utolsó napjáig tart.

Bernie Ecclestone Monzában még úgy nyilatkozott, hogy a New York Manhattan negyedébe megálmodott utcai verseny „nem fog megtörténni”, állítólag azért, mert a helyi szervezők nem szerezték be az Amerikai Automobil Szövetség (AAA) engedélyét. Ehhez képest az FIA zágrábi ülésén beiktatta az ideiglenes versenynaptárba a New Jersey-i futamot, ami azt jelenti, hogy 30 év után újra két F1-es nagydíjat rendezhetnek az Egyesült Államokban. Az USA „Keleti” Nagydíjára június 1-jén kerülhet sor, egy héttel a Kanadai Nagydíj előtt. Az USA „Nyugati” Nagydíj (Austin, Texas) maradt a szokásos, novemberi időpontban.

A másik új verseny az Orosz Nagydíj lesz, amelyet a 2014-es téli olimpiai játékok helyszínén, Szocsiban rendeznek meg október elején. (Szocsi, New Jersey és a koreai Jeongam naptárban maradását még befolyásolhatja, hogy az FIA küldöttsége hivatalosan átveszi-e a pályát.)

Nigel Mansell (Ferrari) vakmerő előzése Gerhard Berger (McLaren-Honda) ellen a Peraltada-kanyarban, az 1990-es Mexikói Nagydíj utolsó előtti körében

Két klasszikusnak mondható versenypálya is visszatér a körforgásba. Spielbergbe 11 év szünet után tér vissza a száguldó cirkusz, a Red Bull anyagi támogatásának köszönhetően. Mexikóvárosban utoljára 1992-ben rendeztek F1-es nagydíjat, azóta csak az amerikai ChampCar (Indycar) sorozat és a NASCAR mezőnye vendégeskedett a legendás pályán. A fénykorában 4,421 km hosszú Hermanos Rodríguez-pálya jelenleg felújítás alatt áll, melyhez a pénzt a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim Hélu (a Telmex-birodalom tulajdonosa) adja.

Jövőre nem lesz Indiai Nagydíj, de a verseny a tervek szerint 2015-ben visszatér a versenynaptárba. A krónikus nézőhiánnyal küszködő Koreai Nagydíj a szezon végéről átkerült az idény elejére, áprilisra, de a jeongami pálya véglegesítése az FIA pályabejárásán dől majd el.

A 29. Magyar Nagydíjat a megszokott időpontban, július utolsó hétvégéjén rendezik meg a Hungaroringen.

Formula-1 előzetes versenynaptár 2014.

1. március 16. – Ausztrál GP, Melbourne
2. március 30. – Maláj GP, Kuala Lumpur
3. április 6. – Bahreini GP, Szahír, Manama
4. április 20. – Kínai GP, Sanghaj
5. április 27. – Koreai GP, Jeongam*
6. május 11. – Spanyol GP, Barcelona
7. május 25. – Monacói GP, Monte-Carlo
8. június 1. – USA “Keleti” GP, New Jersey*/***
9. június 8. – Kanadai GP, Montreal
10. június 22. – Osztrák GP, Spielberg**
11. július 6. – Brit GP, Silverstone
12. július 20. – Német GP, Hockenheim**
13. július 27. – Magyar GP, Hungaroring
14. aug. 24. – Belga GP, Spa-Francorchamps
15. szept. 7. – Olasz GP, Monza
16. szept. 21. – Szingapúri GP, Szingapúr
17. október 5. – Orosz GP, Szocsi***
18. október 12. – Japán GP, Szuzuka
19. október 26. – Abu-dzabi GP, Abu Dzabi
20. november 9. – USA “Nyugati” GP, Austin
21. november 16. – Mexikói GP, Mexikóváros*/**
22. november 30. – Brazil GP, Sao Paulo

* Az FIA hivatalos pályabejárásának függvényében
** Visszatérő helyszín
*** Új pálya

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1cirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr255538300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iSten 2013.09.29. 13:51:36

New York Manhattan negyedének semmi köze a New Jersey pályához, max. annyi, hogy néhány pontjáról átlátni a vizen keresztül a Nagy Almára. De még csak nem is ugyanaz az állam. Tessék utánajárni a dolgoknak mielőtt leírjuk.
Száguldó cirkusz
süti beállítások módosítása